Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Studium
Forum NVISION > Różne > NNT - Nie Na Temat
R@F@L
Co to jest te Studium bo wielu kolegów mówi ze jak nie dostanie sie na studia to pojdzie na Studium blink.gif
Lord_Shiva
QUOTE (R@F@L @ 17 Feb 2004 11:49)
Co to jest te Studium bo wielu kolegów mówi ze jak nie dostanie sie na studia to pojdzie na Studium blink.gif

Jest to studium policealne, po ktorym otrzymujesz licencjat a nie inzyniera ani magistra. To takie cos zeby miec jakis papier a nie konczyc studiow. Jak dla mnie bez sensu.
R@F@L
a mozna isc tam po Technikum jak sie nie zda matury ????
sebcio80
QUOTE (R@F@L @ 17 Feb 2004 12:29)

tak, widze ze optymista cool.gif
radman
A po studium się ma licencjat? Chyba też nie, licencjat to juz wyzsze wyksztalcenie, a studium to nie jest chyba uczelnia wyzsza. To jest dobre na rok, zeby nie isc w kamasze i przygotowac sie do nastepnych egzaminow...
mariusz
QUOTE (R@F@L @ 17 Feb 2004 12:29)

Są 2 rodzaje studium : pomaturalne (czyli trzeba mieć mature) i policealne
(wystarczy że ukończysz liceum bez matury ) ale czy po technikum to nie wiem blink.gif
asamer
Żeby mieć licencjata, to trzeba iść na 3-letnie studia licencjackie.
NoreX
po studium jest sie technikiem, czyli jak po technikum. matury nie trzeba, po technikach biora. wiem bo sam niestety w takim studium obecnie kibluje...
PIT
QUOTE (Lord_Shiva @ 17 Feb 2004 12:19)
Jest to studium policealne, po ktorym otrzymujesz licencjat a nie inzyniera ani magistra. To takie cos zeby miec jakis papier a nie konczyc studiow. Jak dla mnie bez sensu.

Pomyliło Ci się! Licencjat otrzymujesz po 3,5 letnich studiach! Jest to wykształcenie wyższe. Na niektórych uczelniach jest tak, że nie ma od razu studiów magisterskich. Najpierw robisz 3,5 roku licencjat, a potem 2 lata studia magisterskie (tak jest np. na Akademii Ekonomicznej w Krakowie na studiach zaocznych) wink.gif Na niektórych uczelniach otrzymujesz po 3,5 roku studiów tytuł inżyniera (tak było np. na AGH w Krakowie na ZiM)
Studium jest dla tych co np. ukończyli ogólniaka i nie mają żadnego wykształcenia zawodowego. Studium umożliwia im zdobycie tytułu technika, np. technika ekonomisty, technika informatyka itd, itp. Tytuł technika dostaje się także po ukończeniu liceum zawodowego np. liceum ekonomicznego.
Studium to nie jest żadne wykształcenie wyższe! Studium trwa 2 lata.

PS. Studium to nieporozumienie, strata czasu.
Lord_Shiva
QUOTE (PIT5 @ 17 Feb 2004 21:06)
Pomyliło Ci się! Licencjat otrzymujesz po 3,5 letnich studiach! Jest to wykształcenie wyższe.

No to w takim razie bylem w bledzie a bylem na 100% przekonany ze jest tak jak napisalem... Jak widac zycie ukrywa przede mna jeszcze wiele zakamarkow i tajemnic wink.gif
NoreX
(...)

no nie wiem, dla mnie to odroczka przed wojskiem... wink.gif
funfel
QUOTE (NoreX @ 18 Feb 2004 18:27)
no nie wiem, dla mnie to odroczka przed wojskiem... wink.gif

kazdy kombinuje jak moze wink.gif
mi ktos kolano przetacil i wosjko samo mnie nie chcialo tongue.gif
bo kaleki nie biora laugh.gif laugh.gif laugh.gif
>>BaD-BoY<<

No ale dajmy na to że skończyłeś L.O i nie dostałeś sie na studia ...to co dalej ?? zostaniesz BEZ ZAWODU ?? z średnim ?? to wtedy właśnie takie Studium jest rozwiązaniem wink.gif
mariusz
QUOTE (GOLF FAN @ 18 Feb 2004 23:07)
No ale dajmy na to że skończyłeś L.O i nie dostałeś sie na studia ...to co dalej ?? zostaniesz BEZ ZAWODU ?? z średnim ?? to wtedy właśnie takie Studium jest rozwiązaniem

nie do końca tak jest, są też niepubliczne uczelnie (studia płatne) to bez egzaminu się można dostać tylko trzeba mieć mature. Robisz wtedy 3 letni licencjat, dostajesz papier a potem 2 lata magisterki ale to już sobie wybierasz gdzie, tylko wtedy trzeba zdać egzamin jeśli chcesz robić magistra na uniwerku na przykład smile.gif
>>BaD-BoY<<
QUOTE (mariusz @ 18 Feb 2004 23:24)
nie do końca tak jest, są też niepubliczne uczelnie wyższe (studia płatne) to bez egzaminu się można dostać tylko trzeba mieć mature. Robisz wtedy 3 letni licencjat, dostajesz papier a potem 2 lata magisterki ale to już sobie wybierasz gdzie, tylko znowu trzeba zdać egzamin jeśli chcesz robić magistra na uniwerku na przykład smile.gif

Niby tak ......ale wychodzi z tego kombinacje alpejska bez mała tongue.gif ...no i kasiory to pochłania maaase smile.gif
Fxsystempl
studia platne 3000-8000 semestr
PIT
QUOTE (GOLF FAN @ 18 Feb 2004 23:07)
No ale dajmy na to że skończyłeś L.O i nie dostałeś sie na studia ...to co dalej ?? zostaniesz BEZ ZAWODU ?? z średnim ?? to wtedy właśnie takie Studium jest rozwiązaniem wink.gif

Jaki pracodawca bedzie zwracać uwagę na to, że ktoś skończył studium? Jeżeli ktoś nie dostanie sie na studia dzienne, zawsze może iść np. na studia zaoczne do porządnej uczelni + do pracy -> i to wg mnie jest najlepsze rozwiązanie.

PIT
coś sie zawiesiło i dało mi dwa razy jednego posta ph34r.gif
Freeride
Ja jestem na studium policealnym na kierunku informatyka smile.gif 2 lata po skonczeniu tej budki bede miał technik informatyk smile.gif

powody dla czego jestem na studium:
1.ucieczka przed wojskiem smile.gif
2.zainteresowanie informatyką
3.150zł na miesiąc (tanio)
4.nie zdałem na studia (porypany wyż demograficzny)

Jaki pracodawca bedzie zwracać uwagę na to, że ktoś skończył studium?

na to nie bedzie zwracał uwagi , ale ze np.jestes technik informatyk to tak smile.gif
aba66on
tylko niech żaden nie liczy, ze sie w takim studium czego nauczy....

no chyba że lepiej grać w quake, unreala po sieci

zresztą na zwykłych studiach informatycznych też sie człowiek mało czego dowiaduje...

przynajmniej takie są moje wnioski na podstawie tego co przeżyłem
na uczelni i w studium...
R@F@L
QUOTE (Freeride @ 20 Feb 2004 14:28)
Ja jestem na studium policealnym na kierunku informatyka smile.gif 2 lata po skonczeniu tej budki bede miał technik informatyk smile.gif

powody dla czego jestem na studium:
1.ucieczka przed wojskiem smile.gif
2.zainteresowanie informatyką
3.150zł na miesiąc (tanio)
4.nie zdałem na studia (porypany wyż demograficzny)

na to nie bedzie zwracał uwagi , ale ze np.jestes technik informatyk to tak smile.gif

jakbym poszedl na taie studium to bym mial 2 zawody :

technik elektronik
technik informatyk

BTW) chyba lepiej zrobic drugi zawod niz w tym czaie marnowac czas siedzac przed kompem biggrin.gif
aba66on
QUOTE (R@F@L @ 20 Feb 2004 16:54)
jakbym poszedl na taie studium to bym mial 2 zawody :

technik elektronik
technik informatyk

BTW) chyba lepiej zrobic drugi zawod niz w tym czaie marnowac czas siedzac przed kompem biggrin.gif

szczególnie że zamieniłbyś siedzenie przed kompem w domciu na siedzenie przed kompem w budzie
PIT
QUOTE (R@F@L @ 20 Feb 2004 16:54)

najlepiej iść do pracy wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB