Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Samochody
Forum NVISION > Różne > NNT - Nie Na Temat
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124
Renifer
Ja pierdziu... co za łby wacko.gif
http://www.youtube.com/watch?v=-1BMTHmqi00
http://www.youtube.com/watch?v=44ySdGGR-G0
...po prostu żal no.gif

Więcej o SUV od Ferrari:
http://www.autoexpress.co.uk/news/autoexpr...errari_suv.html
Lucas
Nie no ja nic nie mówie, ale nie tylko gówniarze po 18 lat szybko jeżdżą, zauważyłem że księża też cisną ile fabryka dała ode mnie ciśnie "tylko" 180 bo więcej jego polówka szybciej nie pójdzie, jego wytłumaczenie - Jak Bóg będzie chciał to mnie zabierze.... Tylko ja się pytam co z innymi? Może innym się na tamten świat nie śpieszy.... Aż w końcu w dzika przywalił, trochę pomogło z jego astry calssic nic nie zostało, a teraz wydaje mi się że w pewnych miejscach zwalnia dry.gif
GOMEZ
QUOTE(Renifer @ 08.01.2008 15:16) *

Porshe ma swojego.. ferrari widze już kombinuje laugh.gif No to czekam na lamborgini szczerbaty.gif Cos mi się zdaje że jakby Enzo żył to by ich pozabijał za taki pomysł ;P.gif
Kempa
Żródłem tak idiotycznego pomysłu zapewne są kłopoty finansowe marki :/ No cóż...ten pomysł strasznie mi się NIE podoba, ale jak marka ma dzięki temu żyć dalej, tak samo jak Porsche, niech wprowadzą tongue.gif
reXio
QUOTE(Renifer @ 08.01.2008 15:16) *

To trzeba na prawde miec NASRANE W ŁEPETYNIE. Mi by bylo po prostu zal cos takiego zrobic... DEBILIZM! wacko.gif
Nolf

Szkoda, ze w obu przypadkach nie sploneli na tych motorach.
wojtek_blekitny
QUOTE(Rav85 @ 08.01.2008 10:42) *

ostatnio jechałem gdzieś i zauważyłem pirata drogowego w czym?? w starej 5ce z 15 letniej i to co on wyrabiał to nie mieściło sie w głowie, 1 wyprzedzał na ciągłej, jechał pod prąd przez miasto, potem wyprzedzał poboczem , dojechałem na stacje benzynowa , widzę stoi , podjechałem patrze a tu gówniarze po 18 lat w dresach z 2 lochociagami głupszymi niż ustawa przewiduje, hi hi ha ha

hehe, nie śmiej się, sam nie jestem od nich wiele starszy i planuję kupno 15 letniej 5tki szczerbaty.gif A to dlatego, że pracuję tylko weekendowo [nie stać mnie NIESTETY na nową 5tkę], a nie przepadam za małymi autami. Aczkolwiek, głupiej dziewczyny-blachary nie mam, na drodze jestem bardzo spokojny, dres tylko i wyłącznie do ćwiczeń, a 5tkę chcę z mułowatym dieslem [524td, choć nie ukrywam, że mam plany przeróbki], bo szkoda mi $$ na 15l/100km benzyny po 5zł [wkrótce] ;P.gif
Renifer
Ciekawe co na to ekolodzy devil2.gif
Fajne są pickupy z Cummins Diesel które podkręcają do grubo ponad 1000KM. ph34r.gif

http://uk.youtube.com/results?search_query...+&search=Search
ziemniak
O przyszłych samochodach drogówki http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/c...ogowych,1039595 ph34r.gif
Lucas
Taaa w Australii, w Polsce ciekawe za ile lat się tego doczekamy, dopiero co gdzie nie gdzie z użytku wychodza polonezy i stare passaty, więc chyba poczekamy jeszcze sporo....
Rav85
u mnie maja , laguny 2ki i oktawie nowe ale i tak im trochę brakuje do lamborghini włochów
Renifer
W niemcowni też policja ma się czym pochwalić.
cochin
ja dzisiaj widzialem Cinquecento policyjne wiec w ogole z czym do ludzi?
nawet jakby polska policja miala jakas super bryke to po 1 nie mieli by nia gdzie jezdzic, a po 2 tak by na nia chuchali zeby nie rozwalic ze tez by pewnie nie jezdzili ).gif
R1-E
A tam przesadzacie, drogówka jest ok http://www.youtube.com/watch?v=MDvBT5RsJoU
mcickx
Kiedyś na TVN Turbo w "Piracie drogowym" był pokazany pościg za Subaru Imprezą... -D.gif Oczywiście policja nie miała szans tongue.gif
Rav85
wiec tak , mojej przyszłej małżonki siostra chce kupić jakieś auto do jazdy praca- dom i do wyboru ma te 2

1 propozycja max oszczędna

http://moto.allegro.pl/item294542267_bmw_316i_m40_e36.html

2 ga trochę droższa ale i komfort wyższy

http://moto.allegro.pl/item294925621_bmw_5...ok_okazja_.html

i zastanawiam sie czy warto jej inwestować w bmw bo części są drogie z reszta ale za te 4 tys czy 15tos nie kupi nic komfortowego
PIT
Ten pierwsze BMW ma już swoje lata i pewnie nieźle zjechany (przy takiej niskiej cenie nie należy oczekiwac auta w super stanie), a to drugie będzie palić jak smok. Po co kobitce takie auto? Nie sobie kupi jakieś małe auto typu VW POLO do jazdy po mieście.
Kempa
100x bardziej wolałbym TO

http://allegro.pl/item295817623_honda_lege...na_wersja_.html
Rav85
QUOTE(PIT @ 11.01.2008 21:32) *

Ten pierwsze BMW ma już swoje lata i pewnie nieźle zjechany (przy takiej niskiej cenie nie należy oczekiwac auta w super stanie), a to drugie będzie palić jak smok. Po co kobitce takie auto? Nie sobie kupi jakieś małe auto typu VW POLO do jazdy po mieście.

właśnie ona musi mieć wypas , a o wachę sie nie martw starzy jej będą opłacać auto i zalewać

nic mniejszego niż ta 5 ka nie wchodzi w gre

jak sie babol uprze to postawi na swoim , wiem to po swojej szczerbaty.gif

ten legend fajny ale... 1 większy o dużo jest od tej 5ki i droższy , tamta 5ka 11 tys + naprawa ok 3-4 tys trzeba liczyć
Kempa
No właśnie , czyli z naprawą wyjdzie ci tyle samo, poza tym co Honda to Honda, no i miało być luksusowo wink.gif Wg mnie ta betka nie ma szans do tej Hondy. Zostałem przewieziony Legend 2000r no i muszę powiedzieć że naprawdę samochód szokuje luksusem i wrażeniami z jazdy ).gif
wojtek_blekitny
Only E38:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4091248
http://allegro.pl/item293659021_bmw_740.html
na otomoto są dość drogie, na giełdzie po 14-15k dostaniesz E38 728i. 193KM odepchnie w miarę sprawnie, nie grabiąc przesadnie portfela [oczywiście patrząc na klasę auta].
GOMEZ
http://allegro.pl/item294730106_audi_c4_a6...4_polecam_.html

Moim zdaniem lepszy wybór niz TA 5'tka chytry.gif Ale to tylko ocena subiektywna =D
BigBen
Wszytko ładnie pieknie tylko sedan byłby ładniejszy. Combi takie trochę trumniaste.
Rav85
te audi ma 1 wadę stara budę w porównaniu do w miarę ok tej bmw no i ta bmw ma fajny kolor

nic w poniedziałek sie zdecyduje

jak co to i tak ze znachorem sie pojedzie bo może sie okazać ze walec drogowy bil ta 5ke a ten błotnik i lampa to taka podpucha żeby uśpić czujność kupującego szczerbaty.gif
GOMEZ
Faktycznie to BMW ma "nowszy" wygląd i to jest jeden z + i jednocześnie - dla Audi, ale mnie osobiście przekonuje silnik TDI no i A6 jest już dużym samochodem ;].gif Rzecz gustu.. w zalezności od ceny naprawy tego BMW może być ono lepszym wyborem.
BigBen
i zastanawiam sie czy warto jej inwestować w bmw bo części są drogie z reszta ale za te 4 tys czy 15tos nie kupi nic komfortowego

Lampa-200-300zł
zderzak kompletny 700-1000zł
lampa lewa-300zł
błotnik lewy-200zł
nadkole-70zł

max. 2000zł za części. Za polakierowanie zderzaka i błotnika zapłacisz razem 700zł.
Rav85
lol czy mi sie zdaje czy ta złotawa bmk zmieniła kolor od wczoraj ?? ph34r.gif

http://moto.allegro.pl/item294925621_bmw_5...ok_okazja_.html
wojtek_blekitny
Nie, to lakier kameleon.... szczerbaty.gif rotfl.gif
Coś mi tu śmierdzi...
Rav85
jak to był by kameleon to było by widać

zadzwonię do dziada i sie spytam
Danielo
Taaa w Australii, w Polsce ciekawe za ile lat się tego doczekamy, dopiero co gdzie nie gdzie z użytku wychodza polonezy i stare passaty, więc chyba poczekamy jeszcze sporo....

Nie jest aż tak źle. Trójmiejską obwodnicę i okoliczne drogi patrolują od niedawna 2 Audi A6.
wojtek_blekitny
QUOTE(Rav85 @ 12.01.2008 21:29) *

jak to był by kameleon to było by widać

Nieco ironii=> rotfl.gif
Chyba, że koleś lakierował auto, bez klepania i zdrapał co nieco na błotniku, a fotki [np te jak była pomarańczowa] były jakieś nieaktualne lol.gif
Matactwo.....
Renifer
QUOTE(GOMEZ @ 11.01.2008 21:47) *
Właśnie jutro jade z braszką odebrać taką 140KM ;].gif
KADZIAJ

Mawiają ze 2.5 TDI są znacznie bardziej zawodne i droższe w serwisie niż 1.9TDI, zobaczymy.
Ale przynajmniej już klekocze 5 cylindrów, bardziej przyjaźnie dla ucha.
KADZIAJ
1.9 TDI to mocny silnik, napewno poradził by sobie z nim - nie tak dynammicznie jak robi to 2.5 TDI ale w miare możliwie.

Niby moje MB 250D ma też 90 rumaków, ale porównując je z 1.9 TDI 90 PS w passacie jest różnica. A to za sprawą dużego momentu obrotowego dostepnego od niskich obrotów.
Renifer
Musi dawać radę skoro do tego modelu równiez montowali 1.9TDI. Pytanie w jakim stylu się poci szczerbaty.gif

W Pasku masz ~200 nm momentu przy 1900 a w swoim 160 nm przy 2600. Nie dość że mniejszy moment to osiągany później. Moment decyduje o dynamice wozu więc ilość koników nie jest taka istotna choć każdy (ja równieź) chciałby ich mieć jak najwięcej wink.gif

Ktoś kiedyś powiedział że moc przekłada się na prędkość a moment na przyspieszenie. Jest to spore uproszczenie ale oddaje istotę sprawy.
KADZIAJ
dokładnie, to jest to co potrafii zrobić różnica 10 lat miedzy samochodami w pasku masz wtrysk bezpośredni i turbo a u mnie jest wolnossąco, ale sa tego plusy i minusy.

moment obrotowy bardziej chyba przekłada sie na siłe (chodzi mi o to ze wszytskie tiry mają po 1knm przy 300 koniach) i tak samo na elastyczność.
wojtek_blekitny
Nic nie zrobisz na to, że samochód się starzeje. Parametry twojego auta kiedyś były prawie, że szokujące, dzisiaj zwykły TDI 1.9 90KM robi go pod prawie każdym względem [poza trwałością]. Smutna prawda, ale rynek idzie mocno do przodu i silniki mimo, że bardzo dobre nie bardzo mogą być już porównywane do obecnych.
Nie powiesz mi, że 250D, mówiąc kolokwialnie, ma "lepsze odejście" od Passata 1.9 TDi 90KM. Nie ta generacja silników. teraz priorytety są nieco inne.

Nieco teorii:
Moment obrotowy jest podstawowym parametrem na wyjściu z silnika- siła gazowa działająca na denko tłoka*długość wykorbienia wału, pomniejszona o straty własne [siły bezwładności, docisk tłoka do ścianki tulei, siła dośrodkowa działająca umownie w miejscu panewek korbowodowych etc].....
Elastyczność ma pewien związek z momentem obrotowym, ale bardziej z jego "charakterystyką" niż z wielkością. Po prostu to iloczyn rozpiętości prędkości obrotowej i rozpiętości momentu obrotowego [czyli ilorazu momentu max i momentu odpowiadającego mocy max].

PS. Co do trwałości, pewna edycja popularnych "beczek" była tak trwała, że MB celowo podjął działania, które miały ją ograniczyć. Powód prosty- serwis nie przynosił dochodów
KADZIAJ
Co do twojej wiedzy teoretycznej zgadzam sie z Tobą, czytałem kiedyś o tym.

Do twoich subiektywnych odczuć
fakt trwałość
ale pominołeś
-pojedzie na byle czym i sie nie obrazi
-znacznie lepsza kultura pracy 5 garów, cichszy

Wole storazy mieć TDI niż jakieś nowe auto na comonrailu, dookoła sie słyszy ze są bardzo delikatne pod względem paliwa i że naprawy są drogie. A TDI nie ma problemu z trefną ropa i w dodatku wypada taniej w servisie.

Ale moze to zabrzmi dziwnie zostane przy starych MB i starych dieslach, dzisiaj już żaden Diesel tak nie klekocze. Nastepnym będzie może 300D R6 24 zawory, to dopiero pracuje kulturalnie.
reXio
Klekot takiego diesla jest dla mnie daremny. Lazi to jak traktor...

Zgodze sie ze sa to pewnie silniki diesla wytrzymalsze od obecnie produkowanych jednak klekot i wstyd pozostaje szczerbaty.gif

Wolalbym zdecydowanie bardziej Hondowski i-CTDi ).gif
Rav85
nie każdy ma kasę na hondę szczerbaty.gif
KADZIAJ
reXio poprostu nigdy nie miałes takiego samochodu to nie wiesz jak to pracuje, a to ze gdzieś usłyszałeś na taxi klekota 200D to nieznaczy ze każdy ma taki klekot. Ale nie mamy tu o czym nawet rozmawiać jeśli tak sądzisz i porównujsz go do i-CTDi.

Jak można wogóle porównywać dzwieki wydobywające się z R6 do R4 dla mnie niezrozumiałe.
Fakt civic pracuje aksamitnie, tez mi sie podoba ale to nie jest to.

masz tu chocisz namiastke tego co słychac, koleś coś cicho nagrał
http://pl.youtube.com/watch?v=w731J_a5asg&feature=related
wojtek_blekitny
KADZIAJ, co do tego, że jeździ na byle czym to prawda, jednak wole nie jechać za wozem, który jedzie na "czerwonej", albo kujawskim.
W "kulturze pracy" niestety, ale też jest klekot, za to powyżej 2tys obr jest już pomruk, którego w hondzie i-cTDI nie zobaczysz.

Zauważ również jedną rzecz:
VW odchodzi również od pompo-wtryskiwaczy. nie sprawdziły się. Od ok 2005r (?) montuje już praktycznie tylko common rail. Powód?? Common rail [tym bardziej z piezoelektrycznymi wtryskiwaczami] osiąga krótsze czasy reakcji wtryskiwacza, można stosować więcej wtrysków pilotażowych i uzupełniających, ponadto uzyskuje się wyższe ciśnienia, dzisiaj już blisko 2000 atmosfer.

Problemem jest oczywiście paliwo. Już od pewnego czasu- jak zadomowił się common rail- mówi się o tym, że silniki ZS zabrnęły w ślepą uliczkę. konstruktorzy pracują, silniki są coraz doskonalsze, a problem stanowi jakość paliwa. A koszty wymiany pompy wysokociśnieniowej i wtryskiwaczy są ogromne [a spójrz chociażby na silnik volkswagenowski V10 5.0 TDI]
KADZIAJ
2.0 TDI 140km to jeszcze pompowtryskiwacze
hiro
5.0 v10 jest na pompowtryskach i nie ma tam pompy wysokiego ciśnienia
2.0 tdi 170 to tez tak naprawdę pompowtryski

Pompowtryski to najmniej awaryjny system zasilania nie licząc starej w pełni mechanicznej pompy wirnikowej czy tłoczkowej .

A korzyści z przejścia z pompowtrskow na cm to
-silnik jest bardziej ekologiczny czyli cos co nas nie interesuje
-ma delikatniejsza prace i nie chodzi jak traktor po rozruchu na mrozie
wiecej nie znam

wojtek_blekitny
KADZIAJ, dokładnie 2.0 140KM to J E S Z C Z E pompowtryskiwacze.
Faktycznie V10 to nie był najlepszy przykład.
Hiro, pompowtryskiwacze niestety, ale są głośniejsze.
Jest tego full na rynku, ba nawet w 2007 wypuszczali nowe silniki z pompo-wtryskiwaczami, ale właśnie od tego roku oferują praktycznie większość TDI również z CR, o czymś to świadczy
hiro
swiadczy o tym ze ekolodzy dobieraja sie do vw laugh.gif

a pozatym w samochodach uzytkowych sa nadal stosowane pompostryskiwacze

i tylko taki jeden przyklad ktory silnik na cm jest w stanie wyprodukowac ponad 240km do 2 l na jednej sprezarce
odpowiedz jest prosta zaden tylko i wylacznie 1.9 tdi

a nastepny silnik po vw jest ictdi
KADZIAJ
QUOTE(hiro @ 14.01.2008 23:16) *

a pozatym w samochodach uzytkowych sa nadal stosowane pompostryskiwacze

Nowy VW LT czyli Crafter w ofercie ma tylko cr, bodajże 5 cylindrowe 2.5TDI
Rav85
mnie wczoraj rozśmieszył znajomy który ze mną pracuje i mogę powiedzieć ze ze gotówka problemu nie ma, przymierza sie do kupna auta a ze jest sknera to chyba chce kopić matiza i przerobić go na gaz , do tego jest sknera ze najlepiej to by kupli cieniasa z jakaś pojemnością 0.8l i zagazował go laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB