Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Samochody
Forum NVISION > Różne > NNT - Nie Na Temat
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124
Gadżet
Ja na dniach mam zamiar sprzedać swoje 206 HDI i kupić Audi A4 4x4 2.5TDI 180 PS ;].gif 2x więcej koni = 2x większa przyjemność z jazdy tongue.gif
KADZIAJ
weź lepiej normalna wersje, bo 4x4 drogie w servisie i w praktyce żądko kiedy będziesz korzystał z napędu na wszystkie koła. Załącza sie wtedy dopiero kiedy przednie koła tracą trakcje.
Rav85
o takie chodzi?

http://moto.allegro.pl/item293148551_audi_...model_2005.html

szczerbaty.gif
Gadżet
Podobne ale 6 lat starsze tongue.gif

A ja myślałem że tan napęd cały czas jest załączony sad.gif
FoXxX
Ja to bym chciał taką :
http://www.carzone.ie/usedcars/index.cfm?f...ar&carID=853042 ;P.gif

Ciekawe o ile tańsza jest z kierownicą po normalnej stronie .
hiro
QUOTE(Gadżet @ 15.01.2008 21:11) *

A ja myślałem że tan napęd cały czas jest załączony sad.gif

No i dobrze myslales tam jest torsen zawsze 2 osie ciagna ;].gif , w vagach tam gdzie silnik jest wzdluznie jest torsen = 4x4 staly

deejay
cieakawe polaczenie ).gif
http://pl.youtube.com/watch?v=qdxxewH6N9k
KADZIAJ
QUOTE(hiro @ 15.01.2008 21:37) *

No i dobrze myslales tam jest torsen zawsze 2 osie ciagna ;].gif , w vagach tam gdzie silnik jest wzdluznie jest torsen = 4x4 staly

fakt racja audi jeszcze pozostało na torsenie ale golf czy octawia realizuje napęd za pomocą sprzęgła haldex.
Są plusy i minusy torsena ale największym minusem jest zuzycia paliwa tego 4-ro napedowca.
Gadżet
O paliwo aż tak się nie martwię i tak dużo nie będzie palił no ''trochę'' więcej od 206 ;P.gif
GOMEZ
Pikna fura ;].gif Ale wole wersje 2500 lub 3500> (Bliźniaki z tyłu szczerbaty.gif ) Mimowszystko wersją 1500 też bym nie pogardził xP
KADZIAJ
QUOTE(Gadżet @ 16.01.2008 20:47) *

O paliwo aż tak się nie martwię i tak dużo nie będzie palił no ''trochę'' więcej od 206 ;P.gif

niepowiedzialbym po mieście bedzie do 10 litrów napewno palił.
A w tym HDI pewnie zamykasz sie w niecałych sześciu po mieście.

Jeśli Ci taki napęd jest potrzebny bierz smiało, ale jesli nie nie ma co sie fatygować. Aha i osiagi sa gorsze na 4x4.
Rav85
QUOTE(GOMEZ @ 16.01.2008 21:30) *

Pikna fura ;].gif Ale wole wersje 2500 lub 3500> (Bliźniaki z tyłu szczerbaty.gif ) Mimowszystko wersją 1500 też bym nie pogardził xP

no ale te 5 sek d o100 505 koni i 8.4 litra robi swoje szczerbaty.gif
GOMEZ
Jak najbardziej chytry.gif Jednak skoro wyposażyli wersje 1500 w taki silnik to chyba niema nic porzeciwko wsadzeniu tego smczka do 2500 i 3500 szczerbaty.gif Już widze co robią bliźniaki przy takiej mocy ph34r.gif
Gadżet
QUOTE(KADZIAJ @ 16.01.2008 21:34) *

niepowiedzialbym po mieście bedzie do 10 litrów napewno palił.
A w tym HDI pewnie zamykasz sie w niecałych sześciu po mieście.

Jeśli Ci taki napęd jest potrzebny bierz smiało, ale jesli nie nie ma co sie fatygować. Aha i osiagi sa gorsze na 4x4.

Z 206 jest różnie , raz pali 7 a raz 5 wink.gif
Latem na pełnym baku - 50 L zrobiłem 1200km , ostatnio jechałem do Warszawy i spalił mi 40 L w obie strony - ok 550km no ale ponad połowę drogi jechałem ok 150-160 i dlatego tak wyszło ;].gif
Po mieście jeżdżę tylko trochę , trochę dużo po Polsce jeżdżę i muszę mieć większy samochód z dobrymi osiągami w miarę przystępnej cenie wink.gif
R1-E
QUOTE(KADZIAJ @ 15.01.2008 14:29) *

weź lepiej normalna wersje, bo 4x4 drogie w servisie i w praktyce żądko kiedy będziesz korzystał z napędu na wszystkie koła. Załącza sie wtedy dopiero kiedy przednie koła tracą trakcje.

Co Ty gadasz, przedni napęd lepszy od AWD ? FWD to najgorsza rzecz jaka może być, same wady zero zalet. To samo o osiągach mówisz - fakt auto dużo więcej waży - ale ma większy potencjał. Najszybsze auta w Polsce i na świecie to RWD i AWD. FWD jest niczym, jakiś palant wymyślił ten rodzaj napędu.

Co do silnika ZS Hondy to Honda produkowała zawsze tylko ZI, a diesla wprowadzili na rynek dopiero po całkowitym dopracowaniu silnika, 8 lat go tworzono i jest tak dopracowany że zdobył liczne wyróżnienia
BigBen
Panowie, wiecie jaki bak jest w 207 06'? Kupiłem taką furę, na razie stoi pod domem. Jak go kupiłem to było pół baku zatankowane i spalił mi 4l na trasie. Nawet nie wiem ile tam wejdzie paliwka. Ma ktoś z was taką furę.

Aha wersja 2/3 drzwiowa.
KADZIAJ
QUOTE(R1-E @ 17.01.2008 19:02) *

Co Ty gadasz, przedni napęd lepszy od AWD ? FWD to najgorsza rzecz jaka może być, same wady zero zalet. To samo o osiągach mówisz - fakt auto dużo więcej waży - ale ma większy potencjał. Najszybsze auta w Polsce i na świecie to RWD i AWD. FWD jest niczym, jakiś palant wymyślił ten rodzaj napędu.

Przedni napęd lepszy ale w A4 z tym silnikiem, nie mówie ogółem.
Zero, zalet ??
To dlaczego przedni napęd w latach 50 okrzyknięto przebojem, praktycznie wszytskie auto do tej pory taki posiadają.
Zeby nie było ze jestem zwolennikiem RWD sam mam w MB naped na tył i sobie go bardzo chwale.

Zobacz sobie osiagi auta RWD a 4x4 to zobaczysz. Poprostu 4x4 jest dobre w autach które mają duże problemy z przeniesieniem napędu na oś, a 2.5TDI za duzo tej mocy nie ma jeszcze w takim cięzkim aucie.

hiro
FWD zostało skonstruowane do małych samochodów typu moris gdzie nie było miejsca na wal skrzynie most , pyzatym pojazd rwd jest droższy w budowie , a w czasach w których księgowi budują samochody niestety jesteśmy na niego skazani .

Jednym słowem FWD jest bee laugh.gif

4x4 jest zawsze lepsze od 2wd ,zapewnia lepsza kontrole nad pojazdem, wszędzie można dojechać itd

KADZIAJ zachowujesz sie jak stary dziadek laugh.gif samochód jest po to żeby cieszył właściciela , ma zapewniać radość z jazdy ,a nie po to żeby był ekonomiczny ekologiczny itp
KADZIAJ
hiro nie mam za dużo kasy, studiuje wiesz jak to jest każdy grosz sie liczy. dlatego właśnie jeżdże W124 250D ze względu na oszczędność. Prosze bardzo jak jesteście ustawieni to czemu 4x4 dobra opcja. Ale do oszczednych 4x4 nie należy.

Dość duzy plus to toże FWD radzi sobie snacznie lepiej na śniegu niż mój W124, kiedy widze sąsiada jak wyjeżdża pierwszy jakims seicento to mnie cos bierze.
Blade1984
No i stało się ... Wybiło mi płyn chłodzący, narazie wymieniam uszczelke pod głowicą koszt 550zł sad.gif
NIGDY WIĘCEJ FIATA!!!
Już bym 2 dobre komputery złożył gdybym go nei naprawiał a utopił w wiśle...
R1-E
Fakt ktoś tu wyjawił jedną zalete FWD i dlatego też był to hit w latach 50 (do dziś ?): Bardziej zwarta i lżejsza konstrukcja, tańsze w produckji. Jednak KADZIAJ sam doszedłeś do tego co mówiłem - AWD daje możliwość przeniesienia ogromnej mocy na asfalt bez strat. Zresztą najbardziej pożądane marki Ferrari, Mercedes, BMW, Lamborghini itd produkują wyłącznie auta RWD lub AWD, ani nie zblamuje sobie prestiżu marki jakimś śmiesznym FWD. A co do jazdy na śniegu to może sąsiad KADZIAJ ma lepsze ogumienie ? Bo jak dla mnie to nie normalne hehe, mam auto FWD i RWD, FWD ciągle sie zakopuje, jest kolosalnie podsterowne, nerwowe przy hamowaniu... no może na nowych zimówkach jest lepiej z hamowaniem ale nienawidze tego auta prowadzić. RWD to bajka, normalnie tak jak powinien jedzie ładnie bokiem, będzie zakręt, hamuje też nerwowo ale w przeciwieństwie do FWD da sie opanować... normalnie cudnie sie jedzie ;].gif
Renifer
Dyskusja na temat wyższości FWD nad RWD i odwrotnie jest tak stara jak oba napędy. Znajdą się zwolennicy jednego jak i drugiego rozwiązania. Coś jak dyskusja z dawnych czasów co jest lepsze, Atari czy Commodore? szczerbaty.gif

Mam na to idealne powiedzenie:
Jakby Bóg lubił przedni napęd, to byśmy chodzili na rękach lol.gif

Osobiście lubię tylni napęd a jeżdżę autem z przednim ph34r.gif
KADZIAJ
R1-E zgadzam sie z tobą, RWD dostarcza niesamowitych wrazeń z jazdy których FWD nawet niezaimituje. Podoba mi sie kiedy dam mojemu MB gazu do końca (automat) i cały przód samochodu unosi sie do góry, wsiska w fotel. A kiedy kolega dał mi sie przejechać renault megane 1.6 8 zaworów, daje mu do końca gaz a to wogóle, nie przyspiesza tylko piszczą koła i nie moze sie zebrać. Dopiero kiedy złapie trakcje zaczyna jechać.

Blade1984 mam takie zdanie od wielu lat na temat fiata.
Kempa
QUOTE(Blade1984 @ 17.01.2008 22:00) *

No i stało się ... Wybiło mi płyn chłodzący, narazie wymieniam uszczelke pod głowicą koszt 550zł sad.gif
NIGDY WIĘCEJ FIATA!!!

To gratuluje Ci mechanika, cena w warsztacie to około 300zł ( i tak chorendalnie drogo...)

Brat ostatnio wymieniał kumplowi po cenie i wziął 200zł ( płyn chłodniczy 40zł , uszczelka pod kolektor 10zł, uszczelka pod głowicę 5 dych i zdjęcie +załozenie głowicy 100zł )

Renifer
No to nie poszło...
http://www.6speedonline.com/forums/showthread.php?t=113998
szkoda autek placze.gif
R1-E
QUOTE(Kempa @ 18.01.2008 14:13) *

Brat ostatnio wymieniał kumplowi po cenie i wziął 200zł ( płyn chłodniczy 40zł , uszczelka pod kolektor 10zł, uszczelka pod głowicę 5 dych i zdjęcie +załozenie głowicy 100zł )

A szlif ?
Kempa
Znaczy się planowanie ? W Ibizie akurat nie było takiej potrzeby - tylko uszczelka puściła na pierwszym tłoku. A nawet jak doliczysz planowanie to wychodzi w granicach 50-60zł.
Blade1984
Dobra panowie wyszło mnie tak:
planowanie 60zł
uszczelka 125zł
uszczelka pod pokrywe zaworów 12zł x 2= 24zł
pasek rozrządu - 70zł
robocizna- 270zł
płyn chłodniczy 28zł
razem= 577zł

Byłem dzisiaj u mechanika ale on złożył do kupy i samochód wogóle nie odpala sad.gif
Coś mówił o hydropopychaczach że musi znowu rozebrać i je poustawiać... Nie mam pojecia o co chodzi, czy przypadkiem czegos nie z***ł ?? sad.gif
Kempa
Ale Cię skasował :| Tyle za robociznę i za uszczelkę - złodziejstwo w biały dzień !!

Jeśli silnik przed wymianą uszczelki działał a teraz nie chce odpalać to mechanik musi nieodpłatnie doprowadzić do stanu przed naprawą !! Nie daj się wydymać na kasę !!
reXio
A mowi sie ze czesci do japoncow drogie... tylko to sie psuje 3 razy rzadziej...

Ostatnio mi sie zarowka spalila... ph34r.gif

Sorry, ale nawet jesli wlosi zrobia auto ze zlota to i tak wole japonczyka ktorego po 10 latach gdzies rdza chwyci lub nie. Wlosi dla mnie robia tandete pod kazda postacia.
Blade1984
Najlepsze jest to że kumpel ma punto z 95 roku i u niego nic powaznego sie nie dzieje...
Musiałem trafić jakaś lipe... Dobrze że za niecały rok łykne astre 2 sedan od wujka z 2002 roku z gazem (wszystko serwisowane w oplu z papierami tongue.gif
Za jedyne 8 tysiaków po rodzinie tongue.gif

A brave zrobie i niech pośmiga rok i komus długo jak ode mnie kupi...
Żylak
Blade szwagier ma brave 1,9 jtd 180k przejechane i odpukać jeszcze nic poważniejszego sie nie zepsuło.
Oglądajcie jaki golf wymiatacz nie mogą go dogonić. VW Golf MK4 HGP TwinTurbo vs. BMW Z4

Też golf
Maxiu
reXio bo ludzie maja dziwne przesądy co do Japońców, myslą że części drogie, że to niepewne kupic japońca itp... Sam śmigam japońcem i od 2 lat żadnej naprawy nie robiłem... nic sie nie zes...ło jedynie co to klocki hamulcowe, za które zapłaciłe śmieszna kwote. ale to jest eksploatacja, i wiadomo, trzeba wymieniac co iles tam ).gif wiem że japońca nie zamienie na innego,ewentalnie jak popracue to sobie jakis driftowózek sprawie, bo na razie FWD tongue.gif
R1-E
reXio - Ferrari to tandeta ? dry.gif Może mają dużą turbo dziuro ale ja im to wybaczam spoko.gif
hiro
Ferrari to nie samochod , to nadsamochod tego nie mozna porownywac do innych pojazdow , a awaryjnosc w tym przypadku to temat tabu

http://www.youtube.com/watch?v=5fheILNz4fU tez wloskie i szybkie
reXio
QUOTE(R1-E @ 20.01.2008 23:16) *

reXio - Ferrari to tandeta ? dry.gif Może mają dużą turbo dziuro ale ja im to wybaczam spoko.gif

Ferrari to inna liga ale nawet jakbym mial kasy tyle co szejk w Dubaju to bym lal na ferrari bo dla mnie to wloska kupa i nie podniece mnie to totalnie.
Kempa
ReXio - prezentujesz postawę jak większość polaków - wrzucasz wszystko do jednego wora a to duży błąd! Jak można porównywać Ferrari do Alfy czy do Fiata ? Nie zapomnij że włoskie jest również Pagani :>
Rav85
oj tam jeździłem alfa 166 i bylem zadowolony, o te auta po prostu trzeba dbać i pielegnować bo nie są to auta dla chamów z pola z którzy samochód traktują jako przedmiot i nie szanują go , katując i jeżdżąc po wszystkich dziurach

każdy kto jeździł alfa powyżej 2 L wie ze te autka prowadza sie jak malina i są klasa same w sobie

a co do ferrari to klasa sama w sobie a pisanie ze gówno to tylko objaw zazdrości czy może czegoś innego nie wnikam bo o gustach sie nie dyskutuje
reXio
Kazdy ma jakies tam preferencje.

Ja mam zboczenie na punkcie Hondy i UPRZEDZENIE (niebezpodstawne) do wloskiej mysli technicznej. Nie lubie Ferrari, nie podnieca mnie to.

Zazdrosny o cos tak extremalnego? Sorry... lol2.gif
Blade1984
No i huj stało się , mechanik do mnie dzwonił że na 99% głowica jest jebnięta placze.gif
Ale jak chciałem ją sprawdzić to powiedział że nie ma potrzeby a ja głupi uwierzyłem..
Jestem załamany 600zł poszło sie ***ć...
A teraz kolejny wydatek....
Powiedźcie mi ile może kosztować używana głowica do fiat brava 1,6 16v...
A jeszcze lepiej co zorbić żeby tak drogo nie wyszło...
Podobno ktoś spawa głowice...
ziemniak
A jak ma sie sprawa z przyciemnianiem szyb. Bo ja bym chcial przyciemnic wszystkie. Ale najbardziej bym chcial cos takiego jak lustro weneckie. http://allegro.pl/item296219667_folia_lust...cm_srebna_.html
wojtek_blekitny
Blade, zrób co nieco z tym fiatem i sprzedaj trupa póki możesz. Moi rodzice też mieli fiata i przez ostatnie pół roku co miesiąc wydawali 600 zł na naprawy, po czym go sprzedali, kupili opla [z salonu] i na razie są bardzo zadowoleni [w końcu po 70 tys nie ma co się jeszcze psuć szczerbaty.gif ]
Używki głowice stoją po 700-900zł:
http://moto.allegro.pl/item296165377_fiat_..._gwarancja.html
KADZIAJ
Zawsze powtarzałem Ford gówno wart, a Fiat jest brat.
Albo Kup se Fiata na dwa lata.
Tego sie trzymam i narazie nie mam żadnych problemów. A mój MB w tym roku będzie obchodził 22 lata -D.gif.
Maxiu
reXio a co masz za Hanie? chytry.gif
a co do włoskich to kumpel kupił Alfe 156 i po miesiacu wyłozył 7000 na kapitalke,a teraz sie szykuje na kapitalke zawieszenia, a ja nadal nic... ot stary mały japoniec tongue.gif szczerbaty.gif
reXio
QUOTE(Max Detune @ 22.01.2008 11:35) *

reXio a co masz za Hanie? chytry.gif

IPB Image

12 lat na karku, 156.000 przelotu, burzliwa historia wink.gif

Raczej przeciwienstwo Twojej kupety devil2.gif

A jak ma sie sprawa z przyciemnianiem szyb. Bo ja bym chcial przyciemnic wszystkie. Ale najbardziej bym chcial cos takiego jak lustro weneckie

Mozesz tylne boczne + tylna. Innych NIE MOZNA wedlug obowiazujacych przepisow. Szyby w samochodach sa juz seryjnie sciemniane i tyle jest dopuszczone.

Ja natomiast jezdze od 2003 roku z przyciemnionymi folia wszystkimi i jakos daje rade.
KADZIAJ
reXio a te twoje tylne światła?
Można tak przyciemniać?

PS lepiej pasowałyby chyba, jakies lexuski.

Ja zawsze miałem sentyment to japońskich aut.
Maxiu
reXio ładna sztuka,domyslam sie dlaczego burzliwa historia - to jedyne niejapońskie Civici tongue.gif
ale i tak lepiej się spisuja na tle konkurencji laugh.gif

moja ma w tym roku 14stke,ale dobrze się trzyma i nie boi się 2 litrówek chytry.gif

IPB Image
IPB Image
Żylak
QUOTE(Max Detune @ 22.01.2008 15:40) *

A jaki masz w tej hondzie silnik i ile mocy że nie boi sie 2 litrówek?
ps. Fajna. A reXia już kiedyś widziałem i też fajna. Ale nie stac mnie na takie drogie fury. szczerbaty.gif
kamorek
QUOTE(reXio @ 22.01.2008 12:21) *

IPB Image

12 lat na karku, 156.000 przelotu, burzliwa historia wink.gif

weź tego sztrucla nie pokazuj na forum publicznym :> ).gif :>

ps. widze mały klub Hondy sie zrobił na NV -D.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB