QUOTE(tommi @ 30.05.2008 19:31)

Kempa mam jedno pytanie. Cały czas kręcisz silnik na maksymalnych obrotach? Pisze, że przyspieszenie 0-100, a dokładniej czas w jakim się odbywa nie zadowala Ciebie? Twoja Corsa nie jest wiele szybsza, żwawsza od tych modeli więc nie wiem czym się gorączkujesz

W normalnym użytkowaniu liczy się komfort, ekonomika jazdy (w moim przypadku
![;].gif](http://nvision.pl/forum/style_emoticons/nvision/;].gif)
), a nie wyścigi od światła do światła. Piszesz o crash testach, więc zauważ, że Twoja Corsa to inny segment jak ten Meś, który ma większą strefę kontrolowanego zgniotu niż w Twoim aucie, a to już jest duża równica. Nie porównuje się aut z innych klas w crash testach. Tam się różnią kryteria oceniania.

Zauważ tylko, że ja nie zachwycam się wcale Corsą, baa, wspominam , że ma za mało mocy i brak w niej miejsca !! Czytaj ze zrozumieniem !! Poza tym, za miesiąc wylatuje do UK kulać na furkę, która ma wszystko to co mercedes a może nawet i więcej, spala adekwatnie do "butowania" a i nie jest awaryjna
.gif)
Właściciele narzekają na forum na uwaga...przepalone żarówki !!
Powracając do bezpieczeństwa, to porównałem te dwa samochody aby pokazać, że wielkość wcale nie jest wyznacznikiem bezpieczeństwa i taka mała popierdółka może złożyć się podobnie jak Mercedes.
Co do przyspieszeń -tak , lubie przyspieszać od świateł , nie efektownie, ale efektywnie [ bez pisków ] . Sprawia mi to przyjemność , czerpie z tego korzyści [ wyminięcie kilka samochodów przy kończących się pasach ] a przewaga dieslów jest taka, że moment obrotowy nie odgrywa takiej dużej roli, jego ilość, lecz to, od jakich obrotów ten wyższy moment jest dostępny [ ~ 1.8k obrotów ] . Co do wyprzedzania , przyzwyczaiłem się do redukowania i mi to nie przeszkadza.