Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Samochody
Forum NVISION > Różne > NNT - Nie Na Temat
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124
Renifer
QUOTE(wojtek_blekitny @ 22.08.2008 22:18) *
Jeśli jednak trafisz na model od osoby, która o niego dbała, był serwisowany regularnie <niekoniecznie w ASO, bo takich w Polsce raczej nie ma> i sam będziesz się nim "opiekował" to pojeździsz nim długo, bez przykrych niespodzianek.
W poniedziałek najprawdopodobniej będziemy finalizowali umowę na zadbany egzemplarz:
IPB Image IPB Image
Wczoraj nią trochę pojeździliśmy i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Automacik zmienia biegi bez najmniejszych szarpnięć i przyjemnie sunie. W pierwszej chwili nie byłem zachwycony dynamiką (spodziewałem się czegoś więcej) ale po przełaczneiu skrzyni z trybu economic na sport auto zadowoliło mnie w pełni devil2.gif Silnik ochoczo wchodzi na obroty a po wciśnięciu pedału w podłogę kickdown robi spore wrażenie. Zawieszeniowo BMW nie ma sobie równych i porównując np do Audi z podobnych roczników (80, A4, A6) jedzie jak po sznurku. Klimka oczywiście jest szczerbaty.gif
Walić stereotypy!! Fura jest kozacka! chytry.gif
PS. udokumentowany przebieg z niemcowni (1 właściciel), w Polsce od 2 lat.
Rav85
a propo staroci z klasa, sam tak mam , czeka na renowacje na przyszły rok, dałem grosze, ważne ze blacha zdrowa jak na auto z 89roku, przy silniku trzeba troszkę pogrzebać i obszyć wnętrze bananowa skora , el dachu robić nie będę bo się nie opłaca, 1 silniczek w BMW to koszt 900zl a szybciej ręką złoże i rozłożę dach niż elektryka

http://moto.allegro.pl/item423837266_bmw_e...ora_okazja.html
KoniQ
A ja juz mam Meganke. Okazalo sie, ze to 1.6 a nie 1.4.
Jezdzi sie super, zawieszenie extra (nowe gumy, przeguby itd.) Silnik brzytwa. Sa pewne rzeczy do poprawek jak: pas z tylu sie nie chowa (sprezyna najpewniej), predkosciomierz nie laczy i straszny syf w srodku. Na zewnatrz zadnych obtarc, ani ognisk korozji. Koszt naprawy predkosciomierza to ok. 20 zlotych (rozlutowany kabel przy silniku). Po za tym musze kupic naklejki na kolpaki (renault), pokrowiec na kolo (butla na LPG w miejsce na kolo), choinke zapachowa -D.gif i PLAKi tongue.gif Duzo pracy mnie czeka ).gif
Thomsonicus
pogratulować zakupu! Szerokiej drogi i niegłębokich dziur!
Szejk Jasim
czyli ogólnie nie w Polsce wink.gif
Nolf
Czolem! Mam pytanie, orientuje sie moze ktos z was ile moze kosztowac przekladka (przelozenie kierownicy z prawej na lewa strone) kierownicy w takim np. audi A4? Sa jakies skutki uboczne takiego zabiegu?tongue.gif

Edit: Bo jak tak patrze to "angliki" sa bardzo tanie, pewnie ze wzgledu na kierownice. Jakby koszt przelozenia nie byl astronomicznie drogi to mozna by sobie sprawic fajne auto za male pieniadze tongue.gif
Renifer
QUOTE(Rav85 @ 24.08.2008 21:45) *
a propo staroci z klasa, sam tak mam , czeka na renowacje na przyszły rok, dałem grosze, ważne ze blacha zdrowa jak na auto z 89roku, przy silniku trzeba troszkę pogrzebać i obszyć wnętrze bananowa skora , el dachu robić nie będę bo się nie opłaca, 1 silniczek w BMW to koszt 900zl a szybciej ręką złoże i rozłożę dach niż elektryka
Nie no jestem pod wrażeniem szczerbaty.gif Nie jest to co prawda taki klasyk jak W124 rotfl.gif ale furka fajna spoko.gif

QUOTE(Nolf @ 25.08.2008 12:41) *
Czolem! Mam pytanie, orientuje sie moze ktos z was ile moze kosztowac przekladka (przelozenie kierownicy z prawej na lewa strone) kierownicy w takim np. audi A4? Sa jakies skutki uboczne takiego zabiegu?tongue.gif

Edit: Bo jak tak patrze to "angliki" sa bardzo tanie, pewnie ze wzgledu na kierownice. Jakby koszt przelozenia nie byl astronomicznie drogi to mozna by sobie sprawic fajne auto za male pieniadze tongue.gif
Ja jestem uprzedzony do zabawy z anglikami. Jestem zdania że 90% przekładek to rzeźba garażowa a taka przekładka to nie prosta sprawa. Ściana grodziowa w większości aut nie jest symetryczna, pozwstaje problem ciągnięcia wiązek, zmiana foteli, lamp, luterek, sterowania elektryką itd, itp... Pierdół jest pełno i nie jestem przekonany czy takie przekładki są robione rzetelnie.
Koszt, owszem może być sporo taniej ale problemów również może być sporo.

http://moto.allegro.pl/item406959091_przek...ie_anglika.html
http://moto.allegro.pl/search.php?string=P...LIKA+&country=1
http://moto.allegro.pl/search.php?string=p...rec=0&country=1
http://moto.allegro.pl/search.php?string=p...rec=0&country=1

Nie pochwalam takich akcji i w życiu nie kupił bym anglika z przekładki.
energysnake
no to się cynol się rozku.... http://www.krotoszyn.psp.wlkp.pl/index.php?file=ak

Dzieciak był szybki i wściekły devil2.gif neony pod podwoziem ,iPody ,raz mnie wyprzedzał w deszczu ,lało jak cholera, koleiny Ja 90km/h On miał chyba z 170 ^^ , myślę sobie co za poj.. , kiedyś źle skończy no i pojechał ... zabił kuzyna ,a sam zmarł w szpitalu ph34r.gif
Zanim dadzą dzieciom prawo jazdy powinni robic im testy psychologiczne ,a prawko od 25 lat arge.gif
Pomyslcie zanim wcisniecie gaz w swoich napimpowanych furach szczerbaty.gif

KoniQ
Drugi dzien jazdy nowa fura i odrazu 2 straty sad.gif
Jedna to obtarte lusterko (waska droga, po prawej zaparkowane samochody i wwalil sie TIR, ktory nawet nie zjechal do krawedzi, jechalem wolno i komus zawadzilem o lusterko. Mam nadzieje, ze sie nikt nie przyczepi :|Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Druga strata (tutaj moja absolutna wina to zarysowane drzwi po prawej stronie. Zagapilem sie i przytarlem o krzaki. Swoja droga dziwne, bo jechalem dosc daleko od kraweznika, no ale co ryzyko wpisane w zawod kierowcy... (a tak apropo moze jakies rady jak przytuszowac te szkody??)

Kliknij, aby zobaczyć załącznikKliknij, aby zobaczyć załącznik
A to wszystko przez to, ze po 7 godzinach bez odpoczynku sprzatania fury, nieprzespanej nocy wsiadlem za kolko sad.gif
energysnake
KoniQ ,no to żeś zaszalał ;P.gif ,dawaj pastę TEMPO na szmatkę i jazda laugh.gif ,a na to lusterko to już chyba tylko lakiren szczerbaty.gif
KoniQ
http://www.allegro.pl/item419552743_tempo_...ia_lakieru.html
Takie cos? ;D
A moze cos z kolorem? Na szczescie samochod jest srebrny to nie widac az tak mocno.
energysnake
No taka ).gif jak zarysowanie nie doszło do podkładu to TEMPO styknie wink.gif
Kupisz na prawie każdej stacji paliw i sklepie z częściami moto ;P.gif
KoniQ
Jutro podjade po paste do motoryzacyjnego. A z tym lusterkiem to da sie cos zrobic? Ja pierdziele jezdzic 3 miesiace nie swoimi samochodami i nic nie odwalic, a wsiasc do swojego i od razu jakies problemy :|
energysnake
heh początki bywają trudne laugh.gif
Z lusterkiem to spróbowałbym delikatnie to miejsce podgrzać opalarką i lekko zagłaskać jakimś nożem ;P.gif , ewentualnie możesz dać do lakiernika lub sam pomalować te nakładki w kolorze nadwozia koszt znikomy , a faka zyska na wyglądzie devil2.gif ,no i możesz jeszcze założyć wątek na KRC ;].gif
sTreamx
QUOTE(KoniQ @ 25.08.2008 15:16) *
(a tak apropo moze jakies rady jak przytuszowac te szkody??)

Kliknij, aby zobaczyć załącznikKliknij, aby zobaczyć załącznik

Jasne, że się da, np. photoshopem zabija_wzrokiem.gif
IPB Image
Sry, nie mogłem się powstrzymać szczerbaty.gif
KoniQ
Ciekawe ile kosztowaloby usuniecie tej rysy z drzwi u lakiernika, bo pasta to chyba nie da rady, bo jest to za glebokie ph34r.gif
Cholera w zyciu bym nie pomyslal, ze zasrane krzaki tak moga porysowac....
przemn2
Moze tak zostaw jak nie doszła do blachy.
Lakiernik pewnie pomaluje cały element.Zgarnie za to 250zł albo i więcej.Jak masz jakąś listwę na drzwiach to pewnie pomaluje do tej listwy.
A jak auto jest srebrne to jest duża szansa,ze będzie widać różnicę.
Ja mam też Yaris srebrną i malowałem zderzak bo mi baba przetarła ja nie widzę różnicy ale koleś,który mi to pomalował twierdzi,że widzi-może ślepy jestem ph34r.gif
Ja mam taki nawyk,ze oglądam się za srebrnymi autami i szukam różnic w kolorach-i często je zauważam-więc aż tak ślepy chyba nie jestem wacko.gif
PIT
może wystarczy, że lakiernik zrobi polerkę i nie będzie śladu. wtedy to będzie niewielka kwota.
Jeśli nie, to za lakierowanie 1 elementu dobry lakiernik bierze około 300 zł. wtedy nie będziesz mieć najmniejszego śladu.

Thomsonicus
jakby dało radę spolerować to 50zł i jak nowe by było. Co do malowania to IDEALNIE nigdy się nie dopasuje do koloru reszty auta, sam miałem ideał drzwi dopasowane w 406 a po dwóch latach zaczęły robić się sporo ciemniejsze niż reszta samochodu (albo samochód wypłowiał a drzwi nie). W każdym razie nie dało się z tym później zrobić nic, a wyglądało paskudnie.
Może nie będziesz miał takiego pecha jak ja (pech jak pech bo na początku wyglądało idealnie)
PIT
zależy od lakiernika, jak pomaluje i jak dobierze lakier ;P.gif jak miałem ryskę z 5cm na dole drzwi jakby ktoś gwoździem przejechał. oddałem do lakiernika, pomalował do listwy tylko, minęły już ponad dwa lata i nie mam żadnej różnicy szczerbaty.gif

Renifer
Sporo zależy od samego auta i stanu jego powłoki lakierniczej przed naprawą. Jak masz auto ponad 10 letnie, "intensywnie użytkowane" to nawet idealnie dobrany kolor za jakiś czas zacznie płowieć i uwidoczni różnicę. Jak masz młodsze to istnieje większe prawdopodobieństwo że baza jest w lepszej kondycji i równica nie będzie znaczna (zauważalna).
Blade1984
Siema strasznie napaliłem sie na mitsubishi galanta 2,0l 138 koni 98 rok i mam pytanie o opinie jesli ktoś jeździ mitsubishi a najlepiej tym modelem.
Samochód poprostu wymiata wyglądem i dynamiką . Koszt takiej fury to jakieś 9500zł w niemczech ...
Renifer
Wczoraj na TVN Turbo w programie Na każdą kieszeń był omawiana Carisma. Warto posłuchać bo auta w zasadzie bardzo podobne a na pewno mają te same jednostki napędowe.
KoniQ
Pamietaj, ze zwiekszylo sie clo na auta z silnikiem 2.0 lub wiekszym do 13 %
Pojezdze swoja Meganka z rok, pojde do pracy po maturze, zeby dozbierac na Galanta lub Carisme.
Renifer
Czy mowa o akcyzie?

http://www.edmunds.com/insideline/do/News/...photopanel..1.*
caddie pokonał bmw m5... no ale betka jest już trochę czasu na rynku wink.gif
KADZIAJ
Samochód poprostu wymiata wyglądem i dynamiką

Galant to typowe auto rodzinne, udane bo w miare bezawaryjne. Mnie sie ani troche nie podoba. 2.0 czy to aż tak dużo?? jak na taka brykę? Mi już lepiej podchodzi Mazda 626
Blade1984
2,0 jak dla mnie to sporo...
Miałem forda fieste 1,3 , opla vectre a 1,6 i teraz mam fiata brava 1,6 16v , myślałem nad vectrą ale tyle tego już jeździ...
A galant daje rade tak mi sie wydaje tongue.gif Pod koniec września jade po galanta, jak nic fajnego nie znajde wezme vectre b 1,8 .
KoniQ
Mam pytanko: czym przymalowac odprysk na zderzaku (byl od nowosci) taki z 4 mm na 4 mm (niewielkie)
KADZIAJ
KoniQ wiesz co, nie przejmuj sie tak tym autem to jest tylko reno. Moja rada jak go bedziesz sprzedawał to wtedy go zrób na igłe. Teraz to olej bo niestety uzytkowanie samochodu co chwile przynosi jakieś straty czy tam odprysk czy jakies zachaczenie czy cos pujdzie w zawieszeniu. Jeśli chciałbys tak wsyztsko naprawiać to by to kosztowało gruby grosz. Weź lepiej pozbieraj na jakieś caraudio jak nie masz.
Blade1984
Teraz car audio pioniera można za tysiaka wypas złożyć z radiem tongue.gif
KoniQ
Nie chodzi mi o ponowne lakierowanie... Chce poprostu jakis korektor czy jak to sie nazywa, aby to przytuszowac. Zdaje sobie sprawe, ze to bedzie widoczne, ale mniej.
KADZIAJ
QUOTE(Blade1984 @ 27.08.2008 21:28) *

Teraz car audio pioniera można za tysiaka wypas złożyć z radiem tongue.gif

Też troche kombinowałem z caraudio u swojego W124 ciagle jakis niedosyt miałem. Do tego momentu jak zamontowałem subba JBL 250W RMS i wzmaka do tego. Dałem za to 700zł ale jakość dzwięku jak dla mnie bardzo dobra. Dawniej pomimo dobrych głosników 10cm z przodu i 6x9 z tyłu niekiedy bass przestał być słyszalny, teraz tego problemu już nie ma. W dodatku fajnie masuje plecy.

Wątpie ze za 1k złożysz coś dobrego, chociaż napewno jakiś smaczek dobrego dzwieku poczujesz. Dużo zalezy też od samego auta.

KoniQ są takie korektory w takich malutkich buteleczkach z takim malutkim pedzelkiem, kolor dobierają Ci z VINu albo bezpośrednio z lakieru. Sama taka buteleczka to koszt jakieś 30-40zł. Ryse bedzie wudać ale nie bedzie sie ona rzucała w oczy.
KoniQ
Bylem u mechanika jest zepsuta taka wtyczka od predkosciomierza. Ale dopiero 11 wrzesnia mam pojechac i on to zamowi bo ma urlop. Czyli gdzies z 2 tygodnia bede jezdzil bez licznika...
Po podniesieniu Megi okazalo sie, ze wymieniana byla w niej prawa pol os....... mad.gif
przemn2
KoniQ skocz z furą do jakieś mieszalni.
Jak im się uda to dobiorą Ci lakier.Ja to nie dawno to przerabiałem bo miałem takie odpryski.
Kosztowało mnie to chyba 5zł.Baba dobrała mi farbę dolała trochę lakieru i widać dopiero jak się konkretnie przyjrzę.
Od razu kupiłem sobie odpowiedni pędzelek w tej mieszalni po podobno są lakiery,które zwykłe pędzelki mogą rozpuscić.
Kupiłem najmniejszą ilosc farby jaką można było kupić chyba 50ml.
Renifer
Audi R8 v RS6
http://www.evo.co.uk/carreviews/cargroupte...v-audi-rs6.html
PS. koniecznie obejrzyjcie film
Thomsonicus
Ale się ten gościu co prowadzi "Fifth Gear' sprzedał w tym filmiku folderowym mojego Nissana 100NX :-D Taka wazelina że aż w oczy kole, hehe. Ale ma rację, nawet po 15 latach auto prowadzi się jak po sznurku.
Nissan 100nx review - kręcone koło 1991 roku
KADZIAJ
Mój nowy W124 tym razem E500

IPB Image

IPB Image

IPB Image

Niestety tylko wirtualny, ale za to w mojej ulubionej grze szczerbaty.gif
wojtek_blekitny
Kadziaj, sprawdź World Racing 2. Zobaczyłem u kumpla, bardzo mi się spodobało i oryginał jest już w drodze za ... całe 10zł z alledrogo laugh.gif
Jest do tego pełno dodatkowych autek, świetnie się jeździ.
Stąd można je pobrać.
Jest W124, jest "krowa", jest SEC a nawet .... autobus MB devil2.gif
Renifer
Aut sporo... ale gra marna wink.gif Lepiej pozostać przy TDU ;].gif
serwal4
Co do nagłośnienia:
1k zł starczy na sensowniejszy zestaw przód, dystanse, sensowniejsze radio i wytłumienie...
potem zostaje zbierać ~drugie 1k zł na okablowanie, wzmak i skrzynię - sensowniejsze...

(Clarion DB288RUSB ~350zł czy używka Alpine - byle 2x RCA i osobne sterowanie dla suba, przód PB L6-C czy El Compy6 ~350zł, dystanse + wytłumienie ~150-200zł i więcej - zależy co i jak wytłumimy w drzwiach - czy drzwi same, czy jeszcze tapicerkę...)
KADZIAJ
wojtek_blekitny zrobiles mi smaczka World Racing 2 chyba pochytam ta gierke. W szcególnosci spodobał mi sie W123 300D ).gif

serwal4 czyli na dobry zestaw caraudio trzeba wydać 2k zł + jeszcze montaż (jak ktoś nie zrobi tego samemu)
sterzq
A miał ktoś może styczność z Peugeot 406 coupe? Przymierzam się właśnie do takowego, rocznik coś 98 -2000. Tylko prosze konkrety a nie coś w stylu, że francuz to sie elektronika wali...

Na co zwracać uwagę, może silniki jakieś gorsze jedne od drugich? Sam zastanawiałem się nad 3.0 v6 ale nie wiem ile to to pali i czy jak coś padnie, to ile części ... Może ropniak?...
KADZIAJ
Ropniak i coupe to przynosi tylko wstyd. V6 Cie zeżre kosztami eksploatacji. Moze jakas benzynka 2.0??

Dlaczego 406 coupe?? Ja widze w nim zadnych zalet w dodatku po tylu latach.

Wolałbym SAABA 9-3 2.2 TID
http://www.allegro.pl/item421946576_sprowa...esel_klima.html

jeśli chcesz mieć coś naprawde wypas z klasą i stylem to bierz to:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6102553

a sie napewno nie zawiedziesz
Thomsonicus
ja miałem okazję troszkę pośmigać 406 coupe w wersjach HDI, 2.2 i 3.0. Zwykłym 406 1.8 bujałem koło 4 lat.
HDi było bajka, tylko jakoś osobiście mi klekot nie pasuje do jednego z piękniejszych coupe na świecie. Auto z V6 jeździło jak błyskawica (że szybko), ale chyba ta V'ka jakoś musi sporo więcej ważyć od 2.2 bo dużo bardziej nurkowała przy hamowaniu i ogólnie auto nie wydawało się tak zwinne jak 2.2 którego wym wybrał jakbym miał kupować.
Co do tej elektryki to poważnie uważaj :-) W czasie oględzin sprawdź czy wszystko działa jak powinno. Dość częstą bolączką 406 (szczególnie starszych, sprzed liftingu 1998) są psujące się podnośniki szyb, zimne luty w licznikach (wskazówki stają, temp pokazuje co chce itd, mrugające airbagi), wybite silentblocki to standard. Jeśli kierownica jest zniszczona i powycierana to ma na pewno powyżej 150tyś km
Gadżet
No i jeszcze żarówki szybko siadają w Peugotach X06 , ale silniki dużo wytrzymują , najlepiej kupić 2.2 HDI bo V6 jednak dużo pali wink.gif
wojtek_blekitny
Nie pamiętam czy było, czy nie:
E30 z silnikiem 5.4l V12 i dyfrem od MRoadster hipnoza.gif
KADZIAJ
silniki dużo wytrzymują , najlepiej kupić 2.2 HDI
po 10 latach przebieg napewno przekracza 200tys więc dużo Ci bez remontu nie wytrzyma. HDI nigdy nie były bardzo trwałe z tego względu ze nawet najmniejsze zanieczyszczenia w paliwie zapychały pompe paliwa bo to common rail. A naprawa kosztuje fortune.
KoniQ
Mam pytanie: gdzie sie ubezpieczyc i gdzie jest najtaniej? Zalezy mi tez na jako takiej jakosci uslug. Do tego wszystkiego przydaloby sie jakies porzadne Assistance. Chce, aby uznali mojemu wujkowi znizki na OC z PZU. Pakiety jakie mne interesuja to samo OC lub OC+AC (zastanawiam sie nad tym bo parkuje pod chmurka)
wojtek_blekitny
Moim zdaniem Alliance jest korzystny pod względem cena/jakość.
Mają sporo korzystnych czynników w ofercie <np. jeśli jedno auto danego właściciela będzie miało stłuczkę z jego winy, to na drugim zniżki pozostają; zniżka za navi>, aczkolwiek z tego, co słyszałem gra rolę wiek współwłaściciela <jeśli miałbyś Ty nim być, to do ubezpieczenia spora zwyżka>.
Jeśli chcesz tanio, to ja mam jeszcze ubezpieczenie poprzedniego właściciela w MASK.
14-letni klekot 2500ccm, wychodzi 400zł/rok <na 2 raty, współwłaściciel <25, 60%zniżek>.
KoniQ
Ja biore mame i wujka na wspolwlascicieli. Jak bede mial 25 lat to dopiero bede rejestrowal na siebie. Mam OC do czerwca (poprzedniego wlasciciela) w Uniqua. Co z tym OC do czerwca nie musze placic, czy i tak musze zaplacic?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB