QUOTE(Nolf @ 05.10.2008 13:22)

A ja sie chcialem spytac mironka72 dlaczego sprzedaje swoje Audi80?

bordowym kolorze.
Znudzenie, brak mocy i ...on był na moment kupiony(Moja na nim miała szlif złapać i...złapała

), a został długo ze względu na inne priorytety i ...jakoś tak kurde.Już nań patrzyć nie mogę od dawna ale ciągle coś wypadało no i czekałem ,aż będę mógł pojechać po auto za granicę.Znowu nie da rady więc szukam na miejscu.Bordowy ten mój -a jakże

Nawet ładny.Ciasny.....
Czym kierowac sie przy wyborze? Prosze o rady dla n00ba samochodowego
Audi?Proste dość -nadwozie to podstawa.Audi nie ma prawa rdzewieć nawet dwudziestoletnie.Jak kwitnie to pożegnaj bez żalu.U mnie lakier kamykami podobijany i "szlify" Mojej typu "otarłam śmietnik" zimę przeżyły i zero rdzy.Nic, a nic.A walka z rdzą to przekleństwo i najgorsze chyba dla posiadacza.Potem silnik/układ napędu ze skrzynią włącznie sprawdzaj -Audi ma wiele benzyniaków na elektromechanicznym wtrysku -ciężko to się gazuje ,a potem reguluje.Ja umiem ale..ciężko mi to przyszło(ta wiedza).Jak B4 to na początek polecam albo 2L na jednopunkcie Boscha(90 koni -nie ma cudów ale PROSTOTA i łatwizna gazowa) albo wielopunkt 2L 115 konny na elektronicznej "szprycy"(chyba miało takie).Ciśnienia w benzyniaku łatwo zmierzyć -przyrząd można kupić niedrogo/porzyczyć -poczytaj o tym ,bo warto czasem jak sprzedawca pozwoli.Ewentualnie na gnojów...eeee -diesla.Kolejne co obejrz jak poprzednie nie zawiodły to...wypas i wnętrze.Dziwne?A wcale -czasem ciężej kupic głupie przełączniki/plastyki do wnętrza niż moduł elektroniczny.Najmniej przejmuj się zawieszeniem -tanie części, dostępne od ręki(wybór poziomu cenowego duży) i łatwizna, wręcz banał w naprawie.Solidność duża.Geometrii ustawianie też podstawowe.Opony obejrz dobrze(niby "tylko" gumki ,a potrafią kosztować.Nadlewki?A w życiu!!Żadne "gwarantowane", a już zimowe totalnie nie*!) i stan przekładni kierowniczej spróbuj ocenić(wymiana jej upierdliwa jest dość mocno).To takie moje widzenie zakupu B3/B4.Przy Coupe już duuużo uważniej oglądaj -nikt ich nie kupuje dla "osoba urodzona w 1922r do kościoła jeździła"

4x4 odradzam na początek -i pali więcej, części więcej, hałas większy itp.W razie W -nieco kłopot.Na początek -prostota.Łatwo kupić coś ciekawego i podniecać się...dopóki chodzi.Pomijam dokumenty i legalność.Straszak na sprzedawcę "wezmę do stacji diagnostycznej" niezbyt działa.Nawet jak..weźmiesz.Zapłacisz i choćbyś zachował wyniki dla siebie, a auta nie wziął to sprzedawca i da da "na piwo" jak tylko zakręt miniesz -wyniki pozna i to gratis.Ja sam...nieważne

Podstawa podstaw to spokój przy zakupie i obecność kogoś "w temacie" i ogólnie ludzi ,którzy pohamują zapał do "alusów i remusów".I nie bać się ubrudzić przy oglądaniu.Audi B3/B4 to król taniej eksploatacji -dobra sztuka nie rujnuje kieszeni wcale.Ceny części wręcz zabawne chwilami(zawieszenia czy np.łożyska kół).Palić to potrafią niestety mocniejsze modele ale...coś za coś.