Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepsze sterowniki ATi
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Karty graficzne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
cyper
moze ktos sprawdzic czy z z 6.3 w NFS-MW nie ma juz problemow z cieniami ??
KarsonNow
Pisalem na tem temat w temacie ATI TRAY TOOL, ale tu moim zdaniem bardziej pasuje...w zwiazku z tym skopiowalem topic tutaj i troche przerobilem... rolleyes.gif

Mam pytanko co do sterownikow ATI...mam karte Asus-a jak widac po sygnaturce...i niestety znalazlem w necie pelno sterownikow, przy czym nie wiem, ktore z nich sa naprawde potrzebne...(nie chodzi o aktualnosc..)

To znalazlem na stronie Asus-a:
ASUS ATI VGA card driver version 8.183 80MB !!!! - Sterownik do kart na bazie ATI
ASUS Enhanced Driver version 1.30 6.4MB- sterownik do kart asusa, umozliwia obsluge bajerow i oprogramowania dla kart Asus na chip-ach ATI
ASUS Smart Doctor version 4.78 - program do kart Asus-a, umozliwia OC i monitoring.

To jest na stronie ATI:
Display Driver - 12MB - sterownik podstawowy
Catalyst Control Center 18MB - panel kontrolny dla kart z ATI
Microsoft .NET Framework 23MB - potrzebny do zainstalowania Catalyst Control Center...
WDM Integrated Driver 4MB - WDM sterownik ?!?
AVIVO Video Converter Engine 1.8MB - dotyczy kart z seri 1000

Multimedia Center...?!? - MMC
DAO / MDAC 40MB !!! - ?!? po co to ma byc dobre ?
DVD Decoder* 6.5MB - ? teoretycznie jasne..w praktyce nie wiem
Encoder 1.7MB - WYMAGANE do MMC...ale po co ?
Multimedia Center 27MB - z tytulu jasne...

no i jeszcze...
HYDRAVISION™ 10MB - obsluga wielu monitorow...ale to juz jest w CCC !!...

No a teraz pytanie...instalowac sterownik ASUS-a 80MB !, a potem od ATI Catalyst ?? dry.gif , Co do sterow Asus-a to jasne - najpierw ASUS ATI VGA Driver, potem Enhanced Driver...a na koniec Catalyst? czy moze same stery Catalys ?? i jak juz to w jakiej kolejnosci instalowac Catalyst?!? blink.gif (jako pakietu z CCC i WDM nie chce Catalysta instalowac, bo zamiast CCC chce zainstalowac ATT-ATI Tray Tool)
Pozatym co do MMC to trzeba WSZYSKO instalowac ,czy wystarczy moze ten DAO/MDAC dings bums - ma najwieksza objetosc...to moze zawiera w sobie cala reszte od dzialu MMC?...pozatym jesli trzeba wszysko instalowac to w jakiej kolejnosci ?! blink.gif i wogole do czego sie przydaje MMC ?? jest tam Windows Media Encoder 9, ktory jest wymagany na przyklad przy nowszych PCMark-ach...
aha..to tez jest dobre....na koniec tego wszyskiego mozna zainstalowac ATT ! hehe

Z reguly nie mialem z tym problemu, ale przy tej ilosci plikow to sie juz pogubilem, a czeka mnie instalka systemu na nowym kompie...
unreality
Ściągaj War Catsy 5.13 albo 6.3 i tyle. Tam masz poprostu instalkę wraz z panelem i o nic nie musisz sie martwić , a tutaj widzidz - pełno opcji , kombinacji alpejskich dry.gif W War Car'sach masz poprostu setup.exe - klikasz go i za 2 minuty masz sterowniki na kompie good.gif
KarsonNow
QUOTE(unreality @ 23 Mar 2006 12:15)
Ściągaj War Catsy 5.13 albo 6.3 i tyle. Tam masz poprostu instalkę wraz z panelem i o nic nie musisz sie martwić , a tutaj widzidz - pełno opcji , kombinacji alpejskich  dry.gif  W War Car'sach masz poprostu setup.exe - klikasz go i za 2 minuty masz sterowniki na kompie good.gif
*

Nie no spoko, ale mi chodzilo o Catalyst-y i stery oryginalne od ASUS-a...a nie o WarCats-y. Pozatym jak masz kompletny pakiet instalacyjny Catalyst z CCC i driver-ami to tez trwa krotko, ale mi chodzilo o instalowanie poszczegolnych komponentow osobno, co by miec mozliwosc wybory panela controlnego itd...no i oczywiscie dalej nie wiem czy wogole trzeba instalowac drivery od ASUS-a, a jezeli trzeba, to czy potem instalowac Catalys-a, albo innego WarCats-a czy Omega-i....wszysko jedno..to samo sie tyczy oprogramowania ATI...takiego jak Hydravision czy MMC ?...
bielas22
Zainstaluj same caty. np. referencyjne 6.3 i do tego ATT. Moim zdaniem wystarczy po co robić bałagan w systemie. wink.gif
deejay
wie ktos jak sprawdzic w ktorych catalystach wprowadzono ostatnie ulepszenia do 9000 pro??
Renifer
Zerknąć na historię zmian (Release Note) ?
Raczej ciężko będzie Ci coś takiego znaleźć dry.gif
unreality
Ktoś już testował te War Catsy 6.3 ?? Jestem ciekaw czy są lepsze od 5.13 .......
Paweeell
Czemu na Omega Drivers mam 2x mniej fps w niektórych momentach i ogólnie mniej fps niż na sterownikach NGO albo Catalyst.
NP: Jak są pierwsze klatki testu nature to do momentu dojazdu do dziadzia mam na NGO albo Cat. od 80 do 90 fps. Na omega mam od 40 do 80 .
Czemu są takie wielkie różnice??
Na pixel shader też mam mniej, to znaczy że w grach na pixel shader też słabiej będzie działać??
tymono
niech ktos obczaji czy na tych nowych omegach sa juz poprawione cienie w most wanted chytry.gif
Rav85
u mnie cienie wygladaly normanie od omeg 6.1 i ciagle wygladaja poprawnie
Mareczq
Wyszły Cal-e 6.4;)
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1374
Z tego co poczytałem to narazie ludzie narzekają że bardzo pogarszają podkręcanie karty i nie można w B2 właczyć AA... smile.gif więcej się nie doczytałem;P
Gildor
Ja bym chcial wiedziec jakie mam zainstalowac Drivery dla Ati x800 Pro zeby mi dobrze chodzila, zalezy mi na grafie bo chce grac w Oblivion
bielas22
Do x800xt mam zainstalowane caty 6.3. Wszystko chodzi bardzo dobrze. Nie testowałem 6.4 ale po tym co napisał Mareczq chyba sobie na razie odpuszczę. biggrin.gif
Mareczq
spokojnie;) tragicznei nie jest:) nie d asie podjreca sx1900;D:) to wiem;)
jakinik
koledzy mam taki problem : instalujac War Caty albo Omegi wykrywa mi jeszcze jakies urzadzenie do ktorego nie pasuje zaden sterownik nie dzieje sie tak tylko przy Catalystach wie ktos o co moze chodzic?

bielas22 sam instalowales tego zalmana? trudny w instalacji?
Mareczq
pewnie chodzio WDM-a smile.gif moze to recznei zaisntallowac samo;) ...
bielas22
Jakinik, zalmana sam zakładałem aż tak trudno nie jest tylko sporo pasty trzeba biggrin.gif wink.gif . Co do tego co nie chce się zainstalować to faktycznie WDM, jak chcesz omegi lub war caty to WDM zainstalować możesz z referencyjnych catów, a resztę wedle życzenia wink.gif
Czy znalazł się już śmiałek i przetestował te nowe Caty? biggrin.gif
jakinik
przed formatem normalnie instalowalem War Cary i Omegi i takiego problemu nie bylo smile.gif
nv20
Witam!

Czy ma ktoś sterowniki na których cienie w NFS:MW będą wyglądały normalnie, a nie TAK? Jeżeli tak to proszę o linka. Moja karta to Radeon 9600PRO.
Lolek007
tu jedyne co pomaga to obnizenie jakości cieni na minimum , wiele nie tracisz a wydajność wzrasta wink.gif
bielas22
U mnie na catach 6.3 cienie w NFS MW wyglądają normalnie. dry.gif
Mareczq
u mnie teżwink.gif
Crusi
U mnie na 4.12 tez normalnie wygladaja smile.gif
nv20
QUOTE(Lolek007 @ 18 Apr 2006 20:44)
tu jedyne co pomaga to obnizenie jakości cieni na minimum , wiele nie tracisz a wydajność wzrasta  wink.gif
*

Dzięki, pomogło smile.gif .

Różnicy nie widze bo i tak zawsze grałem na low detalach, a teraz gram na high i żadnej przycinki smile.gif .
bemek
Potrzebna pomoc smile.gif

Czy moze ktos pomoc i zapodac info czym podkrecac radka 1900xt ???
kilka dni temu znikla mi zakladaka Overdrive w Catalystach 6.4 a kart dosc ladnie ciagla
620/720 na 680/770 teraz kapa 10% poszlo w piach :/

Dodam ze najnowszy AtiTrayTools 1.0.5.880 nie zapamietuje mi ustawien OC :/
Mareczq
Bemek po pierwsze 6.4 blokuja podkręcanie jako takie nawet innymi programami niż Ovedrive!!!:) Więc istnalluj 6.3 z Chuck pachem;P !!!:)
Do tego jak ci Ovedrvie pozwala tylko na tyl eule mówisz (i dalej masz arty) to inne programy niezawiele pomogąsmile.gif Jest jeden bardzo ciekawy który pozwala nawet napięcia zwiększać!!! I co ładniejsz emodele x1900 xtx mogą dzieki temu nawet 800 na rdzeniu osiągnąc... ale jak wiesz zmiana napięcia to już ryzyko!!!:)
http://www.nvision.pl/download.php?view.573
Tutaj mozesz sciagnac:) Wiem że płatne ale ciezko to dostać w sieci bo to program od ATI dodawany tylko dla testerów kart!!!:)
Inne pogramy nie podkrecają albo idzie bardzo cięzko więc odradzam:)

Powiem ci odrazu ze jak nie masz wodnego chłodznia to wiecej niz 1.4 napiecia nie dawaj smile.gif (standardwoo masz chyab 1.2) I wtedy moze 700 - 720 osiągniesz...
Ja osiągam 690 bez Vmoda i tyle mi wsytarczy:) Na pamięciach 800:) no ale ja mam x1900 xtx więc mam troszke leprzy rdzeń i z tego co wiem minimlanie leprze pamięci (1.1 ns vs 1.2 ns)
bemek
Dziwne bo jak zainstalowalem Catalyst 6.4 to przez chyba tydzien mialem dzialajacy Overdrive
karta chodzila spoko na 680/770 ( XTX ma chyba standardowo 650/750 smile.gif )
wiatrak na grafie nawet sie na maxa nei zalaczyl !
tyle ze buda otwarta i nawiew do srodka 2 coolery 90mm

Za bardzo krecic nei mam zamiaru ,to co mialem musi mi wystarczyc

Mareczq
z innej beczki nie dziala mi rowniez zakladka color i rozjasnienie obrazu w appsach 3D
czy mozesz doradzic jak rozjasnic grafe w Obvilionie ??? wpis w obvilion.ini
fGammaMax ni kuta nic nie daje :/
Mareczq
musi sie dziaćwink.gif
to znaczy ze cos zle robisz albo masz cos zwalone... przeistalluj steornwiki na 6.3 juz ci mowilem;d
Mareczq
Jak by kogoś intersowało wyszły NGO oparte na 6.4 smile.gif Narazie nic o niech ciekawego nie przeczytałem;d:)
http://www.ngohq.com/home.php?page=ati
bemek
Zauwazylem ciekawa rzecz

Sterowniki 6.4 CCC jak zablokowalem dostep do internetu plikowi CLI.exe ( Ati Control Panel )
to ten skubaniec nie otwiera okna (Control Panel) ??? jak zezwole na dostep do neta CP sie uruchamia !! ??

czyzby szpieg ??? no niby po co za kazdym razem lonczy sie z netem ???

Co do sterow to przywrocilem system z kopi , i wszystko smiga no problemo
Cat 6.4 CP i Overdrive tez smile.gif
Bavar
Mam zainstalowane nowe NGO i jest oki.Około 30 PKT więcej w 3d-03.Wszystko działa jak najbardziej spoko.
Paweeell
Jak dla mnie to Omegi są najlepsze.
Lolek007
ja gdy miałem radka zawsze uzywałem omeg i je polecam wink.gif
bemek
Moze pisze w nieodpowiednim topicu ale chcialbym sie dowiedziec
czegos na temat mozliwosci wykozystania wejscia video w mojej karcie
Czy jesli podepne do niej zewnetrzny tuner cyfrowy bede mogl ogladac programy na monitorze ???
Dodam ze tuner posiada wyjscie Video cinch > ktorego podpiol bym pod VIVO video in
czy jest to mozliwe zeby w ten sposob odbierac progsy na kompie ???

Update
Zainstalowalem dolonczony do karty program PowerDirector ktory to odpowiada za obsluge
przechwytywania video , filmy moge nagrywac smile.gif ale jak ogladac Realtime tv na monitorze ???

Update-2
Zainstalowalem ATI Multimedia Center , mam obraz z TV na ekranie ,mam audio smile.gif
ale maly szkopol ,po srodku ekranu widnieje napis NoSignal
jak sie tego pozbyc :/ ?

Update-3

Po 2 godzinach szukania i kombinowania znalazlem prosty darmowy program
dziala OK tylko ma dosc ubogie mozliwosci

KastorTV
http://www.kastortv.org/index.php?page=interface&langue=eng

Teraz w koncu moge kozystac z zewnetrznego tunera OnDigital ponad 30 programow za free
teraz bede kombinowal zeby sygnal TV puscic na drugi monitor ,tak zeby mozna bylo siedziec w necie na
monitorze 1 i ogladac TV na monitorze 2 smile.gif

Mam nadzieje ze komus sie przyda opis moich zmagan z z TV poprzez wejscia Vivo
mocar
Czy jakie stery powinny działać naj lepiej z mim radeonem 9200 se.

Bo wyłancza mi się po 45 min Black & White 2 ja myśle że to wina karty ale nie jestem pewien! mad.gif
bielas22
To że wywala grę to raczej wątpię żeby była wina sterów. Raczej jakiś hardware-owy problem dry.gif
Bavar
Witam...testował ktoś najnowsze CAT 6,5 beta?Są dostępne na guru3d. cool.gif
kamil17
Witam jakie najlepsze stery do radeon x1900xt bo w grach mam problemy z kolorami w grze oblivion to na twarzach to kolory som jak tecza.
Bavar
pobierz z www.guru3d.com najnowsze stery Catalist 6.4 beta. Im nowsze tym lepiej dla tych gier!
Snajper3
Jestem nowy na tym forum wiec witam wszystkich:) Ktore calalysty beda najlepsze dla Radeona X800Pro?? Bede ja mial za 2 dni. Do mojego "starego" 9800XT uzywalem catalyst 4.12
bielas22
Do x800 polecam 6.3 referencyjne lub jakieś zmodowane War Catsy lub Omegi. Nowszych nie testowałem ale te na 6.3 spisują sie bardzo dobrze. cool.gif
Snajper3
A czy do catalystow 6.3 potrzebny jest Service Pack 2? Bo ja posiadam zwyklego XP Professionala
bielas22
Niekoniecznie jeśli nie będziesz instalował CCC. U mnie instaluję w win XP sp1 właśnie bez CCC a zamiast niego do zaawansowanych ustawień używam Ati Tray Tools.
Mareczq
Tak tylko dla korekty;)
Najnowsze to 6.5 beta a nie 6.4 beta;)
michuuu2
Mam pytanko co do R9800pro i CoD2. Na jakich sterach to sie nie tnie? Na catach 6,4 i omega 6,3 ciacha strasznie. Cod2 lepiej mi chodzil na R9200 szczerze mowiac sad.gif To pytanie przewija sie już na 3 forum ktore czytam wiec konkretna odpowiedź mile widziana biggrin.gif
Rav85
przestawiasz w grze z direct x 9 na 7 i grasz
michuuu2
Rav85 jesteś cudotwórcą biggrin.gif A czemu dx90 nie dziala jak trzeba?
yaji
Mialem ten sam problem, zawsze gdy pojawil sie jakis dym 1 fps... glowe o 10* w ktoras strone tak by dymu nie bylo widac 40fps... Gra poprostu ciut zrypana musi byc tongue.gif
michuuu2
Nie am na to jakiegos patha albo sterowników poprawionych? pamietam ze z CoD1 byl tez problem na R9200, gra sie zawieszała na sterownikach z płyty ale po instalacji nowych sterów wszystko było ok. A tak przy okazji jakie stery do R9800pro sa najlepsze? bo na cat 6,4 mialem 12000pkt w 3dm2001se i wydaje mi sie ze powinno byc wiecej, całość działa w zestawie Duron 1800 768MB DDR (PC3200) zsynchronizowane z szyna procka do PC2100 w dualu(chociaz są 3 kości dry.gif ) płytka jest ECS NF2.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB