QUOTE(michuuu2 @ 19 May 2006 20:29)
Nie am na to jakiegos patha albo sterowników poprawionych? pamietam ze z CoD1 byl tez problem na R9200, gra sie zawieszała na sterownikach z płyty ale po instalacji nowych sterów wszystko było ok. A tak przy okazji jakie stery do R9800pro sa najlepsze? bo na cat 6,4 mialem 12000pkt w 3dm2001se i wydaje mi sie ze powinno byc wiecej, całość działa w zestawie Duron 1800 768MB DDR (PC3200) zsynchronizowane z szyna procka do PC2100 w dualu(chociaz są 3 kości

) płytka jest ECS NF2.
ogranicza cie proc
a co do call of duty 2 wyszedl patch 1.2 moze go przetestuj , ale raczej watpie zeby duzo poprawil, napewno dodaje ulepszona obsluge 2 jajcowcow i procow z HT
Czy ktos ma jakies doswiadczenei w kreceni u 1900xt/xtx
najnowszym AtiToolem 0,25 beta 14 ???
Dodam ze z posiomu sterownikow 6.3 CCC karta spoko nacodzien chodzila
na 680/800 z poziomu ATIToola mem moge podniesc do 830MHz zero artow
za to z GPU istne jaja , powyzej 640MHz zwiucha ! :/ i to nawet jak odkrece Mem do 750MHz :/
pomocy
jesli ktos potrafi pomoc
To teraz ja zadam pytanie... jakie mi poradzicie stery do radka9550 gigabyte 128 ? miałem juz kilka lecz dalej nie wiem ktore są najlepsze :/
adamfr
Raczej ktores z starszych Catalystow , zanim wyszly Radki 1000x
W nowszych klada bardzie jnacisk na nowsze grafy olewacjac optymizacje
sterow pod katem starszych kart
Na moje problemy z kreceniem ATIToolem pomoglo
podniesienie jednego z napiec GPU
narazie testy 690/830 ,2x rzucilo artami ale podnioslem obroty coolera
i jest lekka poprawa
end
adamfr bierz najnowsze, najmniej bledow maja, do tego ktores z 6.x wprowadzily optymalizacje dla kart ze 128mb pamieci w tym dla rodziny 9xxx.
michuuu2
21.05.2006 15:04
Tylko do którego 6.x dali optymalizacje? bo 6.3 i 6.4 odpadają mam na nich nizsze wyniki w testach niz na jakichś starych z płyty
Sorka pomieszalo mi sie, te optymalizacje dla kart ze 128mb wprowadzily catalyst 5.7.
michuuu2
21.05.2006 16:17
Na catalystach 3.8 robie 5300 w 3dm03 na moim R9800pro. Myslicie ze na tych 5.7 wystuka się najwięcej?
No ja na XT robie prawie 7k... 3.8 sa stare jak swiat zmieniaj na 5.7, jak bedzie gorzej to wrocisz do starych sterow.
bemek po pierwsze nie kręć ATitoolem:) tylko Oveclockersem;) (jest na Nvision w dziale pliki)
Jest to o wiele leprzy programik iznacznie lepiej działa:)
A arty sprawdzaj 3dmarkiem 2006

I koniecnie nie używah Cal 6.4!!! są tragicznie do podkręcania...:/
CO do kręcenia u mnie działa bez problemów 690/800:) no ale ja mam XTX...
Polecał bym ci zminic chłodzenie ...

Bo wtedy miał byś wydajnośc właśnie jak byś miał obroty zwiększone a i zarazem cisze:)
X2 albo Zalman VF-900 ...
(Zalman troszke leprzy ale nie jakoś znacząco a cholernie droższy:/)
http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1305http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1335A jak nie masz kasy to oczywoście możesz zrobić to co ja zrobiłem;D:) Ustaw sobie wiatraczek w środku obudowy tak aby wiał na Karte graficzną od tył... super to działa!!! (no ale jest to zawsze jeden wiatrak więcej + w większości obudów nie ma takiej możliwości :/)
michuuu2
21.05.2006 19:07
Jednak najlepiej pasują mi 4.12 mam na nich 5476 w 3dm03
Na 4.12 mialem dobre wyniki w 3dm01, na nich chyba wlasnie 19000 nabilem

do marka 03 nie wiem ktore najlepsze, ale do 05 od 5.7 w gore, zalezy na jakim wyniku ci zalezy... Dla tego radzil bym ci olac marki i testowac grami. Doom3 ma benchmark wbudowany w sobie, FEAR tez... W innych grach mozesz mierzyc fps FRAPS'em lub ATI Tray Tools'em.
Czy ktoś testował może na x800 te nowe caty 6.5 beta?
bielas22
23.05.2006 11:22
Oooo, już zasysam, THX za link

. Zrobię parę testów na x800 to napiszę jak się sprawują.
edit
We wszystkich markach (2001, 2003, 2005) i w aquamarku troszkę lepiej niż na 6.3 . O/c w normie.
Jakie sa najlepsze stery do saphire radeon 9550 128/128, co z niej moge jeszcze wycisnac, potoki czy cos?
Pojawily sie Catalyst 6.5
Najciekawsza zmiana jest
Adaptive Anti-Aliasing for ATI Radeon® 9500 and above, widac ATI nie zapomina o starszych kartach ;]
Jeszcze jest
Performance Improvements
As with most Catalyst® releases, performance has increased in various situations. The PCI Express bandwidth optimization code in Catalyst® 6.5 brings performance improvements for both the ATI Radeon® X1600 and Radeon® X1300 Crossfire configurations, including:
* Up to 23% gain in UT2004
* Up to 20% gain in Splinter Cell
edit
Wynik 3dm05 troche podrosl, teraz mam 3037
edit2.
Nie ma chuck patcha w tym secie :/
edit3.
...ale wyszedl osobno
http://support.ati.com/ics/support/default...uestionID=21960
Ktos juz testowal Cat 6.5 na kartach R580 ???
Jest widoczna jakas poprawa wydajnosci ??? czy tylko poprawiona jakies tam bledy
WarCats 6.5Hybryda cataltysow 6.5 z chuck patchem pod Obka.
edit.
narazie nie sciagac, na forach pisza ze ma jakiegos wira ta paczka.
W srodku oprucz sterownikow jest
P2P-Worm.Win32.Polip.a :/
edit.2
Vir z paczki zostal usuniety.
szakalaka
27.05.2006 19:43
Witam
Porównywał może już ktoś wydajności :
-Catalistów 6-5_xp-2k_dd_32464
-Omeg rad_w2kxp_omega_38252
-WarCatów XG WarCat 6.5 Fixed
Ostatnio siedziałem na WarCatach 6.3 i byłem zadowolony były trochę szybsze od innych, i teraz nie wiem czy ruscy dalej wiodą prym.
Napiszcie o swoich spostrzeżeniach.
Pozdro
Na warcats 6.5 minimalny fps w FEAR wzrosl o 2 klatki wzgledem catalyst 6.5
Po dość długim czasie na www.omegadrivers.net pojawiły sie nowe stery oznaczone numerkiem 6.5
zapraszam do pobierania
szakalaka
27.05.2006 20:32
Tak myślałem że WarCats`y będą trochę szybsze od referencyjnych catalistów , lecz najbardziej jestem ciekaw pojedynku WARCATS kontra OMEGI (gdzie obydwoje zawodników powstało z catalistów 6.5)
Nie wiem jak u was ale u mnie podczas instalacji najnowszych Omeg brakowało 2 plików o rozszerzeniu .ini .Niby zainstalowało dalej bez nich ale niepokoi mnie ten fakt.Gry działają dobrze.

.Stery brałem z guru3d.com .Wcześniej wywaliłem resztki sterów programem DRIVER CLEANER PRO.---może to wina tego??? Ma ktoś jakieś sugestie?
Ja dzisaj sprawdze jak działają te 6.5 WarCatsy:) Mam nadzieje że będzie wszystko OK:)
bielas22
29.05.2006 17:15
U mnie WarCatsy 6.5 już hulają. Zrobiłem parę testów i zawsze trochę do przodu. Największa różnica w marku 2003 -300pkt. Bardzo fajne stery.
szakalaka
30.05.2006 14:06
Witam
Mam problem zarówno z Omegami jak i WarCatami ( najnowsze na catalistach 6,5) gdy odpalam wyjście telewizyjne dam zastosuj wyjdę i na nowo wejdę w panel sterowania to rozdzielczość pulpitu mam 1280x1024 (czyli taką jaką powinienem mieć), lecz suwak jest już ustawiony na maxa w prawo , a dodam że max ustawień powinienem mieć 1920x1440. Jeżeli w panelu sterowania lub w ATT wyłącze TV to wszystko wraca do normy.Kiedyś też miałem taki sam problem lecz WarCaty 6.3 były pod tym względem dobre czyli włączenie TV nic nie kiełbasiło.
Dodam jeszcze najgorsze że gdy przy włączonym na kompie wyjściu TV odpalam gre w rozdzielczości 1024x768 to po wyjściu z tej gry pozostaje na kompie 1024x768 i nie można ustawić większej rozdziałki

pozostaje tylko wyłączenie wyjścia TV i restart kompa

. Za skuteczną pomoc stawiam piwko

, bo już mnie zalewa tyle razy zmieniam stery
Pozdro
niestety niewiem w czym problem

a co do omeg to osobiscie je polecam bo widze przyrost wydajnosci . co ciekawe tez niemialem dwoch plikow przy instalacji

chyba koles sie tak spieszyyl ze zapomnial
QUOTE(szakalaka @ 30 May 2006 15:06)
Dodam jeszcze najgorsze że gdy przy włączonym na kompie wyjściu TV odpalam gre w rozdzielczości 1024x768 to po wyjściu z tej gry pozostaje na kompie 1024x768 i nie można ustawić większej rozdziałki

pozostaje tylko wyłączenie wyjścia TV i restart kompa

. Za skuteczną pomoc stawiam piwko

, bo już mnie zalewa tyle razy zmieniam stery
Na pierwszą część pytania nie znam skutecznej metody, ale na drugą (cytowaną) być może

Mam nieco podobny problem, dotyczy on jednak odświerzania. Otóż po przejściu na TV i powrocie do monitora, ustawiane jest odświerzanie 60Hz zamiast 100Hz. Nie pomaga wymuszenie odświerzania w ATi Control Panel. Dla mnie jedynym ratunkiem jest programik MultiRes. Po prostu wybieram z listy ponownie moją rozdzielczość i automatycznie ustawiane jest odpowiednie odświerzanie. Myślę że Tobie też on pomoże, gdyż będziesz mógł wybrać sobie Twoją rozdzielczość, a o to chodzi

Oprócz tego, możesz w ATi Control Panel wyłaczyć DCC i ustawić własne wartości, być może już to Ci pomoże.
MultiRes znajdziesz na
stronie domowej programu.
szakalaka
30.05.2006 19:31
KarsonNow
30.05.2006 20:06
Wina moży być banalna....jeśli nie masz sterów od monitora to po pierwsze nie można z reguły zmienić odświeżania ekranu powyżej 60Hz, a czasami...nie można dać wyższej rozdziałki...albo jak masz LCD i zaistalowane sterowniki do niego to i tak zmiana odświeżania nie ma sensu (pozatym z reguły i tak jest ograniczona do max.70Hz), a rozdziałki wyższej niż maksymalna rozdzielczość monitora LCD i tak nie ustwisz.
Aby usunąć ten problem w momencie kiedy nie masz sterowników do monitora, po prostu z windzie ustwić jakikolwiek podobny monitor (jakiś Trinton, czy inną marke-z reguły wszystko jedno) , to spowoduje możliwość zmiany odświeżania, a jeśli to jest normalny CRT to i pewnie odblokujesz możliwość zmiany rozdzielczości.
szakalaka
30.05.2006 20:45
Źle mnie zrozumiałeś KarsonNow stery do monitra mam zainstalowane :
http://img187.imageshack.us/my.php?image=monitrok9pn.jpgtylko kłopoty występują po włączeniu wyjścia TV mianowicie jest tak :
http://img187.imageshack.us/my.php?image=monitrbee2ci.jpga po wejściu w grę która jest ustawiona na 1024x768 monitr po wyjściu z tekiej gry pozostaje na 1024x768 i nie można wyżej ustawić

Męczące jest po restarcie ponowne ustawianie na swoim miejscu ikon

Jeszcze powtórze że na sterach WarCats 6.3 było wszystko dobrze (lecz kusi mnie większa wydajność 6.5)
Czy Omegi są z CP czy z CCC?
KarsonNow
30.05.2006 23:24
QUOTE(szakalaka @ 30 May 2006 20:45)
Źle mnie zrozumiałeś KarsonNow stery do monitra mam zainstalowane :......
....Męczące jest po restarcie ponowne ustawianie na swoim miejscu ikon

Jeszcze powtórze że na sterach WarCats 6.3 było wszystko dobrze (lecz kusi mnie większa wydajność 6.5)
OK, sorry...to nie wiem co to może być, a co do ustawiania ikon to np. w ATI Tray Tools masz opcje zapamiętywania ustawień ikon dla konkretnej rozdzielczości... pod "Tools & Options..." masz save, load i delete... pozatym możesz ew. stworzyć profile dla każdej aplikacji co ma robić..tzn ustawienia sterów, OC, rozdziałka, i po zakończniu aplikacji/gry jakie mają być ustawienia windy (rozdzielczość, taktowanie zegarów itd...)
O ile lepszą wydajność ma Catalyst 6.5 od 6.3 ?...bo mam grafe jak w sygnaturze i jestem ciekaw czy się opłaca przeinstalowywać stery...
QUOTE(Sub @ 30 May 2006 21:40)
Czy Omegi są z CP czy z CCC?
Od dość dawna nie ma już sterów z CP. Wszystkie są z CCC.
QUOTE(bielas22 @ 31 May 2006 1:10)
Od dość dawna nie ma już sterów z CP. Wszystkie są z CCC.

Oficjalnie tak, a jak wiemy Omegi są nie oficjalne

Powiem więcej, obecnie mam standardowe Catalysty (v6.5) z CP, a pobrać je można
tutaj. Strasznie nie lubię CCC i z tego powodu nie instaluję nic co używa tego badziewia.

Jak to mówią najstarsi apacze: "Jak jest dobrze (CP), to trzeba to zepsuć (CCC)"
A ja napszykład nie trawie CP:)
Co do WarCatsów 6.5 .... GENIALNE... z 14 fps w Oblivionie mi do 18 wzrosło:) bardzo duzy skok!!! 1600-1200 AAx4 i HQAF x16:) (czowyiście to jest fps w najcięższym momęcie... gra zaczyna juz być spokojnie grywalna w tych ustawniach.... szkoda że dopiero teraz jak ją już prawie przeszedłem;P)
Snajper3
02.06.2006 13:20
skad sciagnac te Warcatsy 6.5?? Nigdzie nie moge ich znalezc:/
bielas22
02.06.2006 14:04
Parę postów wyżej yaji dał link do WarCats 6.5
Hmm... też mam pewien problem. Po zainstalowaniu nowych sterów Cat 6.5 i po restarcie nie mogę zmienić rozdzielki w winie, jest najniższa czyli 640x480 i do tego 8 bit tylko i też bitów nie moge zwiększyć :/ Tak samo jest z nowymi Omega sterami

W czym leży problem może ktoś wie ? Może dlatego, że przy instalowaniu nowych sterów nie uwówałem starych ? lol ?
najprawdopodobniej dlatego wlasnie, ze starych nie wywaliles...
ja robie tak, ze deinstaluje stery a potem jeszcze czyszcze system driver cleanerem pro - potem restart i system odpala sie w 64x48 - potem odpalasz instalator sterow i jazda

....
no to zaraz zrobie tak jak napisales i się dowiem w czym problem

EDIT: niestety nie pomogło i musiałem wrócic do 6.4
Jakie stery (9600Pro) do Condemned: Criminal Origins ?
[qoute]Jakie stery (9600Pro) do Condemned: Criminal Origins ?[/quote]
najnowsze ?
Jakie stery (9600Pro) do Condemned: Criminal Origins ?
najnowsze ?

ooops... sorry za ten podwójny post, proszę aby mode to usunął jak może, dzienki
mateusz_free
05.06.2006 20:07
Siama.
Znacie jakies przetestowane i dobre stery do Ati radeon x300 se 128 mb ??.
Nie znam wogole zadnych sterow do Ati wiec sie pytam
bielas22
06.06.2006 18:02
Spróbuj najnowsze WarCats, link znajdziesz parę postów wyżej (poprzednia strona).
Pojawily sie Catalyst 6.6
http://www.ati.com/QUOTE
Not Supported:
* Radeon® 9250 series
* Radeon® 9200 series
* Radeon® 9000 series
* Radeon® 8500 series
* Radeon® 7500 series
* Radeon® 7200 series
* Radeon® 7000 series
Nie ciekawa zmiana.
a co wnosza nowe catsy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.