Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepsze sterowniki ATi
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Karty graficzne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
steraf
Nowe catsy wnoszą brak obługi kart opartych na DX 8 tongue.gif
yaji
I zwiekszona wydajnosc dla kart dx9c smile.gif Grunt ze zwykly dx9 jeszcze ciagnie, ale mam dziwne wrazenie ze po wyjsciu r600 seria 9x00 i x800 pojda na wakacje sleep.gif
bielas22
A co gorsze to i dla x1x00 moze to być początek końca. huh.gif
yaji
No nie wydaje mi sie, zanim wycofali wsparcie dla kart z dx8 minelo ladnych pare lat, a seria x1k przeciez jest calkiem nowa.

Imo po wyjsciu visty ich glownym celem bedzie robienie sterownikow pod ten system i pod dx10, pewnie zaniedbaja tylko troche uzytkownikow dx9 i win xp tongue.gif
nv20
Wiem że już się pytałem, ale w związku z tym, że pojawiły się nowe stery, pytam sie jeszcze raz smile.gif.

Jakie sterowniki byłyby najlepsze do mojej karty (jaka wersja i czy zwykłe Catalysty czy coś inego)?? (Gigabyte Radeon 9600PRO Adv.)

Aaa i mam jeszcze jedno pytanie: co oznacza ten Chuck patch?
tymono
chuck patch jest do obliviona jak mnie pamiec nie myli ;] a do twojej karty mysli ze moglbys pojechac na jakichs omegach 6.3 lub ciut starszych =]
bielas22
QUOTE(nv20 @ 27 Jun 2006 10:16)
Jakie sterowniki byłyby najlepsze do mojej karty

Ja bym zaproponował WarCats 6.5
Bavar
widziałem na ati.com nowe Caty 6.6 . Ktoś sie tym już bawił?????Ciekawe co nowego wprowadzono??Może tylko numerek? wink.gif
kapiszon89
patrz news na stronie głw. klick wink.gif
Mareczq
Powiem tak wprowadzili bardzo wiele... o dziwo dla seri x1900 xtx wsydajność jest tak samo rewolucyjnie zwiększona jak przesiadka z 5.13 na 6.2 !!!:) Do tego jeszcze polepszony AA (tego nie sprawdzałem ale tak czytałem na zagraniczncyh forach) ... problem brak chack pacha dla 6.6.... ale jest ten pach dla beta 6.6 i jakoś u mnie działa:) (nie grałem więcej więc nie wiem czy wydajnościowo jest też OK) ... no ale u mnie w Oblivionie znowu skok wydajności...w marku jakies 200 puntków więcej (2006) ... więc sterowniki fajowskie;)
bielas22
A jak z wydajnością na 9x00, Xx00 testował ktoś może?
yaji
U mnie bez zmian raczej :/ nie dlugo chyba zaczne szukac tych na ktorych mialem najwieksza wydajnosc.... Adaptive AA odpale z ati tray toolsa.
bielas22
No to wygląda na to że stery robione pod serię X1x00 i directa 9.0c . Zostaję na WarCatsach 6.5. wink.gif
Renifer
ATi Catalyst 6.6 z Control Panel (bez CCC)
http://www.ngohq.com/home.php?page=Files&g...veme&dwn_id=301
Crusi
A ja mam takie pytanko. Jak mam zainstalowane Catalysty 4.12 z Control Panel to tam w tym panelu niema nigdzie opcji Catalyst A.I. no i wlasnie nie wiem czy ona dziala czy nie. Bo ja moge ustawic dopiero jak mam zainstalowane CCC, a chyba A.I. poprawia troche wydajnosc.
yaji
AI nie odpalisz z CP, musisz miec ablo CCC ablo ATI Tray Tools'a.

A jak zalezy ci na dodatkowej wydajnosci to wyprobuj Catalyst 5.7 smile.gif Wersja 5.6 optymalizowala z-bufor dla serii 9x00 i x800, wersja 5.7 do tego dorzucila optymalizacje dla kart ze 128mb pamieci.

A Catalyst 5.9 jeszcze dorzucaja Adaptive AA ( do odpalenia ATI Tray Toolsem na kartach od radka 9500 w gore ).
Sub
QUOTE(yaji @ 01 Jul 2006 19:54)
AI nie odpalisz z CP, musisz miec ablo CCC ablo ATI Tray Tools'a.

A jak zalezy ci na dodatkowej wydajnosci to wyprobuj Catalyst 5.7 smile.gif Wersja 5.6 optymalizowala z-bufor dla serii 9x00 i x800, wersja 5.7 do tego dorzucila optymalizacje dla kart ze 128mb pamieci.

A Catalyst 5.9 jeszcze dorzucaja Adaptive AA ( do odpalenia ATI Tray Toolsem na kartach od radka 9500 w gore ).

Czy ATT musi być cały czas włączone, czy po prostu włączam AI i AA i mogę wyłączyć ATT?
Widzę że masz R9800 wink.gif Jak ustawić AI i AA aby mieć najlepszą wydajność?

Obecnie mam Catalysty 6.6 z CP (jakoś nie mogę przekonać się do CCC), lepiej wrócić do sterów 5.x mając R9800 PRO, czy generalnie nie ma to już większego znaczenia? Jeżeli tak, które polecesz z tej serii?
yaji
Narazie jechalem ciagle na najnowszych wersjach sterownikow, ale niedlugo sprawdze czy czasem 5.9 lepiej sobie nie radza ;p

Z AI to wyglada tak: Jak jest wlonczony na LOW to wydajnosc jest ok i jakosc obrazu tez, jak wlonczysz na HIGH to wydajnosc troche rosnie, ale jakosc moze ( ale nie musi ) spasc. Jak calkiem wylonczysz to wylonczysz wszystkie optymalizacje w sterowniku - wydajnosc spada fest ;p

Z AA to tez roznie jest, im lepsza jakosc tym nizsza wydajnosc, do tego dochodzi jeszcze adaptive aa ( wygladzanie przezroczystych textur ), wlonczenie tej opcji powoduje dodatkowy spadek wydajnosci, zaleznie od tego, ktory tryb jakosciowy sie odpali tongue.gif

Jeszcze jest cos jak Temporal AA, dziala to w skrocie tak: jak masz pewnosc ze w grze bedziesz miec 60fps po wlonczeniu zwyklego AAx2 to mozesz wlonczyc temporal aa i obraz bedzie wygladac jak AAx4 bez spadku wydajnosci.

ATT nie musi dzialac ciagle chyba, reszta mozesz sprawdzic czy po wylonczeniu resetuja sie ustawienia.
Sub
QUOTE(yaji @ 03 Jul 2006 12:32)
Narazie jechalem...

Dzięki za wskazówki smile.gif Ustawiłem, przetestowałem różne warianty i generalnie jest tak sobie smile.gif Czytając różne wątki można sobie wyobrażać cuda, a praktyka pokazuje że skok wydajnościowy (bez utraty jakości), przynajmniej na R9800 PRO bez O/C, jest raczej symboliczny (np. w F.E.A.R - test) wink.gif
yaji
Pojawily sie WarCats 6.6 smile.gif Zara bede testowac.

edit.

falszywy alarm, mozna sciagac ;p

link
Sub
QUOTE(yaji @ 09 Jul 2006 10:20)
Pojawily sie WarCats 6.6 smile.gif Zara bede testowac.

I jak tam testy? Chyba cieniutko, bo nic się nie chwalisz biggrin.gif
yaji
Bez zmian ;p Sa, dzialaja, bledow w obrazie nie ma... Wiec ok ;p Z wieczora sprawdze 5.9, bo z tego co pamietam najlepsze byly chyba dla mojego radka.
Sub
QUOTE(yaji @ 11 Jul 2006 17:52)
Bez zmian ;p Sa, dzialaja, bledow w obrazie nie ma... Wiec ok ;p

Czyli kiszka (w sensie "bez zmian"), spodziewałem się tego wink.gif

QUOTE(yaji @ 11 Jul 2006 17:52)
Z wieczora sprawdze 5.9, bo z tego co pamietam najlepsze byly chyba dla mojego radka.

Jak pokażesz jakieś wiarygodne dowody to ja też sobie zmienie, bo jak napiszesz "jest szybciej" to szkoda zabawy ;p
bielas22
Potestowałem te WarCats`y 6.6 u siebie i niby w wynikach bez zmian ale w grach szczególnie przy włączonym filtrowaniu anizotropowym i antyaliasingu widzę większą płynność. Jednak całkiem fajne stery. wink.gif
bielas22
Sorrki za drugiego posta pod rząd, ale orientujecie sie może jakie będzie najlepsze narzędzie do @x1800xt? Na dniach będe miał tą grafę i chciałem sobie za wczasu zassać wink.gif .
tymono
ale narzedzie do czego? ;] rivatuner , ati tool, ati tray tools ;>
cruzolo
Najlepsze sterowniki ATi to Omega Radeon Drivers.
tymono
no niektorzy to kwestionuja i mowia ze warcatsy ;] ja jednak tez jestem przy omegach
yaji
Nie ma czegos takiego jak najlepsze sterowniki pod ATI, wszystkie modowane stery bazuja na Catalystach i wprowadzaja tylko kosmetyczne zmiany wzgledem oryginalow. Wlanczaja czesc opcji zawartych juz w sterowniku, ktore standardowo sa wylonczone. Wydajnosc w czesci gier moze wzrosnac, w innych spasc, ale na wiecej niz 1-2 fps bym nie liczyl za bardzo. Nie bez utraty na jakosci obrazu. Konkretne zmiany przynosza co miesiac tylko oficjalne Catalysty, dzieje sie tak, poniewaz ATI nie udostepnia kodow zrodlowych swoich sterownikow, przez co dokonywane zmiany przez osoby trzecie, moga byc tylko kosmetyczne, jakies zmiany we wpisach rejestru itp.
tymono
co niezmienia faktu ze lepiej poczekac zawsze na poprawione wersje (czyt. wary i omegi)
yaji
Takie poprawione ze na warcatsach nie szlo grac w black & white 2, 10fps na low mialem. Na oficjalnych chodzilo gladziutko smile.gif A dzieje sie tak dla tego ze ati ma znacznie wieksze mozliwosci sprawdzenia nowych funkcji na masie konfigow, niz jakis kolo co sterowniki "robi" po powrocie ze szkoly...
tymono
jestem pewien ze taki tworca omeg do szkoly juz nieuczeszcza ;] ale wiecie jak to jest. jednemu podpasuje to ,jednemu tamto... wink.gif
maciolek1
Taki twórca omeg do szkoły może już nie uczęszcza ale nie poświęca też czasu na testowanie swoich modyfikacji przez co jego stery nadają się tylko do odblokowywani potoków. A dla kart pełnych najlepsze zawsze będą oficjalne stery czy to ATI czy NV.
Mareczq
Pojawiły się Cale 6.7 - beta:)
http://www.madboxpc.com/contenido.php?id=2483
yaji
Na driverheaven pisza ze to nie sa nawet bety i zeby wstrzymac sie z instalacja...
yaji
Pojawily sie Catalyst 6.7, dodaja:

Enhanced CrossFire™ Support

This release of Catalyst® introduces Enhanced CrossFire™ Support. The enhanced support allows for CrossFire™ Alternate Frame Rendering mode for Direct3D applications to be forced on by setting the Catalyst® AI slider to the Advanced position. This enhancement is available for all Direct3D applications except for Direct3D applications known not to work with Alternate Frame Rendering.

+ poprawki w grach tongue.gif

https://support.ati.com/ics/support/default...&questionID=640

Dziwna sprawa, 3dm01 chodzi tragicznie zle na tych sterach, za to w FEAR mam 10fps wiecej w maxymalnym fps . Zobacze czy w innych grach nie ma problemow.
balldur
Jakie stery byłyby najlespze dla mojej grafy??
tommi
balldur mam te STEROWNIKI pod Ati 9550@9600XT i jest ok. Ale jak pamiętam nie chodzą za dobrze u Ciebie najnowsze stery (TEMAT) to próbuj na Omegach opartych na sterownikach 5.9 w góre.
tymono
QUOTE(balldur @ 28 Jul 2006 21:48)
Jakie stery byłyby najlespze dla mojej grafy??
*

mysle ze caty 5.8-6.2 smile.gif zobacz ktore je najlepiej podpasuja
Sub
QUOTE(yaji @ 28 Jul 2006 21:59)
Pojawily sie Catalyst 6.7...
Dziwna sprawa, 3dm01 chodzi tragicznie zle na tych sterach, za to w FEAR mam 10fps wiecej w maxymalnym fps . Zobacze czy w innych grach nie ma problemow.

Ja czekam grzecznie na wersję z CP i dopiero będę testował smile.gif Przyznam, bardzo mnie zaciekawiło Twoje spostrzeżenie, daj znać jak inne gry.
yaji
Prey ok dziala, nie mam jak sprawdzic fsp ale na bank nie ma takich szopek jak z 3dm05, ultima Online tez mizga ( happy.gif ). AvP2 tez dziala ok. Chcialem jeszcze demko battlefield 2 sprawdzic, ale wywalilo mi ze server jest offline blink.gif
adamfr
Ja mam pewien irytujący problem, już wcześniej go opisywałem, ale nie uzyskałem odpowiedzi. Mianowicie gdy zainstaluje oryginalne stery od ATI powyżej 6.4 to mój pulpit po restarcie wygląda jak jedna WIELKA kupa. Rozdzielka 640x480 + 4 bit, suwak od rozdzielczości jest, ale gdy chcem zastosowac to monitor tylko pstryknie i koniec dalej tak samo wszystko wygląda :/ Oczywiście przed zainstalowaniem nowych sterów coś tam próbowałem Driver Cleaner'em.
tymono
dla twojej karty te stery nie sa juz robione. jedz na starszych smile.gif
yaji
Tymono od wersji 6.6 sterowniki przestaly dzialac na radkach od 7000 do 9250 ( albo moga byc problemy ) a radeon 9550 zalicza sie do kart dx9 wiecx sterowniki powinny dzialac.
tymono
chodzilo mi oto ze te najnowsze stary i tak robione sa pod serie x1xxx wiec jak ma 9550 to niech uzyje starszych wink.gif
adamfr
na oficjalnej stronie ati pisało, ze 6.7 są supportowane takze do 9550
tymono
no tak ,ale te starsze karty w nowszych sterach ida w odstawke i cos moze byc nie dopracowane wink.gif
pawel-ada
Nie oplaca sie instalowac najnowszych sterow do radkow 9xxx, bo tylko idzie w dol wydajnosc wink.gif Mi np. najbardziej pasowały catalysty 5.6 i 5.7 wink.gif
I dla radkow 9550 tez bym radzil cos kolo tych sterow, nic nowszego.
adamfr
acha, dzienki za pomoc, zaraz popróbuje coś ze starszymi sterami
bartula7
Witam wszystkich!

Kupiłem niedawno radka X1800GTO i ma wielki problem po instalacji catów 6.6 w czasie grania wywala mnie do windy z ramą że karta nie odpowiada na polecenia sterownika. Co to może byc???Strasznie mnie to wkurza bo karta nówka a nawet pograc nie mogę normalnie bo mnie wywala po chwili. Za wszelką pomoc z góry wielkie dzia!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB