Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepsze sterowniki ATi
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Karty graficzne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
cyper
QUOTE(adamfr @ 30 Jul 2006 14:29)
na oficjalnej stronie ati pisało, ze 6.7 są supportowane takze do 9550
*

dokladnie - stery 6.7 obsluguja w pelni radki od 9500 w gore takze szczerze powatpiewam w ich niedopracowanie - poza tym teraz jade na windzie 64 bit i tylko ten driver dziala jak nalezy i nie sprawia klopotow... po instlacji warcatow x64 (czy to 6.5 czy 6.3) zawsze mialem problem z grami pod open gl ... po instalce oryginalow wszystko lata - szkoda ze na stronie sa tylko najnowsze stery po 64 bit ... ale coz wink.gif
yaji
bartula7 karta moze sie przegrzewac, sprawdz chlodzenie.

Nie oplaca sie instalowac najnowszych sterow do radkow 9xxx, bo tylko idzie w dol wydajnosc wink.gif Mi np. najbardziej pasowały catalysty 5.6 i 5.7 wink.gif
I dla radkow 9550 tez bym radzil cos kolo tych sterow, nic nowszego.

No myslisz sie troche, np 6.6 dodaly oficjalnie support dla Adaptive AA dla radkow 9xx0 w gore, catalyst 5.8 dodaly optymalizacje dla kart ze 128mb pamieci tongue.gif wiec jestes troche do tylu jesli chodzi o wydajnosc, jak jedziesz na 5.7 tongue.gif
13demon
spróbuj zainstalować inne stery tongue.gif
Sub
Doczekałem się wersji 6.7 z CP, więc troszkę "potestowałem" wink.gif

QUOTE(yaji @ 28 Jul 2006 21:59)
Dziwna sprawa, 3dm01 chodzi tragicznie zle na tych sterach, za to w FEAR mam 10fps wiecej w maxymalnym fps . Zobacze czy w innych grach nie ma problemow.

No niestety, masz rację sad.gif W 3DMark 01 i 03 wygląda to tragicznie (spadek w 01 o 1187, a w 03 o 829 marków), dużo, bardzo dużo :/ Pod tym względem chyba najgorsze stery sad.gif W FEAR w sumie bez zmian, chociaż "poniżej 25 fps" mi zmalało o 6% (akurat w tym wypadku to dobrze) wink.gif Quake 4 też bez zmian, choć mam wrażenie że jednak delikatnie zwolniło w ekstremalnych sytuacjach. Prey śmiga nieźle (bez zmian).

Generalnie odradzam użytkownikom R9800, a sam wracam do wersji 6.6 :|
Rav85
QUOTE(bartula7 @ 30 Jul 2006 18:47)
Witam wszystkich!

Kupiłem niedawno radka X1800GTO i ma wielki problem po instalacji catów 6.6 w czasie grania wywala mnie do windy z ramą że karta nie odpowiada na polecenia sterownika. Co to może byc???Strasznie mnie to wkurza bo karta nówka a nawet pograc nie mogę normalnie bo mnie wywala po chwili. Za wszelką pomoc z góry wielkie dzia!
*

zainstaluj omegi
cyper
QUOTE(Sub @ 31 Jul 2006 11:01)
Generalnie odradzam użytkownikom R9800, a sam wracam do wersji 6.6 :|
*

taa - mi na xp pro 64 bit zostaje tylko 6.7 ... :| ale i tak nie jest zle
bartula7
Witam pomownie!

Dzięki za pomoc! Faktycznie zainstalowałem starsze omegi i jest już dobrze poza jedną grą - Guild Wars z nią jest proble na każdych sterach - wywala mnie z błędem sterownika za każdym razem! Napewno nie jest to problem temperatury!
yaji
Moze wyloncz VPU Recover ?
bartula7
Wyłączenie nic nie daje, wtedy poprostu wiesza mi się na amen! Dziwne że akurat z tą grą jest taki problem. Testowałem Dooma 3, Oblivion, Riddicka i inne i wszystko gra a Guild Wars - tragedia.
Mareczq
stery 6.7 zwieskzają wydajnosć kart ATI w połączeniu z AMD:) ...;P Zwłaszcza CF i X2;)
tymono
mareczqu a daj swoje wyniki z marka 05 i 06 do sygnatury bo jeste strasznie ciekawy ile masz na tej machinie biggrin.gif
bartula7
Witam!

Znów mam problem ze swoim radkiem x1800gto. Jak wcześniej wspominałem to jest nówka i nic nie jest kombinowana(nie podkręcana) a jak odpalam 3DMarka03 to za każdym razem na teście Mother Nature(czy jakoś tak) wywala mnie no windy z ramą że krata graficzna nie reaguje na polecenia sterownika. Czy taki objaw może by podstawą do zareklamowania karty??? Proszę o pomoc!
yaji
Masz tak tylko w tym programie czy tez w grach wywala ? Jaka masz reszte sprzetu i zasilacz ( model, producent i ilosc watow )? Jakie masz obecnie stery? Sprawdzales temperature karty ?
bartula7
Mam też tak w niektórych grach. Testowałem nowsze i starsze stery w tym stery omegi. Zasilacz Chieftec 400W. Obudowa big tower z trzema wentylami 12mm więc chyba chłodzenie dobre.
Mareczq
Troszkę słaby zasilacz....
Swoją drogą co DOKŁADNIE ci piszę??smile.gif
Dam ci już na starcie rade... Przeinstalluj system, zaisntalluj wszystko na czysto, janowsze stery 6.7, najnowsze do płyty!!! DOisntalluj stery od procka jak masz AMD. I zainstalluj najnowszego DX 9.0c smile.gif
bartula7
Witam!

Zastosowałem się do wszystkich Twoich zaleceń i dalej taki np. Black&White 2 wywala mnie do windy po jakimś czasie grania (średnio pół godziny) z ramką żę karta graficzna nie reaguje na polecenia sterownika i czy wysłac informacje do producenta i inne bla bla bla (to jest ramka VPU Recover). Mam czysty system, najnowsze oficjalne stery i directa. Temperatura karty to ok. 65 stopni - może to za dużo??? I jeszcze jedno dziwna sprawa i może to nie ma nic z tym wspólnego ale tak jak wcześniej wspomniałem wiesza mi się zawsze na teście w 3DMarku03 Mother Nature i zauważyłem właśnie że w grach gdzie jest dużo otwartej przestrzeni i natura (Black&White 2, Oblivion, Guild Wars) pojawia mi się na ekranie taki mały artefakcik w postaci małego kwadracika mniej więcej na środku ekranu i właśnie w tych grach mnie wywala a np. w Dooma 3 mogę gra bez problemów ile tylko chcę. Z początku myślałem że to wina sterów i dlatego właśnie tu trzaskam posty ale sterowniki przerobiłem już najróżniejsze i barkuje mi już pomysłów. Zastanawiam się coraz poważniej czy aby nie oddac tego radka na gwarancję. Co Wy o tym myślicie???
tymono
65 stopni , to moze byc przyczyna..... to jest za duzo. niewiem , moze zmiana chlodzenia albo rzeczywiscie na ta gware smile.gif jaka masz cyrkulacje powietrza w budzie? moze za malo wentylkow ? chytry.gif
bartula7
Cyrkulacja chyba oki bo specjalnie ostanio zmieniłem obudowę na big towera, mam w nim 2 wentyle 12mm jeden na początku tunelu wciąga a drugi na końcu tunelu z tyłu obudowy wyciąga, do tego jeszcze jeden wentyl 80mm, dwie kieszenie na dyski też wentylowane, kabelki starannie pochowane, w obudowie jest mnustwo miejsca a chłodzenie grafy jest fabryczne. Karta jest od Sapphire i tak jak wspomniałem chodzi na fabrycznych ustawieniach. Teoretycznie powinno by ok ale po godzince grania potrafi miec nawet 68 stopni. Wysłałem już zapytanie do serwisu Komputronika i czekam na odpowiedź.
Rav85
Pojawiły sie nowe Omegi na katalizatorach 6.7 zaprszam do ssania

http://www.omegadrivers.net/
bielas22
QUOTE(tymono @ 05 Aug 2006 9:14)
65 stopni , to moze byc przyczyna..... to jest za duzo. niewiem , moze zmiana chlodzenia albo rzeczywiscie na ta gware smile.gif  jaka masz cyrkulacje powietrza w budzie? moze za malo wentylkow ? chytry.gif
*

Na kartach x1800 65 st. to jest normalna temp. Właściwie do 70 st można powiedzieć że jest w normie. To nie jest wina temp. Moim zdaniem to jakiś software`owy problem. No chyba że faktycznie zasilacz nie wyrabia.
tymono
QUOTE(Rav85 @ 16 Aug 2006 9:28)
Pojawiły sie nowe Omegi na katalizatorach 6.7 zaprszam do ssania

http://www.omegadrivers.net/
*

sciagam , nidlugo powiem jak to wyglada ;]
Mareczq
na X1900 to nawet i 90 stopni jest normalne (tyle osiągaja na stokowym;P)

Mam problema, w CCC w opcji Overdrive nie moge przejsc powyzej 792 na pamięciacg;) niewazne co ustawie zawsze mi do takiej wartosci waraca... wie ktoś o co biega??smile.gif Niestety jest to jedyna opcja szybkiego o łątweko OC tej karty:/ (nadal nie ma programow dobrych )
SoNy
Witam

Mam kartę 9800pro, jakie są najlepsze sterowniki ?

Z góry dzięki smile.gif
cyper
nawet jak zaladujesz 6.7 to bedzie latac, bo jeszcze maja wsparcie dla graf od 9500 wzwyz, ale ja na swoim uzywalem zawsze 5.7 i wszystko latalo wink.gif ...

chociaz teraz na systemie x64 moge uzywac tylko firmowych ATI w wersji 6.7 i wszystko lata, a grafe mam podobna co ty
SoNy
A co sądzisz o Catalyst 6.8?
tymono
ja te 6.8 zaraz sciagne i instalne... sie zobaczy co tam porobili wink.gif
cyper
QUOTE(SoNy @ 19 Aug 2006 12:08)
A co sądzisz o Catalyst 6.8?
*

jeszcze nie ladowalem takze nie wiem ... poza tym w srode dostane 7900GT, wiec obecne GPU przechodzi w niepamiec podobnie jak wszystki problemy/kombinacje "sterownikowe" biggrin.gif ...
Mareczq
61 w 3dmarku 2006 mi wzrósł wynik;) Pozatym to kilka fps lepiej w PREY więc przyjemnie;d;)
cyper
QUOTE(Mareczq @ 21 Aug 2006 17:10)
61 w 3dmarku 2006 mi wzrósł wynik;) Pozatym to kilka fps lepiej w PREY więc przyjemnie;d;)
*

61 punktow w marku jest niezauwazalne po przelozeniu tego wyniku do gry... ale jak w grze cos podskoczylo w przod to lepiej wink.gif ... kolejny dowod na zwykla nieprzydatnosc testow syntetycznych w stosunku do praktyki czyli gier wink.gif ...
Mareczq
tak 60 na gry sie nie przeklada ale dla samego marka to spory wzrost duzo powyzej bled upomiarowego;)
bielas22
Caty 6.8 wprowadzają optymalizacje głównie pod kątem OpenGl. Jeśli chodzi o DX to nie ma żadnych fajerwerków.
yaji
Jak ktos ma problemy z nie dajaca sie zmienic rozdzielczoscia 640x480 przy 4 bitowym kolorze to podobno pomaga odpalenie windowsa w trybie VGA ( F8 jak sie win wlancza ), po tym zabiegu mozna juz podobno odpalic 32 bitowy kolor z odpowiednia rozdzielczoscia.
Rav85
edit cos mi sie powalilo
bielas22
Zainteresowani już pewnie wiedzą ale wrzucam info, WarCat 6.8 do zassania link. wink.gif
yaji
Pojawily sie catalyst 6.9, najwiecej z nich sie uciesza posiadacze serii x1k tongue.gif

www.ati.com
PaVLo
BETA i juz je usuneli, bo nie idzie się połączyć, chyba że przeciażone łącze, ja jutro prawdopodobnie bede montował x1900xt i jednak zainstaluje XG WarCat 6.8 wink.gif
bielas22
Oficjalne, właśnie zassałem i po paru testach na razie tylko marki 2005 i 2006 u mnie na 1800xt sporo lepsze od 6.8. Wynik w 2005 o 100 pkt wyższy niż na 6.8 obecnie 9830 pkt (po o/c) w 2006 kosmetyka ale 20 pkt więcej. wink.gif
Mareczq
a jak cienie?? Naprawili wreszcie??smile.gif
bielas22
O którą grę dokładnie Ci chodzi? Jeśli będe ją miał to postaram się to sprawdzic i zrobic screeny. Obecnie mam na dysku Obka i CoJ. smile.gif Mimo wszystko i tak polecam bo wydajnośc jest lepsza niż na 6.8. wink.gif
Mareczq
COJ smile.gif sprawdz czy masz cienie OK (zwłaszcza na twarzach) w Oblivionie też mozesz sprawdzć opcje Self Shadow:)
bielas22
Sprawdziłem i niestety to samo co na 6.8, u mnie cienie bez zmian. dry.gif
Mareczq
Czyli ATI nigdy tego nie poprawi;) cóż poradzić;P COś za coś (u nvidi nigdy z iceniami nie miałem problemów... natomiast miałem na maxa dużo probleów ze święcącymi powieszchniami;P )
Nicko13
Wyszly nowe oficjalne 6.9

changelog: http://www2.ati.com/relnotes/catalyst_69_release_notes.html
download: https://support.ati.com/ics/support/default...;questionID=640

najwieksze zmiany dla x1900 w 3dmarku 2k6 przyrost do 23,7% oraz zmiany w opengl owocujące wzrostem wydajnosci w tym trybie w wyzszych rozdzielczosciach
Mareczq
hehe ciekawe gdzie ten przyrost;P ponad 25% to ogroma ilość punktów:) To ja bym miał z 8000 punktów teraz jak by to była prawda;P

I jak to jest to druga rewizja 6.9?? te co ściągnołem 2 dni temu to są strasze? dobrze kapuje;P ?
bielas22
Zrobiłem sobie teścik wszystkich Catów od 6.7 do 6.9. Test obejmował wszystkie marki2001,2003,2005,2006 oraz Aquamark. Do tego fraps w Obku i CoJ. Na moim sprzęcie zdecydowanie najlepiej pod względem wydajności wypadły WarCat 6.7. Nie wiem dlaczego na nowszych mam gorzej, być może z powodu starego już jednojajowego proca. Pytanko do posiadaczy kart z rodziny X1x00, które stery u Was sie najlepiej spisują? smile.gif
yaji
Pojawily sie catalyst 6.10 beta

http://support.ati.com/ics/support/default...uestionID=23354

Niestety chyba nie ma relase notes :/ ale z tego co czytalem zintegrowali w koncu chuck patcha ze sterownikiem.

Swoja droga mala ciekawostka ;p Chuck patch dzial tez z innymi grami w ktorych nie da sie jednoczesne wlonczyc HDR i AA, wystarczy zmienic nazwe pliku exe gry na oblivion.exe tongue.gif ( przynajmniej tak czytalem, bo sprawdzic tego nie moge )

A i jeszcze cos takiego doszlo:

Folding@Home is a project developed by Stanford University that uses the power of your graphics processor to simulate protein folding. With a thorough understanding of how protiens fold, the scientific community will better understand the causes for many diseases and cancers - the first steps required for finding the cure.

You must download and install Catalyst Beta 6.10 to run the GPU accelerated Folding@Home client on your PC.

Z tym steronikiem karta graficzna moze zajmowac sie badaniem bialek czy cos w tym stylu tongue.gif
Mareczq
Hmmm no to zaczesanie wink.gif ZObacze dzisaj czy z CoJ działa chuck puch;d:)
A swoją drogą o co w tym chodzi?? CO mi da to że będe mógł z 6.10 u??
kurier@shinobi
Jakie stety polecacie do radeona 9600pro ???? (czas na zmianę GPU na jakieś directx10, oczywiście gdy nastąpi premiera owego układu ale do tego czasu..)

THX za radę ...
Renifer
QUOTE(yaji @ 03 Oct 2006 13:07)
(...)A i jeszcze cos takiego doszlo:
Folding@Home is a project developed by Stanford University that uses the power of your graphics processor to simulate protein folding. With a thorough understanding of how protiens fold, the scientific community will better understand the causes for many diseases and cancers - the first steps required for finding the cure.

You must download and install Catalyst Beta 6.10 to run the GPU accelerated Folding@Home client on your PC.

Z tym steronikiem karta graficzna moze zajmowac sie badaniem bialek czy cos w tym stylu tongue.gif
Wpakować tam Boinca i niech grafa liczy obok proca wink.gif
Przy okazji zapraszam do NVISION SETI TEAM biggrin.gif EOT
bielas22
Podinstalowałem te caty 6.10 beta i wygląda na to że wreszcie poprawili te nieszczęsne cienie.smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB