żartujesz?? A działa AA + HDR??
bielas22
05.10.2006 17:25
AA i HDR nie próbowałem ale cienie w Oblivionie i MW wyglądają spoko, jakoś inaczej (lepiej

) niż na poprzednich, jakby tej pikselozy nie widać.

edit:
W sieci pojawiły się nowe WarCat`y oparte o catalysty 6.9.
kupilem radzia 9700... ktore stery by byly dla niego odpowiednie.. oryginalne nie dzialaja pod xp prawidlowo... zainstalowalem catalyst 6.9 i pod win jest ok ale nie wiem jak w grach jeszcze... co bysie polecali ??
bielas22
14.10.2006 15:16
WarCat od 6.7 do 6.9, musisz sobie trochę potestować.
kupilem radzia 9700... ktore stery by byly dla niego odpowiednie.. oryginalne nie dzialaja pod xp prawidlowo... zainstalowalem catalyst 6.9 i pod win jest ok ale nie wiem jak w grach jeszcze... co bysie polecali ??
Omegi na catach 6.7.
Mam 9500 softmodded do 9700. To, ze Omegi, ok, ale dlaczego 6.7??
bielas22
14.10.2006 16:14
6.7 bardzo dobra wersja, szczerze mówiąc u siebie też najwyższy fps mam na cat.6.7. Nowsze pod DX nic nowego pod względem wydajności nie wnoszą może jakaś poprawa jakości generowanego obrazu, ale poprawiają wydajność w OpenGL.
mateusz_free
19.10.2006 18:05
Niestety posiedam radeona x300se

.
Jakie strowniki byly by do niego najlepsze ??
Na 6.9 narazie to mi jakies bledy wyskakiwaly w grach i wywalalo.
Na 6.7 omegi nieraz sie przytnie na chwile gra.
Na jakis starych z plyty od karty wszystkie gry dzialaja, ale GTA SA wywala

.
Nie wiem czy zobaczyc na 6.7 normalnych czy na 6.9 omegi czy jak pomocy
george32801
21.10.2006 22:05
Witam! Jestem tu nowy...

Może ktoś mi doradzić jakie stery dadzą największy wzrost wydajności w his excalibur valce radeon 9000 64mb

(agp) (win XP sp2)? Z góry dziękuje!!
P.S bardzo proszę o szybką odpowiedź!
Paweeell
23.10.2006 15:41
Ja mam w zapasowym kompie taką kartę:
ATI RAGE PRO TURBO AGP 8MBCzy do tego są jakieś sterowniki ? Bo jade na stockowych windowsa ;/ Przynajmniej mi by się strony internetowe nie zacinały może jakby były stery lepsze
witam, lece na radku x850xt i pojawiaja mi sie jaja na battlefieldzie2, chodzi o to ze po jakiejs chwili grania robia mi sie na mapie w otoczeniu czarne przestrzenie (tekstury znikaja i robia sie czarne pola) lub np w momencie jak korzystam z zooma w gnacie ekran robi sie czarny w konsekfencji gra sie wysypuje.
dodam ze korzystam z catalystow 6.9
ktos moze wie jak temu zaradzic?
pozdr,
to najnowsze stery to catalyst 6.10?a te przerobione są wydajniejsze?
6.10 to są najnowsze stery i czy są wydajniesze to pojęcie względne;) Musisz sam to przetestować

na mojej karcie x1900 xtx prawie zawsze najnowsze stery są wydajnijesze... ale to dlatego że sterowniki właśnie głównie są pod najnowszą serie robione:)
Zaletą 6.10 jest to że pozwalają włączyć już officjlanie HDR + AA

Troszkę puźno swoją drogą
Paweeell
07.11.2006 19:55
Jakie są najlepsze sterowniki do Radeona 9200 SE 64mb 64bit agp ? w ati sie nie orientuje a musze jakies siostrze zainstalować, pomóżcie
Obojętnie... 5.9 są całkiem ok.
Paweeell
07.11.2006 21:17
To ściagnąłem omegi bazujące na cat 5.9. Orginalne Catalyst nigdy mi jakoś nie pasowały..
Chyba nikt już na tym forum nie używa Radków

W każdym razie, od kilku dni dostępne są ATI Catalyst 6.11. Zwolennicy Control Panel mogą pobrać je
TUTAJ, a pozostali na przykład
TUTAJ.
catalysty 6.11 dały mi wynik w 3d marku 05 o 20 pkt więcej ale w gierkach nie odczułem żadnej róznicy.
Krótkie pytanie:
Co na dzień dzisiejszy warto instalować pod RV360 ?
Bo zatrzymałem się na Omegach na bazie 5.9 i podejrzewam, że nowe gry wolałyby coś świeższego.
QUOTE(yaji @ 01.06.2005 22:58)

potrzebuję ściagnąc najnowsze sterowniki ATI do karty graficznej 9550
bielas22
14.12.2006 12:38
Na "kablach" pojawiły się nowe Catalyst`y 6.12.
Odradzam:) Naprawiają pare błedów ale tworzą pare nowych;)
Co np.? mów konkretnie a nie rzucasz hasłami a tym samym zamęt robisz
bielas22
14.12.2006 18:36
Ja nie widzę żeby coś było z nimi nie tak. Co prawda mam tylko Carbona na dysku ale w tej grze wszystko działa ok. Wydajność również bez zmian (niestety).
Więc tak poprawili działanie AA + HDR (które zepsuli sterownikami 6.11) , naprawili cienie znowu w Battelfield 2 (i calej seri), zwiększyli wydajność w Oblivionie.
Zepsuli znowu ciebie w Oblivionie:) Wygląda to średnio (pewnie dlatego lepsza wydajność;P). Nie da się odpalić gier w rozdzielczości 800-600 (czarny ekran). AAx6 nie działa :/
To są zalety i wady 6.12 na x1900 xtx@800/1600
Czyli mam pytanie: Jak wypuszczają nowe stery to w oparciu o dwie trzy gry? bo widzę zmiany tylko na podstawie paru gier...
Jeżeli nie gram w te gry to czy ma sens aktualizacja sterów?
bielas22
15.12.2006 12:11
QUOTE(Mareczq @ 15.12.2006 0:31)

To są zalety i wady 6.12 na x1900 xtx@800/1600
Które stery Twoim zdaniem są najlepsze, tzn są najmniejszym złem? Chodzi mi głównie o wydajność w nowszych grach
bielas22
16.12.2006 19:41
Podinstalowałem, potestowałem i w sumie faktycznie 6.9 wypadają chyba najlepiej.
Riquelme
27.12.2006 23:31
siemka. robie kumplowi kompa..on ma radeona 9200

no i jakie catalysty polecacie zebym scignal (pod gry nfs: carbon fifa 2k7) tak zeby normalnie jakos cykalo..starczy 5.7? (bo takie mam na dysku) sam sie zbytnio nie orrientuje bo mam nvidie
Wg mnie najlepiej wypadają 6.11 zmodowane przez WarAnakina => tweakrus XG mod.
Koleś przygotował wewnętrzne optymalizację do wielu gier - między innymi NFS:Carbon.
Na moim X1900XTX gierka na zwykłych 6.11 dawała (1280x1024 max+Vsync ON) 35-46FPS, natomiast na modowanych 6.11 mam średnio 58FPS.
Jakoś nie wierzę w te wspaniałe wyniki;d:) Testowałem wiele razy stery i co najwyżej różnice były 2-3 fps-ów (chyba że sterowniki były jakoś zwalone;P)
Ale sprawdzę te wspaniałe 6.11 od XG:)
QUOTE(Mareczq @ 03.01.2007 19:31)

Jakoś nie wierzę w te wspaniałe wyniki;d:) Testowałem wiele razy stery i co najwyżej różnice były 2-3 fps-ów (chyba że sterowniki były jakoś zwalone;P)
Ale sprawdzę te wspaniałe 6.11 od XG:)
To ja ze swojej strony jeszcze dodam, że nie testuję sterków za pomocą 3Dsmarków bo jeszcze za czasów używania GeForce widziałem przypadki, że 3DM wspaniały wynik miałem na sterkach a gry chodziły... pełzały tak, że patrzeć się nie dało.
Obecnie poprostu porównuję zachowanie i ilość FPS w grach. Dodatkowo patrzę na ewentualne problemy z cieniami, AA etc.
I dlatego piszę o XG 6.11, bo przy 6.12 zarówno Oryg jak i XG przez EATM pojawiają się problemy przy AA w takich grach jak Oblivion choćby czy WoW. Co prawda są przepisy na rozwiązanie tego problemu - EATM da się wyłączyć choćby przez Ati Tray Tool RA, ale nie miałem czasu w zabawę. Mam nadzieję, że 7.1 tego błędu będą już pozbawione.
QUOTE(rysiek @ 11.01.2007 16:53)

Ściągnąłem sterowniki ze strony producenta, usunąłem poprzednie (6,12), użyłem DriveCleanera, ale niestety, wgrały się tylko sterowniki. Dwa razy ściągałem, dwa razy instalowałem, usuwałem poprzez dodaj/usuń programy i przez plik uninstal ati. Niestety, nie mam ani AtiCCC, ani WDM. Oczywiście ściągnąłem pełne sterowniki 34,6 MB. Co mogło się stać?
wie ktoś coś o tym , bo ściągnołem te sterki i mam w planie je instalować u znajomych i nie wiem czy ma to sens.
Nie wiem dlaczego ale sterowniki są całiem ok i jest OGÓLNY przyrost wydajności ok. 10% (różnie bywa zależy do gry... najwięcej zyskały gry na Sourcie zrobione)
Hirotaro
12.01.2007 18:36
QUOTE(mg147 @ 12.01.2007 14:40)

wie ktoś coś o tym , bo ściągnołem te sterki i mam w planie je instalować u znajomych i nie wiem czy ma to sens.
Moim zdaniem lepiej teraz ściągnąć wersję 7.1 z CCC. Poprawili kilka błędów związanych z EATM.
Mareczq, chodzi o alternatywę dla Adaptive AA. Narazie wygląda gorzej niz AAA ale jest szybsze, pojawiło się to w catsach 6.11 chyba, ale bylo fest zbuggowane. W wersji 12 juz lepiej było, w 7.1 niestety ( albo stety

) już nie sprawdzę, ale podobno ciągle opcja zmienia sie na plus

Można to odpalić ATI Tray Toolsem w Advanced Tweaks. Oprócz EATM jest jeszcze kilka nowych trybów wygładzania krawędzi, ale tylko EATM na moim starym 9800xt działał ( chyba że nie wiedziałem za czym szukać

)
Ogólnie tym programem można też inne ciekawe rzeczy odpalić, np. supersampling dla przeźroczystych textur ( ASBT chyba się to nazywało ) lub masakryczne wyostrzanie tekstur ( Mipmap Filter [ w Standard Tweaks ] - trzeba do tego fest wysokiej rozdzielczości )
Ciekawe;) Jak znajdę chwilkę pobawie się tym;d:) Ale coś nie wieże w to;d:)
Jeśli chcesz włączyc EATM to musisz wyłączyć Adaptive AA, jeśli włączysz oba na raz, to EATM się w sumie włączy, ale u mnie kończyło się to fest spadkiem wydajności.
Mówiłeś że to ma być w teori szybsze od AAA?? TO jak to w końcu jest??
No w teorii jest szybsze, ale brzydsze

Ale jesli odpalisz EATM
i AAA jednocześnie, to szybsze nie będzie
bielas22
18.01.2007 18:52
W sieci pojawiły się XG WarCat`y 7.1
niemam czasu zeby caly temat przeszukiwac
jakie stery polecacie do mojego radzia?
Witam mam karte radeon 9600xt i potrzebuje serownik . Nie umie uruchomić wejścia D-VI do monitora samsung.Bardzo Prosze o namiar lub link.Pozdrawiam
Przeczytałem, że wyszło nowe AtiCCC, na razie do Visty. Przypuszczam, że do XP-ka w wersji 7,2 też będą już te nowe. Czy potrzebują one, tak jak stare, NetFramework?
Nowe świeżutkie i cieplutkie 7.2
Hmm pytanie jedno mam, jeżeli nie gram w te gry co podają w release to czy ma sens aktualizacja?
Wraz ze sterownikami w wersji 7.2 miał wejść nowy, udoskonalony, nieobciążający, naj.... panel CCC. Sprawdziłem - obciążenie pamięci podobne, jak w starej wersji. Z nowości doszło tylko dłuższe zamykanie się systemu z obrazkiem " trwa zamykanie programu Ati CCC ". Stwierdziłem, że skoro nie podkręcam, ani w inny sposób nie kombinuję z kartą, jest mi to niepotrzebne. Usunąłem więc wszystko, wgrałem tylko same sterowniki karty. Jak na razie problemy zniknęły i wszystko chodzi w porządku. Moim zdaniem Ati CCC to niepotrzebny, a nawet szkodliwy dla komputera, gadżet.
Dla mnie CCC jest OK:) Moze nie chodzi super szybko, ale działa;) Wiadomo warto go zastąpić ATI tray tools-em:) Ale mimo wszystko swoje zadanie spełnia (zmiana ustawień). A jak się kożysta z wersji mini, to chodzi nawet OK:)
(dotego bez CCC nie da się używać oprogramowania ATI do konwertowania filmów... a trwa to za jego pomocą kilka razy szybciej)

Witam
Jakie sterwoniki będą najlepsze do ati 9800PRO 128/256 380/680Mhz bo już nerwów niemam cały tydzień instaluje i kasuje jak nie komp się resetuje, to art efekty, jak nie art efekty to zawiechy co jakis czas w satrych i nowych grach czasami już sie nieodwieszają

. A na tych od windowsa niema żadnych problemów tylko artefekty w nowych grach i tu jest cały problem :/.
Już mam dosyć niewiem co wybrać na każdych karcie odwala a na systemowych nie. I bym chętnie został przy systemowych gdyby nie te art efekty tak nie może być ATI nie umie robić sterowników z NVIDiĄ niema żadnych problemów a tu

.
P.S Już chyba nigdy więcej niekupie Radeona chyba że w końcu uda mi sie dopasować stery

.
Proszę o pomoc z góry dzięki.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.