napisz jaki masz zasiacz
ew moze byc przegrzana grafa lub uwalona
bielas22
27.03.2007 12:03
Jaką miałeś poprzednio kartę? Jeśli NV to postaw system na nowo. Arty mogą być też winą za słabego zasilacza. Sterow specjalnie nie potrzeba dopasowywać, na najnowszych wszystko powinno być ok.
Dziwna sprawa, na radku 9800 testowałem Catalysty od chyba 4.7 do 7.1 i żadnych problemów nie miałem. Obstawiam że albo trafiła ci się zrypana karta, albo za słaby zasilacz, lub faktycznie pora przeinstalować system.
Co do systemu to jak włozyłem karte to pierwsze co zrobiłem to nowy system

.
A co do zasilcz PROCOMP 400W w rzeczywistości ma chyba 250W jakoś tak i obawiam się że to właśnie jego wina już na początku tak myslałem ale potem wpadły mi w łape omegi 5.8 i niemaiłem z nimi problemu ale zato artefekty w nowszych grach. Teraz zainstalowałem omegi 7.1 i jest na nich ok ale np. w TDU przy 600x400 minimum detali mam 15fps. a na 3.8.252 mam na 1024x760 high detale i około 25fps

. Sądze że różnica jest niesamowicie wielka
.gif)
.
Jakie moge zainstalować stery żeby działały tak jak te omegi 3.8.252 bo sa idealne ale żeby niebyło tych artefektów szczegulnie zależy mi na TDU bo w nie w tej chwili gram.
Dobra, najpierw pokombinuj z Catsami 5.6 - 5.9, imho to jedne z najlepszych sterowników do serii 9x00. Jeśli na nich będzie dalej lipa, to sprobuj z innym zasilaczem. W sumie mój 9800 pracował ok na Megabajcie 350W no ale różnie to bywa.
Coś mi tu nie gra teraz mam 6.12 i gram w różne gry typu: nfs u2, scarface, gta sa to wszystko chodzi elegancko raz sie zdażyło że just cause sie zacioł tak że tylko reset pomógł. Gram w TDU i jest w miare czasami sie coś zwali najczęsciej jak włanczam mape albo długo stoi na pauzie jak jeżdże to nieraz są spadki do 5fps i obraz staje.
Mam podejrzenie że na full wersji bedzie ok bo mam bette

.
pozatym nie chce peszy ale jak narazie catalysty 6.12 wpadły mi w oko
a dla mojego HIS x1900xtx iceq3 turbo 6.11 czy 6.10 beda najlepsze?
7.3 lub 7.2 lub 7.1 będą najlpesze:)
Ja sam używam 7.3 teraz, ale standardowych... o dziwno wydajnośc mi lekko spadła, ale gry ładniej wyglądają...
Sprawdzilem dziś starsze stery WarCat 6.7 pod kątem TDU i STALKER`a i jestem szczerze zdumiony, w porównaniu do najnowszych 7.2 (7.3) mam srednio 5-7 fpsow więcej zwłaszcza różnica widoczna jest w TDU bo prócz wyższego famerate`u zanikły dość nieprzyjemne przycinki zdarzające co prawda rzadko ale jednak skutecznie zmniejszające komfort grania. Może i jakość obrazu jest trochę gorsza niż na nowych sterach ale wydajność odczuwalnie wyższa. Posiadaczom kart z serii X1800 i starszych z configiem zbliżonym do mojego (jednojajowy procek) chcącym polepszyć wydajność przynajmniej w wymienionych grach kosztem nieznacznego pogorszenia jakości obrazu szczerze polecam sprawdzenie WarCats`ów 6.7.
hio
wczoraj kupiłem radeona x1600PRO pod agp, ale po zainstalowaniu stwierdzilem ze wydajnosc jest gorsza niz na moim starym GF6600 =/ Domyslam sie ze to przez sterowniki, mam catalyst 7.1 z dolączonej plyty do karty.. Moze polecice cos innego (niekoniecznie catalysty) ? A może to zalezy od ustawien CCC? Help xD
Zainstalluj najnowsze... ale w czym mieżyłeś tą wydajność?
Gram w ET - wczesniej stale 125 FPS - teraz ciągle 'skacze' i ciezko sie gra..
TDU - wczesniej gralem na low detalach - teraz w ogole nie da się grac
Jedynie w 3dmarku 2005 prawie 1000 pkt więcej.. chociaz spodziewałem sie wiecej, bo w miedzyczasie dolozylem 512 ramu
adamspeed
09.04.2007 21:00
mam pytanie do mojej karty jakie sterowniki były by najlepsze posiadam kartę Ati Radeon 9600XT ATLANTIS 256MB 128BIT TV/DVI LITE
Ja uzywam sterow w wersji 6.9 ati dobre i porzadne wbudowana opcja overclokingu dla kart serii X
poszukuje sterownikow do mojej karty ktore obsługuja tryby panoramiczne brakuje mi rozdzielczosci 1440x900 uzywam aktulanie sterownikow Omega 2.6.42 w nich niestety brak... szukalem i dopiero sterowniki Omega Catalyst 3.8.205 posiadaja dodana taka rozdzielczosc, slyszalem tez o recznych dodawaniu rozdzielczosci jak to zrobic??
odradzam omegi dla maniaków filmów bo niektóre filmy na HD widac małe kropki !!! sprawdzałem na róznych omegach, niestety zawiodłem.
warcaty sa niezłe i wydajne ale niestety nowe warcaty sa z ccc co powoduje zamulenie komputera co jakis czas (ale mozna wylaczyc i skorzystac ati tray tools)
obecnie skorzystam sterowniki który ma Control Panel ! tak jak te
ATI_Catalyst_7.4_with_CP link do sciagniecia (22,9MB)poprawił mi wynik o 1000 pkt w 3dmark03 i jakosc filmów !!!
Dario_man
04.05.2007 14:37
hm..zaraz sprawdze te stery u mnie, obecnie jade na sterach asusa 7.3
Turgon93
08.05.2007 20:34
A co polecacie do mojej karty? Teraz mam fabryczne sterowniki. Jaka jest różnica w użytkowaniu Catalystów i Omegi?
bandur17
29.05.2007 10:19
mwm radeona 9200 i mam problemy z sterownikami ati
pokazują się problemy takie jak monitor mi gaśnie i wyskakuje komunikat zamknij ze sterowników ati
jurgen
wysłał bys mi na imeila twoje sterowniki do karty graficznej
mój imil to bandur17@interia.pl
Ja używam 7.2 na moim super sprzęcie X300SE i są szybsze od "starych" 6.xx

wydajność może wzrosła o 3-5 % ;] DZiwna sprawa udało mi się zainstalować stery bez tego panelu sterowania ATI

Jak ja lubię czyste zakładki ;>
adamspeed
31.05.2007 22:03
Witam!
Posiadam tą
Kartę graficzną i nie wiem jakie mam zainstalować do niej sterowmiki bo tyle tego jest jakieś OMEGA, XG WarCat nie mam pojęcia i jaką wersje tego serowanika

HELP
Pojawiły sie nowe stery do ATI oznaczone numerkiem 7,5
Przy instalacji tych sterów(samych) pojawia się okno z wyborem free games offer, earthsim oraz samymi sterami. Pytanie co to są te pierwsze opcje?
OMG, ale badziewny topic!
Szukam najwydajniejszych driverów pod R9800PRO.
Wchodze a, tu w pierwsyzm poscie nic nie ma. :|
Mam czytac cały topic, haha? :|
QUOTE(yaji @ 01.06.2005 13:58)

Link nie działa.
A spodziewasz sie że link, który ma 2 lata będzie działać ?
.gif)
Do 9800 pro proponuje Catalyst 5.9, chyba na tych sterach skończyły się poprawki dla serii 9800 i x800. Zawierają z tego co pamiętam optymalizacje Z-Buffora i jakieś bajery dla kart ze 128 mb pamięci. I chyba jeszcze adaptive aa, ale do odpalenia tylko za pomocą ati tray tools. Działają na nich też smartshadery, filtry obrazu np dodający bloom do gier opengl ( też za pomocą ati tray tools sie włącza ). Ogólnie cud miód i orzeszki
a jakie są najlepsze sterowniki do ATI 9250 (aż wstyd się przyznać) ?
lord_nerevair
27.06.2007 10:47
QUOTE(yaji @ 09.06.2007 18:45)

A spodziewasz sie że link, który ma 2 lata będzie działać ?
.gif)
Do 9800 pro proponuje Catalyst 5.9, chyba na tych sterach skończyły się poprawki dla serii 9800 i x800. Zawierają z tego co pamiętam optymalizacje Z-Buffora i jakieś bajery dla kart ze 128 mb pamięci. I chyba jeszcze adaptive aa, ale do odpalenia tylko za pomocą ati tray tools. Działają na nich też smartshadery, filtry obrazu np dodający bloom do gier opengl ( też za pomocą ati tray tools sie włącza ). Ogólnie cud miód i orzeszki
.gif)
No nie wiem... Oblivion strasznie mi sie na nich ślimaczył... wziąłem najnowsze i myślę, że z 10 fpsów przybyło.
QUOTE(yaji @ 09.06.2007 18:45)

.gif)
zainstalowałem omegi oparte na tej wersji przedtem mialem 5.6 i tak w 3d marku 03 wzrost o 100 pkt.a w 01 spadek o 300 pkt.
bielas22
07.07.2007 13:16
mark 01 to już raczej muzealny eksponat. Nadaje się bardziej do testowania procka i pamięci, jeśli chodzi o wydajność steów do grafy to lepiej opierać sie na osiągach w nowszych smarkach.
Jakie sa najlepsze stery do serii radkow X800? uzywam 7.2, ciekawy jestem czy omegi albo jakies inne beda jeszcze lepsze, aha no i na tych driverach mam arty nieraz w TDU
bielas22
07.07.2007 13:39
Jeśli chodzi o modyfikowane stery to na x800xt najlepiej spisywały sie u mnie WarCat`sy.
QUOTE(PXTM @ 07.07.2007 13:34)

Jakie sa najlepsze stery do serii radkow X800? uzywam 7.2, ciekawy jestem czy omegi albo jakies inne beda jeszcze lepsze, aha no i na tych driverach mam arty nieraz w TDU

Mam kartę X800 GT, co miesiąc wgrywam nowe stery ze strony producenta karty, czyli Sapphire, bez Ati CCC, czyli Only drivers. Przyjmują się bezproblemowo. W 3Dmark 03 wyniki, raz mniej, raz więcej, ale zawsze wzrastają.
A ja mam pytanie troche OT, a mianowicie czy są już nowe stery do kart z serii hd 2x00?
bielas22
19.07.2007 16:03
Najnowsze pod XP to 7.6 whql.
bielas22
19.07.2007 23:55
Ciekawe jak tam z wydajnością przy AA. Może jakieś postępy? Temat zaczyna być palący bo zbliża sie dla mnie nieubłaganie termin zakupu nowej grafy.
.gif)
edit:
No i pojawily się Catalyst 7.7 whql.
[quote]No i pojawily się Catalyst 7.7 whql.[quote]
Tylko problem w tym, że są z błędem systemowym: " ati2mtag CRT invalid display type ", i to nie tylko u mnie, ale i u innych:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ati2mt...ukaj&lr=lang_plMoim zdaniem lepiej pozostać przy 7.6.
Lolek007
26.07.2007 21:41
witam mam problem mam laptopa takiego jak w podpisie siedzi tam sobie X700 i podłączyłem monit crt, obraz mam podwójny taki sam a chciałbym zeby to był jeden pulpit jak to zrobic w opcjach nie moge znaleźć tego a mam najnowsze stery ze strony acera
dobra juz sobie poradziłem

ALEM ŚLEPY
Chciałbym się dowiedziec co z ustawieniami 3D w Catalyst w Radeonie 2900xt jeśli wejdziemy w opcje 3d możemy stawic przede wszystkim opcje AA jeżeli ustawimy wszystko na quality i max gdzie odczujemy rużnice w grach czy tylko w elemantach pulpitu?
Witam
Rzuciłem się na Radeona X 2900 XT firmy Palit i zainstalowałem Catalysty 7.7 myślałem że nic na tej karcie nie będzie się krzaczyć na najwyższych ustawieniach mojego monitora czyli 1240 * 1024.
Niestety nie miałem racji Gothic III co pewien czas staje a gra Ascension to the Throne powoduje zawsze reset procesora graficznego. Ludzie to jest najwyższa karta ATI a wygląda na wielką niedoróbkę. Teraz staję przed dylematem czy zmienić na GeForce 8800 GTS czy czekać na sensowne sterowniki do Radeona?
Może znacie jakieś dobre sterowniki pod X 2900 XT albo wiecie jak ją ustawić żeby chodziła jak należy.
Bo to co mam teraz to zakrawa na lekką kpinę za 1300 zł.
Pozdrawiam
Karol
Ps. Jak się wścięknę to założę z powrotem moją poprzednią kartę Radeon X1900 XT
Ej a może to zasilacz ? Jaki masz w tej chwili ?
bielas22
08.08.2007 14:56
Ghotic 3 zawsze będzie chrupał, nawet na 2 x 8800Ultra w sli.
Dokładnie to samo będziesz miał na 8800 z GIII co nie zmienia faktu, żę karta jest niedopracowana i będziesz musiał poczekać na nowe stery jeśli chcesz zobaczyć jej pełną moc
QUOTE(yaji @ 08.08.2007 12:33)

Ej a może to zasilacz ? Jaki masz w tej chwili ?
Witam
Mam zasilacz Tagan 530 W więc chyba starczy ale nie zmienia to faktu, że ATI mnie wkurzyło.
Pozdrawiam
Karol
Nowe stery 7.8
Podobno poprawili poważny błąd.
QUOTE(Zero @ 14.08.2007 12:36)

Nowe stery 7.8
Podobno poprawili poważny błąd.
Czyżby ten " ati2mtag CRT invalid display type ". A innych nie ma, czy sprawdzał już je ktoś, proszę o opinie - przewasżnie o błędach.
Bardzo dobre stery. U mnie działają bez zarzutu. Bardzo dobra wydajność, zero problemów i jakość obrazu też jakby lepsza.
zmien ta grafe na 8800GTS 640mb te radki to kpina
a co go gothica to ja nie wiem co wy macie nie tak
u mnie na e4300 + 2gb ram + 8800 smigla na full detalach 1280x1024 bez zadnych doczytow
na 7900 tez bylo plyniie
bielas22
18.08.2007 10:04
Jeśli to do mnie (bo chyba nie do mojego "dziadka 1800"

) to też tak myślę (niestety), choć jak będę zmieniał to chyba raczej na GTX-a.
nie , byllo to to usera z hd2900xt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.