Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepsze sterowniki ATi
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Karty graficzne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
modeusz
a jakie najlepie jradzilibyście do mojej nowej karty x1950 xtx?
Rav85
ile za nia dałeś?? pewnie najnowsze stery
modeusz
660zl.TA najnowsze?najnowsze to chyba do 2900
XaD
modeusz nie instaluj najnowszych sterowników, bo Ci się karta spali! laugh.gif rotfl.gif
modeusz
może i tak wiec dlatego zainstalowałem troche starsze, inaczej bym miał stopiony metal zamiast karty ).gif ha!
XaD
...
kStyku
Jestem ciekaw jak jest naprawdę z tą wydajnością i czy aby nie kosztem jakości. Ktoś sprawdzał nowe sterowniki?
rysiek
Dla mnie najważniejsze, czy Ati zrobiło coć w końcu z błędami:
"ati2mtag CPLIB :: Initialization - Failed to load the library "
i
"ati2mtag CRT invalid display type "
Od wersji 7.7 ciągle się powtarzają i to nie tylko u mnie.
irondick
UWAGA OTO TESTY NOWYCH STERÓW OD ATI W TEJ SAMEJ KONFIGURACJI BEZ OC Asus X1900XT

3DM 2006
Cat 7.9 5862 3DMarks
Cat 7.10 6202 3DMarks
Zaznaczam że tu nie biega o wynik a o porównanie wydajności względem wersii sterowników.
Zmieniać stery i to biegusiem.

Po OC 500@580/1200@1800 tu koniec skali do RAM w ATT
3DM 2006
Cat 7.10 6482 3DMarks
Każdy test jest powtarzany 3 razy + wszystkie z Feature test.

Trzeba przetestować to narządko AMD do GPU.
kStyku
No całkiem, całkiem im to zaczyna wychodzić 7.9 vs 7.10
Raider
Niedługo przyjedzie do mnie grafika ( znowu Radeon ).gif ) i gdzies mi przelecialo kolo nosa ze mozna podkrecac radki w panelu CCC, czy trzeba to jakos odblokowac czy w najnowszej wersji sterów 7.10 jest taka mozliwosc? a moze zabieg jak u nvidii czyli "rejestr systemu" ?

PS kStyku
Masz juz tą karte i moze podzielisz sie wrazeniami ?
kStyku
Wrażenia... hmmm.... w 7.10 jeszcze się nie bawiłem, ale na wcześniejszych sterach w zasadzie nie dało się nic podkręcać. Da się w CCC, ale o 25mhz (jakiś chyba dowcip). W Atitool udawało mi się podbić z 600/700 na 660/850, ale nic to nie dawało (czyli napisane, że podkręcone, ale niepodkręcone) bo w 3DMarku05 z ok. 8000pkt na (proc na 2,1ghz) podskoczyło na 8200 (ale procek na 2,6Ghz). W zasadzie darowałem sobie na tej karcie jakiekolwiek OC... tyle, że ją wyciszyłem (podłączyłem wiatrak do regulatora obrotów).
W sumie jestem z karty zadowolony bo wydajniejsze to od 7600GS, który był wówczas konkurentem cenowym.

EDIT:
HDMI wspaniała sprawa -D.gif
mario-m72
Pozwólcie że dołaczę sie do wczesniejszych wypowiedzi;faktycznie po zmianie z 7.9 na 7.10 na mojej karcie zwiększyła sie ilość punktów w 3Dmark 05 o ponad 250 pkt(11300).Mam pytanko ,w opcji Ati Tray Tools jest fajna opcja zmiany napięcia na rdzeniu karty ,czy ktoś z was bawił sie w podnoszenie napięcia i jaka jest bezpieczna granica?(zakres do 1.6v)Mój Radek biega na razie na standardowym chłodzeniu ale zamierzam go zmienic bo w stresie wali mi do 75 st.
Raider
Ktos juz wykonał test karty i jej OC LINK
Jak widac karte da sie krecic i to sporo ale nie do konca jesli chodzi o shadery 2.0

Z domyślnego taktowania rdzenia bez problemu osiągnąłem trochę większe taktowanie od hd2600xt - 825Mhz....
Pamięci są mniej skore do współpracy, idą na tylko na 1500mhz...
3dmark 2005 - 9700 smarków
3dmark 2006 - 4500 smarków
Z 3dmarkiem 2006 problem jest taki, że pomimo podkręcenia wynik w testach SM2.0 się nie zmienia. Prawdopodobnie jest to błąd riva tunera, który widać nie do końca współpracuje z hd2600. Testy SM3.0 zanotowały 20% wzrost.

nawet nieźle -D.gif
kStyku
Ujmę to tak. Jeśli ma się 300zł to w zasadzie nie ma innej opcji jak hd2600Pro... bo wydajniejsze to od 7600GS (czy też GT), do tego hdmi. Ale jak można sobie pozwolić na 8600GT to już należy się 100x zastanowić.
Zainstalowałem C7.10 i za chwilę sprawdzę jak się ma OC.
3DMark05- Default - 8000pkt (na 7.8 default miałem 7800pkt)

...

A teraz wyniki po OC... hmmm... ciężko cokolwiek napisać, bo wciąż nie mogę podkręcać karty laugh.gif w przypływie agresji w CCC ustawiłem na fabryczne ustawienia i coś mu się porąbało bo ustawił 650/700 zamiast 600/700. Wówczas w 3DMark05 karta uzyskała 8800pkt. Oczywiście po restarcie już wszystko ustawiło się na 600/700 i nie da się nic zrobić z suwakami na AtiTool, CCC czy chociażby RivaTunerze. Czyli jakbym chciał podkręcać to zapewne musiałbym przejść na Catalyst 7.7 - ale i na nich były problemy (chociaż nie testowałem w RivaTuner), więc na kolejny miesiąc sobie daruję wszelkie OC.
Raider
Heh w tym momencie zadziwia mnie fakt że Radki 2600 maja 390 mln tranzystorów a GF8600 mają po 289 i pomimo wszystko nvidia jest droższa w dodatku w większości sa ciut szybsze ).gif pytanie sie nasuwa ktora platforma jest bardziej przyszlościowa ?

Do podkrecania znalazłem taki bajer AMD GPU Clock Tool laugh.gif
AMD doprowadzi w końcu ATI do porządku
rysiek
A, niestety, błąd:
"ati2mtag CPLIB :: Initialization - Failed to load the library "
i
"ati2mtag CRT invalid display type "

nadal nie został naprawiony. Oby tak dalej.
irondick
rysiek a kiedy toto cuś ci się wywala?
Bo ja to pierwszy raz na oczy widzę.
rysiek
QUOTE(irondick @ 16.10.2007 14:45) *

rysiek a kiedy toto cuś ci się wywala?
Bo ja to pierwszy raz na oczy widzę.

W dzienniku zdarzeń - system. Kilka razy zaraz po starcie systemu.
kStyku
Rysiek
Czytając inne tematy (Twoje) to coś mi się wydaje, że wszystkiego winą niekoniecznie musi być karta graficzna. W innym temacie doszedłeś do tego, że to kondensatory na mobo są popuchnięte... po części można było wnioskować, że i z hdd się dzieją nie dobre rzeczy. Dlatego też weź najpierw napraw mobo (albo kup sobie nowe), a dopiero wtedy zacznij testować wszystko inne.
rysiek
QUOTE(kStyku @ 16.10.2007 18:49) *

Rysiek
Czytając inne tematy (Twoje) to coś mi się wydaje, że wszystkiego winą niekoniecznie musi być karta graficzna. W innym temacie doszedłeś do tego, że to kondensatory na mobo są popuchnięte... po części można było wnioskować, że i z hdd się dzieją nie dobre rzeczy. Dlatego też weź najpierw napraw mobo (albo kup sobie nowe), a dopiero wtedy zacznij testować wszystko inne.

Sorry, ale chyba niedokładnie czytałeś. W tamtym poście pisałem o problemach kuzynki z komputerem. W dniu dzisiejszym jest w serwisie, jutro do odbioru. Wyraźnie napisałem, że tamten komputer nie chce się uruchomić (raz na jakiś czas rusza, a ostatnio wcale), a na początku, że znam temat tylko telefonicznie. Natomiast błąd pojawia się na moim komputerze, a jak wejdziesz w google, to nie tylko u mnie.
kStyku
No widać niedokładnie -D.gif
nv20
Ponawiam po raz n-ty moje pytanie - jakie sterowniki najlepsze do mojej karty - Radeon 9600PRO Adv.? Zmieniło się coś w ostatnim czasie?
kStyku
Testu, testuj i jeszcze raz testuj.
Raider
http://support.ati.com/ics/support/default...uestionID=30533

Crysis: Radeon™ series: Graphic corruption occurs during gameplay

*
DirectX 10: Fixes texture flickering in bushes, clouds, trees
*
DirectX 10: Performance improvements
*
DirectX 9: Fixes Anti-Aliasing corruption seen on the ATI Radeon 2900 Series
*
DirectX 9: Anti-Aliasing performance enhancements
*
DirectX 9: Crossfire performance improvements
*
DirectX 9: Fixes random graphics corruption during game play

Nareszcie hot fix do CRYSIS ).gif
Jeszcze tylko do Need For Speed by się przydał a moze ten tez poprawi zaraz przetestuje...
Crysis już bezbłędnie działa ale NFS dalej przycina zrobiłem juz wszystko co mogłem zobic zeby go przyspieszyc i lipa
Zero
Nowe 7.11!!!, ktoś testował?
kStyku
Przede wszystkim na 7.8 i 7.9 nie chodziła mi TrackMania Nations... na 7.11 chodzi. ).gif
zYwi3c
Potrzebuje najlepszych sterowniki do Radeona x1950Pro ... nigdzie w temacie nie ma poruszonego tematu z ta grafa sad.gif ... przeszukalem chyba wszystkie posty ).gif
Zero
Wgraj najnowsze które przed momentem wyszły czyli 7.12 szczerbaty.gif
TommyT
Ati puscilo nowe sterki Ozanczone numerkiem 8.1

AMD opublikowało najnowszą paczkę sterowników dla kart z serii Radeon począwszy od modelu 9500, a skończywszy na najnowszych HD 3000. Pierwsze sterowniki w tym roku przybrały numer 8.1 i wprowadzają nowość w postaci funkcji MultiView, która umożliwia uruchomienie aplikacji OpenGL z taką samą wydajnością również na dodatkowych ekranach, a nie tylko na podstawowym. Ponadto wprowadzono poprawki dla takich gier jak: BioShock, Call of Juarez, Enemy Territory: Quake Wars, F.E.A.R., Half-Life 2: Episode Two, Oblivion, S.T.A.L.K.E.R., TimeShift, World in Conflict oraz World of Warcraft. Dla tej wersji dostępny jest również hotfix, który poprawia wydajność w przypadku CrossFireX w grze Crysis oraz współprace z tą grą kart AGP. Pełne informacje na temat najnowszych sterowników znajdziecie w pliku PDF. Sterowniki można pobrać tutaj (dla systemów Windows XP/Vista 32/64bit).
azgan
Cześć mam pytanko które stery są lepsze Omegi czy oficjalne ze stronki ATi ? Jedna rzecz denerwuje mnie w sterownikach u ATi jak zainstaluje Catalyst Control Center to nie mogę napisać literki Ć (alt + C) wie może ktoś jak temu zaradzi ?
fargels
Otwierasz Catalyst Control Center, klawisze dostępu, menadzer klawiszy dostępu, edytuj dostepne klawisze dostępu i zmień ostatni klawisz dostępu na np.1
ziemniak
Najnowsze i najbardziej wydajne stery do 3850 to ?
Taimons
ja mam 8.2
azgan
Catalyst Display Driver 8.2
robson124
a jaki strownik do ATI SAPPHIRE 9600pro 128 AGP do niemoge dobrać nic dobrego do tego zabytku macie cos dobrego ??? dry.gif
azgan
Pojawiły się nowe Catalyst 8.3

AMD/ATI udostępniło najświeższą paczkę certyfikowanych sterowników do kart graficznych - Catalyst 8.3. Nowa odsłona driverów przeznaczona jest zarówno dla układów "zewnętrznych" (od 9500 po HD 3800) jak i dla zintegrowanych GPU (od Xpress 200 po HD 3200). Oprócz poprawy wydajności w wybranych tytułach gier (przykładowo w Lost Planet DX9 - wzrost wydajności do 36%, Call of Juarez wzrost do 20% czy też Crysis DX10 wzrost do 15%) wprowadzają one także kilka innowacji. Zapewnione bowiem będziemy mieli obsługę 3 lub 4 kart graficznych (CrossFireX), wsparcie dla Hybrid Graphics oraz usprawniony AntyAliasing (póki co dotyczy on głównie gier opartych o Unreal Engine 3.0 w środowisku DX9).

Jak widać lista wprowadzonych zmian nie jest wcale krótka (pełna lista zmian znajduje się tutaj - plik PDF) jednak cieszy fakt, że programiści dbają o to aby karty działały sprawniej. Czy faktycznie wprowadzają one taką poprawę wydajności na jaką liczyli programiści? Nie pozostaje nic innego jak pobrać i sprawdzić.
Broker50
A u mnie po instalce nowych katalizatorów 8.3 odnotowałem spadek wydajności o ok. 10% jezyk4.gif
Musiałem lekko podkręcić zegarki żeby wrócić do wyników, które miałem na catalyst 8.2
Poza tym mam cosik wrażenie, że chyba procek mi nie domaga do karty - trzeba chyba zainwestować złocisze w nowego procka wreck1.gif
KomputerowyManiak
Mam takie pytanko, jakie sterowniki są najlepsze i najnowsze do mojej karty (karta taka jak ww sygnaturce)
Taimons
ja u siebie wrzuciłem 8.3 zamiast 8.2 noo i poprawa jest spoko.gif
widać starają się tam w tym ATI
ciekawe czy 8.4 znowu dodadzą wydajności chytry.gif
KomputerowyManiak
a ja moge wrzucić 8.3 ?? czy tylko 3800 serie??
olek1992
Możesz ;].gif
Frajerek
Siema , ktos ma MSI HD 3870 ddr4 ? jakie stery najlepsze do tego jak narazie to jest balagan bo grafa mi sie zawiesza ( bez OC ) czasami . Jest zwiecha ->lekki pisk i NO signal na monitorze . Jakas porada mile widziana ,
azgan
Ja ma Sapphire Radeon HD3870 512MB DDR4 ale nie mam z nim takich problemów o jakich piszesz a co do sterowników to używam

Catalyst Display Driver 8.2
Catalyst Control Center 8.2
AVIVO Video 8.2
WDM Integrated Driver 8.2
HDMI Audio Driver 8.2
Frajerek
No ja uzywalem 8.43 bodajze takie oznaczenie od MSI a teraz 8.3 ...
Czasami gram po 10 godzin i nic a czasami dzieje mi sie to co 30min nawet czesciej .
azgan
Pojawiły się nowe Catalysty w wersji 8.4 http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx

Release Notes
Taimons
ile zmieniają w porównaniu do 8.3?
zigihammer
8.4 dostepne na stronie ATi
azgan
QUOTE(zigihammer @ 17.04.2008 10:16) *

8.4 dostepne na stronie ATi

A niby, o czym pisałem 2 posty wyżej lol.gif
Crusi
Takie pytanko. Mozna gdzies pobrac same sterowniki, bez CCC i innych zlomow do XP x64? Bo na stronie ATi sa do tego systemu jedynie cale zestawy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB