Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepsze sterowniki ATi
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Karty graficzne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
george32801
A jakie sterowniki są najlepsze dla Radeona 9550 Gigabyte 128Mb/128Bit ?? Jakieś modyfikowane czy jakie?? Szukam konkretnej wersji bo nie długo robię formata i muszę mieć od razu porządne stery aby nie zasyfić od razu komputera ).gif
energysnake
jakie stery polecacie do ATI 9800 ,tylko bez CCC i tak żeby był panel sterowania i żeby można było załączyć wyjście TV na grafie chytry.gif
azgan
ATI Catalyst 8.5 do pobrania

Firma AMD udostępniła nowe pakiety sterowników Catalyst 8.5 dla kart graficznych serii Radeon (od modelu 9500). W nowej wersji wprowadzono między innymi następujące zmiany:

Nowe tryby wyświetlania obrazu: 480i oraz 480p
Obsługa standardu telewizyjnego SECAM
Zgodność z Windows XP Service Pack 3
Call of Juarez: Wzrost wydajności o maksymalnie 12%, na kartach serii HD 3000
Halo: Wzrost wydajności w zakresie od 10 do 30%, na wszystkich obsługiwanych kartach serii Radeon
Lost Planet: Wzrost wydajności w zakresie od 5 do 35%, przy włączonym HDR, na kartach serii HD 3000
S.T.A.L.K.E.R.: Wzrost wydajności w zakresie od 20 do 50%, przy włączonym HDR, na kartach serii HD 38x0
World in Conflict: Wzrost wydajności o maksymalnie 25% na kartach serii HD 36x0 i 38x0. Wyższy wzrost można zaobserwować na kartach HD 3870x2

ATI tym razem na prawdę się postarało te nowe sterowniki są świetne niech NVIDIA lepiej zacznie uczyć się od konkurencji, bo wydaję stery za sterami a kompletnie nie widać żadnej różnicy ani w jakości ani w wydajności ;].gif Od dawien dawna nie uświadczyłem żadnej poprawy na moim GeForce 8800GTS 320MB i tak się zastanawiam, co oprócz numerków zmienia się w tych sterownikach NVIDII? Za jakiś czas znowu włożę 8800GTS 320MB i zbeczę czy coś uległo realnej poprawie po wgraniu nowych sterów, ale po ostatnich 6 miesiącach oczekiwania na coś porządnego i ostatnio wydanych ForceWare 175.16 WHQL straciłem nadzieje, że coś się jeszcze polepszy.
yaji
Adaptive AA on OpenGL for Catalyst™ Control Center

This release of Catalyst™ introduces Adaptive AA for Orca Driver, geometry for alpha tested objects are now submitted multiple times to the hardware using the multi-sample mask feature to update one sample at a time in the frame buffer using centroid sampling. With each pass of the sampling position for textures is shifted to be at the location of the sample that is being updated in that pass.

To też jest fajne ;P.gif
azgan
yaji jak mi wytłumaczysz, o co w tym biega to sam ocenie czy to takie fajne wink.gif
yaji
Wygładzanie krawędzi przeźroczystych tekstur w OpenGL'u. Do tej pory działało tylko w Direct3D.
azgan
Aaa no to faktycznie fajny bajer ;P.gif
lord_nerevair
Tam gdzie wcześniej miałem w Crysisie 15-20 klatek, teraz miałem po 25-28 czasem 30 po tych nowych catach spoko.gif spoko.gif spoko.gif
azgan
Szkoda tylko że dopiero teraz ATI się obudziło no ale lepiej puźno niż...
MateuszWilegosz
Ale zobaczcie:
1. Seria 48x0 nie różni się mocno od 38x0, więc możliwe, że stery są optymalizowane pod obie serie naraz. Więc jest duża szansa że w dniu premiery Seria 4 nie zaliczy wpadki ze sterownikami, będzie się dobrze spisywać w grach.
2. Nowe karty zastąpią w przedziale średnim seria HD38, a tym samym te karty, na których można spokojnie pograć, będą bardzo tanie.
Mam nadzieję, że ATI da radę, szczególnie w Mid i low endzie, wtedy ten temat będzie znacznie popularniejszy i pewnie też znacznie częściej odwiedzany przeze mnie(2 lata niedługo moja karta będzie świętować, trzeba by ją czymś zastąpić)(tak sobie obczaiłem, już dziś idzie kupić HD3850 256 za 260, za ok 330 512 MB zaś 380-390zł mamy HD3870, a ponieważ nowe układy ati celują w wyższy mid end, to cena tych kart jeszcze może spaść)
bielas22
Oj Mateusz, wydaje mi się ze nowy 4870 przynajmniej będzie raczej high-endowy, spodziewam sie wysokiiej wydajności tego układu, myśle że bez problemu zdetronizuje obecne G92. Kto wie może po pojawieniu sie większej ilości testów zdecyduje sie na tą kartę. chytry.gif
MateuszWilegosz
bielas22< zerknij sobie na sugerowaną cenę HD4870 -> porównywalna z początkową ceną HD3870, która nigdy High endem nie była. Z tego co też można znaleźć wycieków na necie, owszem, ta karta do walki z G92 nadaje się idealnie, ale przypominam, że G92 w postaci 88000GT czy nawet 8800GTS 512MB to wysoki, ale nadal mid end(teraz ceny kart tych zamykają się w 700zł), ta karta będzie w podobnej cenie(z tego co pamiętam 230$ w USA, z czego biorąc pod uwagę podatki tid w Polsce zrobi się pewnie z 800zł, jak nie więcej), trochę wydajniejsza.
Ale przecież na odpowiedź GTX280/260 od nV nie poczekamy długo. High end będzie raczej do nV należeć. Przynajmniej z tego co można wywnioskować z newsów.
PS. Ale to nie dyskusja w tym temacie, na razie to co mamy to szczątki informacji w newsach, czekamy na premiery ).gif
bielas22
Zgadza sie high end będzie Nvidii, ale 4870 będzie szybszy niż obecny high-end, o to mi chodziło, 1050 rdzeń i 4400 pamięci, plus 50% wuiecej shaderkow musi zaowocować dużo wyzsza wydajnością w stosunku do 3870. wink.gif
azgan
HD4870 docelowo ma być szybszy od HD3870 o 40-50% i o 20% od 9800GTX. Wracając do sterów to faktycznie ostatnio ATI robi lepsze stery od NVIDII zwłaszcza pod Windows Vista w przeciwieństwie do ForceWare nowe Catalyst 8.5 odczuwalnie przyspieszyły wiele gier spoko.gif
mironek72
Nowe stery.Beta 8.6:
xp32/64
vista32/64

azgan
Ja tam poczekam jednak na finalną wersję tym bardziej, że pośpiechu nie ma, bo 8.5 są na prawdę udane ;].gif
yaji
Pojawiły się Catalyst 8.6, z oprócz poprawy wydajności kart z serii 3k do nowości można zaliczyć nowy instalator, od dziś po zainstalowaniu sterownika nie jest wymagane przeładowanie systemu ).gif

Powoli znów zaczynam interesować się tym tematem ... >;3
azgan
Bardzo dobre stery ATI zaczyna mnie zadziwiać najpierw Catalysty 8.5 dające kopa wydajnościowego w kilku grach a teraz równie udane Catalysty 8.6 no, no jestem pod wrażeniem czyżby AMD pogoniło swoich programistów? yaji nie wspomniał o tym że AVIVO HD też zostało poprawione filmy wyglądają jeszcze ładniej są soczyste kolory i mniejsze obciążenie procka spoko.gif

Nowe sterowniki dedykowane są przede wszystkim nadchodzącym kartom RADEON HD 4850 oraz RADEON HD 4870. Niemniej wprowadzają też wiele zmian, z których skorzystają użytkownicy poprzednich produktów - w tym przede wszystkim serii RADEON HD 3xxx. Wśród najważniejszych zmian i poprawek jakie wprowadzono w porównaniu do poprzedniej wersji, należy wymienić:

- 10-15% przyrost wydajności w 3DMark Vantage,
- do 35% przyrostu wydajności w Call of Duty 4,
- 2-9% przyrostu wydajności w Call of Juarez DX10,
- 4-10% przyrostu wydajności w Company of Heroes (DX10),
- do 20% przyrostu wydajności w Lost Planet (DX 9 i DX10),
- 3-5% przyrostu wydajności w Prey,
- do 8% przyrostu wydajności w Quake 4,
- do 9% przyrostu wydajności w ShaderMark 2.1,
- do 55% (catia) i 17% (tcvis) przyrostu wydajności w SPECviewperf 10,
- dodano wsparcie w OpenGL dla adaptowalnych filtrów wygładzania krawędzi,
- dodano wparcie dla 3 i 4 kart połączonych w CrossFire X w OpenGL,
- poprawiono wykryte i potwierdzone błędy w grach (Bioshock, Call of Duty 4, Crysis, Frontlines: Fuel of War, Guitar Hero III, Lost Planet, Sins of a Solar Empire, Stalker, Unreal Tournament 3).
lord_nerevair
Wszystkie tytuły są tylko Crysisa nigdy doszukac się nie można w tych release notes mad.gif
Trofix
Muszę powiedzieć, ze system wydawania sterów przez ATi jest bardzo dobry. Co miesiąc nowa paczka staerów, która daje realne zmiany a nie to co nvidia wyczynia, co pare dni nowe stery, które w stosunku do poprzednich niosą zmiane chyba tylko numerków ph34r.gif
lord_nerevair
Nie mogę zainstalować tych 8.6 unsure.gif

W dzienniku instalacji ciągle mam "niepowodzenie" przy sterowniku ekranu ph34r.gif

No pięknie... do 8.5 też nie mogę wrócić - teraz mam i tam to samo dry.gif dry.gif dry.gif
azgan
ATI Catalyst 8.7 beta w sieci

W sieci pojawiły się pakiety sterowników Catalyst 8.7 beta, dla kart graficznych ATI Radeon 9500 i nowszych. Dwa dostępne pakiety datowane są na 25 czerwca bieżącego roku. Jeden przeznaczony jest dla Windows XP (32/64 bit), a drugi dla Windows Vista (32/64 bit).

Lista zmian nie jest dostępna. Przypominamy, że sterowniki w wersji beta instalować można wyłącznie na własne ryzyko.

Oba pakiety sterowników ATI Catalyst 8.7 beta można pobrać ze strony internetowej serwisu PCTreiber.de.

radziuwilk
jak myslicie ktore rozwiazanie jest lepsze
2x 4750 czy 1x 4780
po testach ciezko wyrokowac biorac pod uwage ze w wielu grach nie dziala to sprawnie.
Testowal ktos 2 radki CF?(z forumowiczow)
azgan
Nie ten temat ;P.gif. A co do twojego pytania to w grach wykorzystujących Multi GPU będzie wydajniejszy zestaw zbudowany na bazie dwóch HD4850 połączonych w CF natomiast jeżeli dany tytuł nie wspiera tej technologii HD4870 będzie lepszym rozwiązaniem ;].gif
radziuwilk
sorki zamulilem i zle postawilem posta.
azgan bardzo dyplomatyczna odpowiedz ).gif
SPIDI_2006
Jakie sterowniki do karty 9250 są najlepsze?
bielas22
QUOTE(radziuwilk @ 10.07.2008 6:13) *

jak myslicie ktore rozwiazanie jest lepsze
2x 4750 czy 1x 4780
po testach ciezko wyrokowac biorac pod uwage ze w wielu grach nie dziala to sprawnie.
Testowal ktos 2 radki CF?(z forumowiczow)

Wystarczy jeden 4870. No i taniej wychodzi. Zainstalowałem Caty 8.7, pod XP spisuja sie bez zarzutu. Do 4X00 chyba najlepsze i jedyne. wink.gif
Zielu2523
Witam mam pewien problem od wczoraj mam Radka 4850 i gry działają super ale nie mogę uruchomić 3dmarka 05 bo się zawiesza...mam najnowsze stery ATi "hotfix_xp32-64" dla Radków 4800
azgan
Na stronie http://ati.amd.com/support/driver.html pojawiły się już nowe Catalyst 8.7 WHQL

- Zwiększono funkcjonalność Centrum informacyjnego
- Obsługa systemów operacyjnych: Ubuntu 8.04 i SLED 10 SP2
- Zwiększenie wydajności w programie 3DMark Vantage, na kartach Radeon HD 36xx i 34xx (do 20%)
- Zwiększenie wydajności w grze Company Of Heroes (DX 10), na kartach Radeon HD 48xx, 38xx i 36xx (do 12%, na wybranych mapach)
- Zwiększenie wydajności w grze Lost Planet (DX 10), na kartach Radeon HD 48xx, 38xx i 36xx (do 15%, na wybranych mapach)
- Zwiększenie wydajności w grze Lost Planet (DX 9) na wszystkich kartach serii Radeon, w przypadku korzystania z technologii CrossFire (do 80%, korzystając z FSAA i filtrowania anizotropowego)
- Zwiększenie wydajności w grze Call Of Duty 4 (DX 9), na kartach Radeon HD 48xx (do 4%, na wybranych mapach)
- Poprawiono działanie skrótu ALT + C w Catalyst Control Center dla wszystkich systemów z rodziny Windows XP oraz Vista
lord_nerevair
Spadł mi o 200pkt wynik w 2006 ;P.gif

Ale albo mi się wydaje, albo w końcu zrobiono to...

ĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆ

devil2.gif devil2.gif devil2.gif
azgan
QUOTE(lord_nerevair @ 25.07.2008 19:59) *

Spadł mi o 200pkt wynik w 2006 ;P.gif

Ale albo mi się wydaje, albo w końcu zrobiono to...

ĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆ

devil2.gif devil2.gif devil2.gif

Nie, nie wydaje Ci się a nawet ja się do tego po części przyczyniłem uderzyłem z tym problemem do Bruno (ADM Polska) i wylałem swoje niezadowolenie i żeby mi coś poradził bo już szału dostaje szukając rozwiązania no i obiecał mi że się tym zajmie i dopilnuje żeby w nowej wersji Catalyst czyli właśnie 8.7 problem był rozwiązany i jak widać dotrzymał słowa.

QUOTE(AMD @ 22 Lipiec 2008, 09:53) *

Hej,

No i jeszcze jedna wazna zmiana o ktora walczylem, czyli dzialajacy od razu skrot alt + c w przypadku systemu Windows Vista PL. wink.gif

Pozdrawiam,

Bruno
Taimons
8.7 dają coś na 3850 ?
problemu z ć nie było przy 8.6 ;P.gif
azgan
Na 8.6 jeszcze był ale nie u wszystkich np. ja go miałem ;P.gif

PS. Taimons zerknij na poprzednią stronę to będziesz wiedział co dają ;].gif
lord_nerevair
Mam nadzieję, że już tak będzie na zawsze ;].gif
bielas22
Na 4870 4 klatki do przodu w minimalnym fps w Crysisie, niby nic a cieszy. szczerbaty.gif
azgan
Małe podsumowanie ostatnio wydanych Catalystów chytry.gif :

IPB Image
IPB Image

Catalyst 8.7 WHQL

Release Notes

- Zwiększono funkcjonalność Centrum informacyjnego
- Obsługa systemów operacyjnych: Ubuntu 8.04 i SLED 10 SP2
- Zwiększenie wydajności w programie 3DMark Vantage, na kartach Radeon HD 36xx i 34xx (do 20%)
- Zwiększenie wydajności w grze Company Of Heroes (DX 10), na kartach Radeon HD 48xx, 38xx i 36xx (do 12%, na wybranych mapach)
- Zwiększenie wydajności w grze Lost Planet (DX 10), na kartach Radeon HD 48xx, 38xx i 36xx (do 15%, na wybranych mapach)
- Zwiększenie wydajności w grze Lost Planet (DX 9) na wszystkich kartach serii Radeon, w przypadku korzystania z technologii CrossFire (do 80%, korzystając z FSAA i filtrowania anizotropowego)
- Zwiększenie wydajności w grze Call Of Duty 4 (DX 9), na kartach Radeon HD 48xx (do 4%, na wybranych mapach)
- Poprawiono działanie skrótu ALT + C w Catalyst Control Center dla wszystkich systemów z rodziny Windows XP oraz Vista

Catalyst 8.6 WHQL

Release Notes

- 10-15% przyrost wydajności w 3DMark Vantage,
- do 35% przyrostu wydajności w Call of Duty 4,
- 2-9% przyrostu wydajności w Call of Juarez DX10,
- 4-10% przyrostu wydajności w Company of Heroes (DX10),
- do 20% przyrostu wydajności w Lost Planet (DX 9 i DX10),
- 3-5% przyrostu wydajności w Prey,
- do 8% przyrostu wydajności w Quake 4,
- do 9% przyrostu wydajności w ShaderMark 2.1,
- do 55% (catia) i 17% (tcvis) przyrostu wydajności w SPECviewperf 10,
- dodano wsparcie w OpenGL dla adaptowalnych filtrów wygładzania krawędzi,
- dodano wparcie dla 3 i 4 kart połączonych w CrossFire X w OpenGL,
- poprawiono wykryte i potwierdzone błędy w grach (Bioshock, Call of Duty 4, Crysis, Frontlines: Fuel of War, Guitar Hero III, Lost Planet, Sins of a Solar Empire, Stalker, Unreal Tournament 3).

Catalyst 8.5 WHQL

Release Notes

- Nowe tryby wyświetlania obrazu: 480i oraz 480p
- Obsługa standardu telewizyjnego SECAM
- Zgodność z Windows XP Service Pack 3
- Call of Juarez: Wzrost wydajności o maksymalnie 12%, na kartach serii HD 3000
- Halo: Wzrost wydajności w zakresie od 10 do 30%, na wszystkich obsługiwanych kartach serii Radeon
- Lost Planet: Wzrost wydajności w zakresie od 5 do 35%, przy włączonym HDR, na kartach serii HD 3000
- S.T.A.L.K.E.R.: Wzrost wydajności w zakresie od 20 do 50%, przy włączonym HDR, na kartach serii HD 38x0
- World in Conflict: Wzrost wydajności o maksymalnie 25% na kartach serii HD 36x0 i 38x0. Wyższy wzrost można zaobserwować na kartach HD 3870x2

Testy wydajności sterowników

IPB Image

Catalyst 8.7

Catalyst 8.6

Catalyst 8.5
bielas22
New Catalyst 8.8 beta... lina.
[edit]
okazalo sie że to fake, Caty 8.7 beta. Sorki za zamieszanie. ph34r.gif
MarTin
Stery 8.8 pojawią się 12 sierpnia wraz z premierą 4870 x2

"R700 Radeon HD 4870 X2 launches on this 12th and catalyst 8.8 will come at the same time. Catalyst 8.8 focused on CrossFire optimization, especially for HD 4870 X2. The dual cards Crossfire will improve largely. For example, HD 4850 CrossFire improved 12% in 3DMark Vantage when use catalyst 8.8 and 8.7.

PowerPlay 2.0 will save more power and the temperature will also be cut dwon. The TDP decreased from 211W to 174W when HD 4850 CrossFire idle."

brzmi nieźle chytry.gif
azgan
Pojawiły się już oficialne Catalyst 8.8 z certyfikatem WHQL

Najważniejsze zmiany i nowości, w nowym wydaniu to:

- Dodanie obsługi technologii Hybrid Graphics pod kontrolą Windows XP
- Poprawiono problemy z poprawnym działaniem m.in. następujących gier (Windows XP): 3D Kingdom OL, Assassin's Creed, Company of Heroes, Enemy Territory Quake Wars, Witcher, Lost Planet
- Poprawiono problemy z poprawnym działaniem m.in. następujących gier (Windows Vista): Call of Duty 4, Devil May Cry 4, Dirt, Hellgate London, Lineage II, Quake 4, World in Conflict, Mass Effect
pliki jak zawsze dostępne są do ściągnięcia ze strony producenta

PS. I znowu jestem szybszy od ekipy zajmującej się newsami na NVISION zobaczy ile czasu upłynie zanim się połapią ;].gif
Zielu2523
Witam mam poważny problem sprzęt mam jak w sygnaturce a dziś zainstalowałem grę Mercenaries 2 World In Flames ustawiłem na 1024x768 wszystko na high oprócz motion blure i jakie moje zdziwienie w to się nie da grać 10 fps szczerbaty.gif i na dodatek jak wychodzę z gry to wyskakuje blue screen Ktoś może pomóc placze.gif

Windows instalowany wczoraj
wszystkie stery zainstalowane
sterowniki ati 8.7 później 8.8 i to samo

mironek72
QUOTE(Zielu2523 @ 06.09.2008 9:53) *
Witam mam poważny problem .....

Wyłącz >water reflex< czy jakoś tak.Podobno pomaga.
Są już beeeety 8.9 w sieci:
Vista32/64
XP32/64
Wydajność?Nie wiem...jeszcze.
Zielu2523
OK dzieki pomogło ale i tak wywala mi blue screeny placze.gif jeszcze raz spróbuje zainstalować stery...zobaczymy
bielas22
QUOTE(mironek72 @ 06.09.2008 14:51) *

Są już beeeety 8.9 w sieci:
Vista32/64
XP32/64
Wydajność?Nie wiem...jeszcze.

Cay 8.53beta? 163Mb to waży, cokolwiek by nie było zasysam wink.gif
[edit]
Zainstalowalem, wszystko hula jak trzeba, na razie większych testów nie zrobilem, brak czasu. W każdym razie żadnych problemów w tych grach które mam , paczka waży sporo bo zawiera wszystko co niezbędne do radkow 4x00: Display driver, CCC, Avivo, HD Audio oraz NetFramework 2.0. pod 32 i 64 bity. wink.gif
mironek72
Żeby zwiększyć wybór(zamęt?) dorzucam wersje a'la Spec OPs czyli DNA(niestety dla posiadaczy NEO linki na Guru 3D więc musicie sami poszukać)i Xtreme-G.

DNA ATi Vista 8.8

DNA ATi XP 8.8

Xtreme-G Catalyst 8.8 Vista 32bit
Xtreme-G Catalyst 8.8 XP 32bit

Co do oficjalnych podobno ma to wyglądać tak
IPB Image
virgi
Co byscie zainstalowali pod viste do gainwarda HD4850 Golden sampel??
MattES
Pojawily sie oficialne sterowniki ATI Catalyst 8.9 :

http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx
azgan
MattES uprzedziłeś mnie ;P.gif

Edit: Nic ciekawego nie wnoszą te nowe stery i chyba najistotniejszą zmianą w Catalystach 8.9 jest wprowadzenie wsparcia dla OpenGL 3.0 a cała reszta to drobne poprawki błędów w kilku grach ponad to miałem problemy z zainstalowaniem WDM Integrated Driver całe szczęście że miałem na dysku poprzednią wersję.
azgan
Pojawiły się też testy nowych Catalystów 8.9 http://www.computerbase.de/artikel/hardwar...rld_in_conflict
mironek72
XG 8.9
Podkręcone stery dla XP 32/64 i Vista 32/64.Podobno szybsze....w 3D markach ;P.gif W grach jeszcze nie widziałem porównania.
Aaaaa -ściągnę sobie ;].gif Kto ich tam wie -może i dobre.
mironek72
Nowy post ,bo nowe stery -beta 8.10
XP 32/64 około 208MB
Vista 32/64 około 113MB
Linki jakie znalazłem, takie dałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB