Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepsze sterowniki ATi
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Karty graficzne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18
bielas22
Ja juz na nich jade, paczka zawiera wszystko co potrzebne spoko.gif , ale waży ponad 200 Megsów. wacko.gif W koncu w ATi Overdrive jest zakładka do regulacji obrotow wentylatora.
azgan
Ja się chyba też skusze i ściągnę do przetestowania dry.gif
mironek72
Póki co nie widziałem testów nawet na guru...Ktos tam chwalił, a ktoś napisał ,że w Vantage tak jak na 8.9.I tyle.Sam jak znajdę moment to zerknę u siebie.
GTR-34
Właśnie zostały wydane nowe DNA-ATi XP i Vista 8.9

Release Notes
* Based on the official Catalyst 8.9 drivers
Added
+ Blend Optimizations
+ WDM drivers
+ Chipset drivers (ATi based Motherboards)
+ Sapphire Radeon X1950 Pro (vendor specific)
+ ATI Radeon HD 4230 support
+ ATI Radeon HD 4250 support
+ ATI Radeon HD 4570 support
+ ATI Radeon HD 4670 support
+ ATI Radeon HD 4730 support
+ ATI Radeon HD 4750 support
Updated
* ATI Radeon HD 3600 support
* DNA.bat Installer to version 2.3
Removed / Deleted
- HotFix installation (DNA.bat Installer)
- World Of Warcraft trial
- Catalyst Registration

DNA ATi 8.9 XP
DNA ATi 8.9 Vista
ns5
Siemka mam problem sad.gif Podczas grania po kilku minutach (5-20min) wywala mi RED ( unsure.gif ) screna (blue scren tylko ze czerwony xD) lukalem na temp. i bawilem sie od 55 do 70 stopni zawsze to samo wiec temp. odpadaja ).gif Czasem wywala mnie do pulpitu lub gra sie zawiesza i wywala: Sterownik ekranu przestał odpowiadac... probowalem kilku wersji Cat 8.9 i na wszystkich to samo w grach nie ma ZADNYCH bledow ani artow ani przebarwień karta Bez OC i z OC zachowuje sie tak samo watpie aby zasilacz nie dawal rady ? co to moze byc ? sys stawiany na nowo jak i stary dzialal tak samo

komunikaty z BS'a wywala dxgkrnl.sys sad.gif
sterzq
A może mógłby ktoś polecic jakieś konkretne stery pod radka x1950 gt?
azzzzz
jeszcze 2 dni temu mialem x1950 gt i zawsze uzywalem najnowszych tongue.gif
azgan
Pojawiły się już oficjalne Catalysty 8.10 z certyfikatem WHQL http://ati.amd.com/support/driver.HTML

Wśród nowości należy wymienić Catalyst Control Center dzięki któremu użytkownicy mogą regulować prędkość obrotową wentylatorów na GPU.

Ponadto wprowadzono zmiany w Force Component Video Detection. Od teraz możliwe jest konfigurowanie parametrów sygnału wideo dla wyjścia component bez konieczności fizycznego podłączania źródła sygnału. W sterownikach usunięto również problemy z wyświetlaniem materiałów High Definition – w przypadku odtwarzania niektórych filmów Blu-Ray.

Usunięto problemy z obsługą niektórych formatów wideo w odtwarzaczu Windows Media Player 11. Rozwiązano również drobne niedogodności w przypadku obsługi dwóch ekranów, a także błędy występujące w niektórych wersjach językowych Windows Vista – problem nie dotyczył Windows Vista w wersji polskojęzycznej.

Edit: Nie wiem, czemu ale u mnie nie ma opcji regulacji obrotów wygląda na to, że pomyśleli tylko o posiadaczach serii HD4. Ja rozumiem, że taki HD4850 w porównaniu do HD3850 to prawdziwy grzejnik, ale nie mniej jednak nie usprawiedliwia to AMD-ATI.
azgan
Wprawdzie zapowiadany od dłuższego czasu Far Cry 2 jeszcze nie miał oficjalnej premiery (do tej pozostało jeszcze kilka dni - 21 października pojawi się w U.S.A. a do Europy trafi 3 dni później) jednak już teraz AMD/ATI stworzyło specjalną łatkę z myślą o tym shooterze. http://support.ati.com/ics/support/default...uestionID=38664
FoXxX
Mam problem , jak wymusić filtrowanie x16 w Crysis , niby w sterowniku włączone ale dalsze tekstury dalej rozmazane .
bielas22
Ja już ujeżdżam grafe na catach 8.11 beta. 8.10 długo mi dobrze slużyły, tez wersja beta. Co do 8.11 specjalnych różnic względem 8.10 nie widać pare oczek wiecej w marku 2006, w grach nie odnotowalem różnic sczerze mowiąc. wink.gif
azgan
Catalysty w wersji 8.11 Beta określanej także jako Release Candidate 1 oznaczony numerkiem wersji 8.542 pochodzą z bliżej nieokreślonego źródła i niestety nie są znane żadne dokładniejsze informacje na temat zmian wprowadzonych w tym wydaniu.
lord_nerevair
QUOTE(azgan @ 18.10.2008 18:53) *

Wprawdzie zapowiadany od dłuższego czasu Far Cry 2 jeszcze nie miał oficjalnej premiery (do tej pozostało jeszcze kilka dni - 21 października pojawi się w U.S.A. a do Europy trafi 3 dni później) jednak już teraz AMD/ATI stworzyło specjalną łatkę z myślą o tym shooterze. http://support.ati.com/ics/support/default...uestionID=38664

Ten hotfix jest razem ze sterownikami najnowszymi czy jak?
kirk
Katy 8.11

http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.../common-vista64 (vista 64)
Corsair
Witam! Jakie polecacie sterowniki do mojej karty? (HD4870 1GB )
azgan
Jak natraficie gdzieś na Catalyst 8.12 Beta to dajcie linka chytry.gif
azgan
AMD też przyspieszy swoje sterowniki

sobota, 22 listopad 2008 - 11:27:14 | cacolukia

W ciągu najbliższych dwóch-trzech tygodni, AMD planuje wydać nowe sterowniki Catalyst, które zniwelują niekorzystną różnicę między wydajnością układów RADEON a GeForce, powstałą po wydaniu przez firmę NVIDIA sterowników z serii 180.

Po premierze sterowników GeForce 180.xx, właściciele układów graficznych NVIDIA odnotowali w wielu grach znaczny wzrost wydajności. Karty z serii RADEON HD 4870 nagle zaczęły wyraźnie ustępować konkurencyjnym GeForce GTX 260. AMD zamierza jednak zająć się tym problemem, niwelując różnicę dzięki nowym sterownikom.

Warto zwrócić uwagę na niewykorzystaną moc drzemiącą w kartach graficznych obu producentów. Choć układy z serii GeForce GTX i RADEON HD 4800 trafiły na rynek dobre kilka miesięcy temu, zarówno NVIDIA jak i AMD wciąż są w stanie wydobywać z nich nowe pokłady wydajności, bez ingerencji w architekturę. O ile zawsze było tak, że nowe sterowniki poprawiały wydajność, zmiany rzędu 10-80% mogą dać do myślenia.

Tak czy inaczej użytkownicy mają kolejny powód do zadowolenia - nieustanna wojna między NVIDIA i AMD zaowocowała darmowym wzrostem wydajności.

http://nvision.pl/news-ext-11839.html

Jak dla mnie to super wiadomość, bo trzeba uczciwie przyznać, że ostatnio NVIDIA dała czadu z zwiększeniem wydajności na ForecWare 180.48 i po cichu liczyłem właśnie na odpowiedź ze strony ATI szczerbaty.gif
w_many
Witam Posiadam od niedawna grafikę Asus AH 3650 dostałem do niej sterowniki ale wersja jest 8.4 catalisty .Problem się pojawił gdy zainstalowałem sp3 do XP sterowników nie można zainstalować .Chciałem zainstalować 8.11 jakies najnowsze ale pojawia się błąd że sterownik nie obsługuje tego sprzętu. najbardziej mi zależy wyszła gra NFS Undercover i gra nawet nie chce się odpalić .Wyskakuje windowsowy raport o błędach a gra na innym kompie z geforcem działa . Czy ktoś ma taką grafikę i sterowniki króre działają z ta grą bardzo mi zależy. Proszę o jakąś pomoc chciałbym strasznie zagrać w tą grę.
Corsair
Moge prosić o linka do Catów 8.10 WHQL ? Będzie sie dało regulować obroty wentylatora ??
sTreamx
Caty do 7600? szczerbaty.gif

A czemu nie 8.11? Są szybsze od 8.10...
Corsair
To niech będą 8.11 -D.gif Tylko chce żeby można było regulować wiatrak
Nie, nie 7600 nie zmieniona sygnatura szczerbaty.gif
sTreamx
To zmień, a google nie gryzą tongue.gif
http://ati.amd.com/support/driver.html
GTR-34
ATI Catalyst 8.12 beta (8.561 RC3) XP/VISTA 32/64-bit

>>>> źródło <<<<

ATI Stream support:

With the release of ATI Catalyst 8.12 users can unlock the potential of accelerated applications enabling ATI Stream technology for millions of ATI Radeon™ graphics processors worldwide
ATI Stream harnesses the tremendous processing power of the graphics processing unit (GPU) for high-performance, data-intensive computations over a wide range of scientific, business and consumer applications.
ATI Stream enables the hundreds of parallel cores inside AMD graphics processors to accelerate general purpose applications. These capabilities will allow ATI Stream-enabled programs, for a variety of different tasks and from a growing number of software vendors, to operate with optimized performance or with new functionality.
The CAL (Compute Abstraction Layer) is now include in the Catalyst driver package. CAL is the enabling component for ATI Stream

ATI Stream application: ATI Avivo Video Converter

Using ATI Stream technology, owners of ATI Radeon™ HD 4800 Series and ATI Radeon™ HD 4600 Series of graphics cards can take advantage of this video conversion tool (found in Catalyst Control Center Basic View) to achieve incredible performance levels in video transcoding.
ATI Catalyst Control Center – Noise reduction for progressive video content:

This release of Catalyst™ introduces a new advanced video quality control: Noise Reduction for progressive video content, which removes ghosting artifacts while preserving details of the original video. The slider control can be found in the All Settings page of the Avivo Video tab found in the Catalyst Control Center.

Performance improvements:

Catalyst 8.12 Preliminary Performance Notes

Crysis + 2-7%

Crysis Warhead + 2-3%

Devil May Cry 4 + 1-6%
Far Cry 2
+ noAA scores are fixed for Crossfire configs; this is worth +20% on slower cards, and as much as 70% on faster ones
+ 5-10% gains when AA is enabled

FEAR + 2-6%

Left 4 Dead + 2-4%

Lost Planet Colonies + 3-10%, mostly in Area 2

Prey + 2-5%

STALKER Clear Sky + 5-10%, primarily on Crossfire configurations

NOTE – if you’re benchmarking Fallout 3, please be sure to disable VSYNC, as follows:

Edit the Fallout_default.ini file in the installation directory.

Change iPresentinterval=1 to iPresentinterval=0

For more information on ATI Catalyst™ 8.12 (for Windows Vista, Windows XP, and Linux versions), including all of the resolved issues in this release, please see the ATI Catalyst™ 8.12 release notes.
azzzzz
taki ort az boli arge.gif >>> źródło <<<
Mareczq
No ale z najnowszymi sterami to Nvidia wymiotła jednak:) Tutaj nie widzę poza FarCry 2 jakiś wielkich skoków wydajnościowych;D

azgan
Zainstalowałem te nowe stery i prawdę powiedziawszy nie widzę różnic po między Catalyst 8.11 a 8.12 i gdzie jest to zapowiadane Stream Avivo Video Converter? Ja tego u siebie nie widzę a przecież mam kartę z serii HD3800 i była mowa, że na nich też to będzie działać i co? Ściema jedna wielka, niczego takiego nie ma może działa to tylko na HD4800, ale jeżeli tak to więcej nie kupię karty od ATI! NVIDIA ze swoimi nowymi sterami zjadła AMD na śniadanie i nowości w sterach działają też, na 9600GT a nie tylko najnowszej serii GTX tak jak robi to ATI i za to na nich leje więcej na mnie nie zarobią.

PS. A błędy na wodzie w CoD5WaW jak były tak nadal są ćwoki jedna zaczynają mnie denerwować właściwie to mam ich już dość i nigdy więcej nic od AMD-ATI!
GTR-34
QUOTE(azzzzz @ 04.12.2008 15:09) *

taki ort az boli arge.gif >>> źródło <<<

spokojnie laugh.gif (brak przyzwyczajenia klawa X7 G700 ten crap ma trochę inne rozmieszczenie klawiszy "alt" i czasami się zapominam)
GTR-34
QUOTE(azgan @ 04.12.2008 16:35) *

Zainstalowałem te nowe stery i prawdę powiedziawszy nie widzę różnic po między Catalyst 8.11 a 8.12 i gdzie jest to zapowiadane Stream Avivo Video Converter? Ja tego u siebie nie widzę a przecież mam kartę z serii HD3800 i była mowa, że na nich też to będzie działać i co? Ściema jedna wielka, niczego takiego nie ma może działa to tylko na HD4800, ale jeżeli tak to więcej nie kupię karty od ATI! NVIDIA ze swoimi nowymi sterami zjadła AMD na śniadanie i nowości w sterach działają też, na 9600GT a nie tylko najnowszej serii GTX tak jak robi to ATI i za to na nich leje więcej na mnie nie zarobią.

PS. A błędy na wodzie w CoD5WaW jak były tak nadal są ćwoki jedna zaczynają mnie denerwować właściwie to mam ich już dość i nigdy więcej nic od AMD-ATI!

Avivo Video Converter z tego co mi wiadomo to ma być później dostępne dla serii HD3800

a z tą wodą to kiedyś coś takiego znalazłem " that happent because the SLI option is ON" sprawdzałeś to wiem wydaje się to głupie bo co ma SLI wspólnego z ATi szczerbaty.gif
azgan
GTR-34 Avivo Video Converter jest dostępny od czasów Rad.X1900 i działa również na kartach z serii HD3800 http://ati.amd.com/technology/avivo/technology.html natomiast AMD-ATI deklarowało zintegrowanie jego ulepszonej wersji wraz z sterownikami i Catalyst Control Center a niczego takiego nie ma przynajmniej ja się nie dopatrzyłem żadnych z zapowiadanych nowości dry.gif
ns5
Tylko ze to BETY!!! poczekaj na oficjalne wydanie a potem krzycz arge.gif
GTR-34
azgan

sorki źle napisałem ,myślałem o Stream technology
Apart from plain performance gains, the new Catalyst brings support for Stream technology. Thanks to Stream, 4600 and 4800 series cards will support ATI Avivo Video Converter, roughly comparable to Nvidia's Badaboom app. It will allow fast video transcoding and some other goodies. Video reproduction will also be improved through noise reduction control for progressive video content.

żeczywiście ATI Avivo Video Converter jest już od dawna więc nie wiem wtf oni wymawiają że to jest jakaś nowość wacko.gif i że dopiero "Stream technology" da do tego dostęp unsure.gif serii 4600 i 4800 a później serii 3800 itp

** The Avivo Video Converter is only supported on Radeon™ X1000 Series or new GPUs.

MattES
QUOTE(azgan @ 04.12.2008 16:35) *

No azgan wkoncu to przyznales ze AMD "takie ladne nie jest na jakie wyglada" lol2.gif . A i trzymam cie za slowo szczerbaty.gif .
azgan
Odwalają fuszere to i nie ma się, co dziwić, że tracą zaufanie klientów i mam tego dość. Napisałem do AMD-ATI o błędach na wodzie w CoD5 i żeby to poprawili w sterach, bo odechciewa się grać z takimi babolami i co? Moja prośba podobnie jak wszystkich innych posiadaczy kart HD spłynęła po nich jak po kaczce i jestem pewien, na 100% że wersja finalna nic nie zmieni, bo jest to RC3, czyli ostatnia testowa przed wydaniem i w zasadzie z szumnych zapowiedzi jest tyle, co kot napłakał. Nie ma zintegrowanego Avivo Video Converter, nie ma Stream Technology i szału z przyrostem wydajności w grach też nie ma, więc wnioski same się nasuwają. Na szczeńcie mam jeszcze GeForce 9600GT i prawdopodobnie w przyszłości nie kupie nić z oferty AMD-ATI tych błędów w CoD5 nie jestem w stanie po prostu przeboleć.

Catalyst 8.12 - spore przyspieszenie

piątek, 05 grudzień 2008 - 10:17:42 | Nicolass

AMD lada dzień wydał nowe sterowniki dla swoich kart graficznych, co ważne, znacznie poprawiają one wydajność w wielu popularnych grach.

Grudniowe wydanie sterowników Catalyst jest odpowiedzią AMD na ostatni atak NVIDIA. Producent kart RADEON w ramach w ramach "odpowiedzi" zoptymalizował tak swoje "drivery", by potrafiły one w pełni wykorzystać potencjał kart RADEON.

Jakie gry przyspieszą i o ile? Skok wydajności ma być odczuwalny i wynosi od 2 do 70%. Nowymi sterownikami powinni zainteresować się posiadacze Crysis Warhead, Devil May Cry 4, Far Cry 2, FEAR, Left 4 Dead, Lost Planet Colonies, Prey oraz STALKER Clear Sky.

Ponadto dzięki zainstalowaniu nowego oprogramowania, karty rodziny RADEON HD 4600 i 4800 zyskają możliwość wspomagania ATI Avivo Video Converter, dzięki któremu bardzo szybko zakodujemy materiał wideo, gdyż operacja ta będzie sprzętowo przyspieszona przez kartę graficzną.

Catalyst 8.12 oficjalnie pojawią się na stronie AMD za kilka dni - dokładnie 10 grudnia.

lol2.gif lol.gif rotfl.gif
MattES
I gdzie te super sterowniki od ATI... lol.gif ? Mini test nowych Catalystow ---> http://pclab.pl/news34630.html
Pozostaje im tylko obnizka cen kart graficznych bo nowe sterowniki juz nic nie daja poza zmiana numerku..
azzzzz
Tam dali test beta sterownikow tongue.gif poczekajmy te 2 dni i kazdy potestuje sobie sam.
sTreamx
QUOTE(GTR-34 @ 04.12.2008 19:17) *
azgan

sorki źle napisałem ,myślałem o Stream technology
Apart from plain performance gains, the new Catalyst brings support for Stream technology. Thanks to Stream, 4600 and 4800 series cards will support ATI Avivo Video Converter, roughly comparable to Nvidia's Badaboom app. It will allow fast video transcoding and some other goodies. Video reproduction will also be improved through noise reduction control for progressive video content.

żeczywiście ATI Avivo Video Converter jest już od dawna więc nie wiem wtf oni wymawiają że to jest jakaś nowość wacko.gif i że dopiero "Stream technology" da do tego dostęp unsure.gif serii 4600 i 4800 a później serii 3800 itp

** The Avivo Video Converter is only supported on Radeon™ X1000 Series or new GPUs.

Nie wiem czy wiesz ale na kartach innych niż seria 1xxx avivo owszem działa, ale na cpu ;P.gif
Dopiero teraz będzie działać na karcie ;P.gif

@azgan : start>programy>Catalyst Control Center> CCC-Basic i tu masz konwerter tongue.gif w advanced nie ma ;P.gif
azgan
Aha faktycznie ;P.gif No dobra ale nie mogli tego zintegrować jakoś z panelem sterowania dry.gif ?
sTreamx
Może po prostu nie chcieli dopóki nie działa jak trzeba? ph34r.gif

Ja czekam na pełne 8.12 i na pewno zrobię testy z wersji 8.11(która obciąża proca na 100% a kartę w 0% więc to dla mnie oczywiste jak to działa) vs. z wersji 8.12.

kirk
Nie jestem pewny, ale wydaje mi sie ze na tych 8.12 poprawili dzialanie cf, jakos lepiej chodzi gta4 i cod5, ten drugi chodzil idealnie, ale teraz jeszcze lepiej, tzn. caly czas 60fps jak skala szczerbaty.gif ale nie gralem dlugo, no i chyba z woda jest wszystko ok ph34r.gif innych nie probowalem ;].gif
azgan
Panowie to, co jest w sieci to RC3, czyli praktycznie to samo, co będzie do ściągnięcia na oficjalnej stronie AMD-ATI nie miejcie złudzeń, że z dniem 10 grudnia dostaniecie znacząco lepsze stery ;].gif
kirk
Zeby tylko poprawili blad przy wejsci do gta i dla mnie bedzie gitara... moze i masz racje, ale na tych sterach wogole nie dziala cf w nfsu, i wogole cos jest nie tak w tej grze, na 8.11 poza jednym malymsz czczgolem bylo ok szczerbaty.gif zobaczymy za 2 dni (-;
azgan
Na oficjalnej stronie AMD-ATI pojawiły się już certyfikowane Catalysty 8.12 WHQL http://ati.amd.com/support/driver.HTML

Release Notes
https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2...lease_notes.pdf
FoXxX
Z tego co wiem to w GTA nic nie dają ).gif
GTR-34
Chyba wydali RC3 z WHQL szczerbaty.gif oby szybko wydali hotfix'a pod GTA 4
Wielkie G
Już ściągam, zobaczymy jak AMD Stream wygląda w praktyce ).gif Może jakiś program obliczający zbiór Mandelbrota z pomocą GPU? Hehe... chytry.gif
azgan
QUOTE(GTR-34 @ 10.12.2008 18:17) *

Chyba wydali RC3 z WHQL szczerbaty.gif oby szybko wydali hotfix'a pod GTA 4

Parę postów wcześniej pisałem, że RC3 niczym nie będą się różnić od tych z WHQL to było oczywiste zawsze tak jest ;].gif
kirk
Far Cry 2 DX10 - 57% gains in CF
szczerbaty.gif

Zobacze jutro ;].gif

O GTA nic nie ma placze.gif
skudi
witam wgralem i cf poszlo w las uhm dziwne posiadam 2 karty hd 4850 i po wgraniu wywala ze sterownik niezgodny z karta i wylacza mi jedna .osobno wszystko ok tylko w cf takie jaja .8.11 zadnych takich niespodzianek .
Gadżet
Ja sobie z rana potestuję bo teraz mi się nie chcę wacko.gif
azgan
QUOTE(kirk @ 10.12.2008 23:41) *

szczerbaty.gif

Zobacze jutro ;].gif

O GTA nic nie ma placze.gif

A niby jak ma być jak te sterowniki były już gotowe przed wydaniem GTA IV? Poprawki do tej gry na pewno będą, ale najwcześniej w hotfixe lub w następnej wersji Catalystów nie mniej jednak cudów bym nie oczekiwał, bo nikt za R* kodu źródłowego nie przepisze.

PS. Cienkie te nowe Catalysty jak żyletki Polsilwer i nie ma, co się oszukiwać NVIDIA zmiażdżyła konkurencje swoimi ostatnimi ForceWare.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB