Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błędy,Błędy,Błędy...
Forum NVISION > Różne > NNT - Nie Na Temat
Kempa
Intryguje mnie następująca rzecz. Po dostępie do internetu zaczynam robić byki w pracach od polaka....i w ogóle zaczynam gorzej pisać i nieraz się zastanawiam co mam wsadzić u czy ó albo rz czy ż ludzie weźcie się troche przyłóżcie do pisania postów bo to aż razi w oczy i nie raz nie można tego rozczytać. Jakby co macie www.google.pl, tam jak wpiszesz źle słówko to Cię poprawi...oto najczęściej widziane błędy

Chandel
mugł
sciognoci (????????????)
bendzie
łoncze
poszłem
przyjaciuł
chociarz
w ogóle (wogule, wogle, w ogule, wogole )

ludzie dysgrafie można zrozumieć (sam ją mam, poprostu pisze lewą ręką + uwarunkowanie genetyczne, i staram sie coś robić z pismem) to jest zwyczajne olewanie i nieróbstwo a nie dysleksja,dysortografia...a wiecie o tym że wymyślono DYSKALKULII ? nieumiejętność liczenia ? niedługo jak to mówi moja nauczycielka będzie dysfullserwis czyli totalny debilizm i zacofanie...

aha i za czasów mojej matki nie było czegoś takiego jak dyscoś tam poprostu byłeś nieukiem i tyle na ten temat

AhA JeShCzE To ElO eLO FaJnE BloGasKiE piSmEcZkO RoOOosHowIoTkiE....
NoreX
popieram w 100%, nie dosc ze im dluzej mam inet tym wieksze byki popelniam (kiedys nie robilem ich wcale!), to jeszcze moja umiejetnosc wypowiedzi na pismie leci w dol.
a czemu? bo jak czytam tych "dysfullserwisow" to sam zaczynam przejmowac ich styl pisania...
robercikh
hmm... ja od kiedy mam neta raczej mniej błędów popełniam, a może to poprostu z wiekiem przychodzi, człowiek sie nie nauczy wszystkiego od razu, częściej mi sie też rzucają w oczy błędych innych ludzi ale swoich błędów mi sie trudno doszukać. często korzystam z google by posprawdzać czy dobrze coś pisze, ale czasami nie mam czasu na sprawdzanie.

nie można też ukryć tego, że nasze społeczeństwo robi sie z pokolenia coraz głupsze i to co nas czeka w przyszłości to już bedzie katastrofa.
XGworM
Mnie też to dopadło, ale to przez GG itp. Na Forum staram się zachować takie zasady jakie pamiętam!!! blink.gif

...dysfullserwis czyli totalny debilizm i zacofanie...

laugh.gif laugh.gif laugh.gif

AhA JeShCzE To ElO eLO FaJnE BloGasKiE piSmEcZkO RoOOosHowIoTkiE....

To to mnie w***ia przez oczy do mózgu, a później do serca!!! mad.gif mad.gif

Jedyne co mi pomogło, to to że na GG uwzgdlędniam zasady ortograficzne. biggrin.gif
Juzek Stefaniak
Ciekawy byłby skrypt na forum, który automatycznie poprawiałby błędy rolleyes.gif
XGworM
Lepiej byłoby dla Polarnego, żeby nie tworzył takiego. Musiałby się wykuć wszystkich babolów i jeszcze by Mu zostały!!! tongue.gif
oracz01
jestem za tongue.gif
222
ja jestem przeciw

QUOTE(KeMpA @ 06 Jun 2005 18:26)
Intryguje mnie następująca rzecz. Po dostępie do internetu zaczynam robić byki w pracach od polaka....i w ogóle zaczynam gorzej pisać i nieraz się zastanawiam co mam wsadzić u czy ó albo rz czy ż ludzie weźcie się troche przyłóżcie do pisania postów bo to aż razi w oczy i nie raz nie można tego rozczytać. Jakby co macie www.google.pl, tam jak wpiszesz źle słówko to Cię poprawi...oto najczęściej widziane błędy

Chandel
mugł
sciognoci (????????????)
bendzie
łoncze
poszłem
przyjaciuł
chociarz

bo idziesz na łatwiznę, ot co rolleyes.gif

ludzie dysgrafie można zrozumieć (sam ją mam, poprostu pisze lewą ręką + uwarunkowanie genetyczne, i staram sie coś robić z pismem)  to jest zwyczajne olewanie i nieróbstwo a nie dysleksja,dysortografia...a wiecie o tym że wymyślono DYSKALKULII ? nieumiejętność liczenia ? niedługo jak to mówi moja nauczycielka będzie dysfullserwis czyli totalny debilizm i zacofanie...

dysleksja jest jak najbardziej realną ułomnością potwierdzoną przez badania neurologiczne.
Są to mikro uszkodzenia w mózgu.
No ale wielce wielmożnym, "wykształconym", panom i damom co to dumnie sie zwa nauczycielami, łatwiej iść na łatwiznę i dotknięte tymi okrutnymi dysfunkcjami osoby nazwać nieukami, nierobami itp.

Dyskalkuli tez istnieje, i nie wymyślono tylko w końcu i łaskawie zdiagnozowano. Wynika ona z dysleksji

aha i za czasów mojej matki nie było czegoś takiego jak dyscoś tam poprostu byłeś nieukiem i tyle na ten temat

i na całe szczęście te siermiężne czasy przodowników pracy się skończyły...

tu masz linka z opisem co to jest dysleksja LINK i LINK

a tu co to dyskalkuli LINK
LINK[
R@F@L
ja tam nie mam takich problemów. Jedynie co to to, że nie stawiam polskich ogonków bo mi sie nie chce :]
Oldker
Ja niby nie powinienem robić byków, jak już tyle pisania mam za sobą, te powieści i wogóle, ale i tak łąpię się na najprostszych wyrazach. Czy negatywny wpływ internetu? A czemu niby? Jak to zaargumentować?
robercikh
jeżeli ktoś nałogowo odwiedza strony tego pokroju http://www.lady-jewel.mylog.pl/ http://slodka-barbie.mylog.pl/ to na pewno zgłupieje po pewnym czasie

przytocze mały cytat, całkowicie wyrwany z kontekstu, ale pewnie czytając całość też bym niezrozumiał
V mojej sali oprooch mnie było jeshche kilka innyh dzieffcynek. Lootki- to był najtroodniejshy test v moim rzyció!!!!!! Tańchyłam hyba ze dvie godziny! Ale vydaje mi siem rze posshło mi całkiem dobshe. Rzadna inna lasencja nie mogła sropić potroojnego obrotó na paló. Nikt nie moogł odemnie odervać wzrokó, opróch jednego pana ktoory sasnachał jakieś ciffne kropki na jakiejś kartce.

S psherasheniqa hfyciłam sfpojom rooshche WINX i vycelovałam prosto v zefirynqa. On tak ciffnie złapał siem za czoołko i pofieciał rze mandaryńcia tesh tam hociła.... pshes hfile sastanaviałam siem chy vyrzoocić jej płytki chy siem do niej pshyłonczyć. Ale sostałam vierna moim ideałom (teras joosh viem dlachego mandaryńcia ma pisoenki pshepełnione mrokiem i boontem psheciff śfiató).
Kempa
tak ale jak pamiętam kilku głąbów z podstawówki/gimnazjum którzy nie potrafili najprostszych rzeczy to by mieli świetnie wytłumaczenie nieprawdaż ?
Zyzio
ja odkad mam neta czuje ze lepiej się wypowiadam w trakcie rozmowy z ludzmi, ale nie przez neta tylko w życiu - normalne konversacje itd... cieszy mnie to wink.gif
XGworM
QUOTE(Zyzio @ 06 Jun 2005 20:44)
...konversacje itd... cieszy mnie to  wink.gif
*

Po co czytałeś te TeXtCiKi, które podał Robercikh!!?? Już się zaraziłeś... Przykro mi. Nie ma dla Ciebie najmniejszych szans. sad.gif

Robercikh- a czego się spodziewać po takiej babie. Jednej z nich jest fanką S.P. Mandaryny. Czego po takich oczekiwać? Na pewno profesorem Miodkiem nie zostanie... tongue.gif
Co powiesz na to: LINK
darek43424
QUOTE(222 @ 06 Jun 2005 19:53)
No ale wielce wielmożnym, "wykształconym", panom i damom  co to dumnie sie zwa nauczycielami, łatwiej iść na łatwiznę i dotknięte tymi okrutnymi dysfunkcjami osoby  nazwać nieukami, nierobami itp.

Powinieneś jeszcze raz przeczytać te stronki - może zaczniesz odróżniać dysortografię od dysleksji (a może potrzebny nauczyciel?).
No i DYSKALKULIA
222
QUOTE(darek43424 @ 06 Jun 2005 21:04)
Powinieneś jeszcze raz przeczytać te stronki - może zaczniesz odróżniać dysortografię od dysleksji (a może potrzebny nauczyciel?).
No i DYSKALKULIA
*

a może to ty powinieneś jednak przeczytać,
trepcia
Paradygmując paralelę zapytania o zauważone zjawisko częstszego niż zwylke występowania problemów z poprawną polszczyzną wśród społeczeństwa Polaków, którzy zawyżają procentowy udział spędzania wolnego czasu serfując w internecie z pośród ogółu społeczeństwa, można wysnuć zatrważającą hipotezę, że internet w zwiększonej ilości niż średnia krajowa, powoduje pewne zmiany w synaptycznej strukturzę wierzchniej strony centralnego ośrodka nerwowego, co ma wpływ na niemożność poprawnego dostrzegania i korygowania błędów niepoprawnej polszczyzny.
deejay
robercikh ty takie cos czytasz??? Co za pajac to napisal kombinowac to on umie, ale pewnie sam jeszcze nie umie czytac biggrin.gif
błedt na forum to chyba wynikaja z pospiechu ja np. pisze co mi slina na jezyk przyniesie, a po fakcie czasami wyedytuje swojego posta huh.gif
robercikh
QUOTE(deejay @ 06 Jun 2005 22:24)
robercikh ty takie cos czytasz???
*

tego typu rzeczy można znaleźć na http://www.rotfl.pl
przemsiar
QUOTE(robercikh @ 06 Jun 2005 20:22)
jeżeli ktoś nałogowo odwiedza strony tego pokroju http://www.lady-jewel.mylog.pl/ http://slodka-barbie.mylog.pl/

Masz u mnie browca [the dog in the fog] zywiec.gif czegoś bardziej przerażającego nigdy w życiu nie widziałem O_O blink.gif huh.gif ph34r.gif ohmy.gif

KeMpA
Też po pewnym czasie siedzenia na forum zacząłem głupieć biggrin.gif nie wiedziałem kiedy napisać 'rz', a kiedy 'ż'. Dlatego sam zacząłem przestrzegać ortografi (word tongue.gif ) i jakimś cudem powróciłem do starych przyzwyczajeń w pisowni smile.gif
Do częstych błędów dodaj pisownie wyrazu w ogóle (wogule, wogle, w ogule, wogole)
Oldker
QUOTE(trepcia @ 06 Jun 2005 22:23)
Paradygmując paralelę zapytania o zauważone zjawisko częstszego niż zwylke występowania problemów z poprawną polszczyzną wśród społeczeństwa Polaków, którzy zawyżają procentowy udział spędzania wolnego czasu serfując w internecie z pośród ogółu społeczeństwa, można wysnuć zatrważającą hipotezę, że internet w zwiększonej ilości niż średnia krajowa, powoduje pewne zmiany w synaptycznej strukturzę wierzchniej strony centralnego ośrodka nerwowego, co ma wpływ na niemożność poprawnego dostrzegania i korygowania błędów niepoprawnej polszczyzny.
*

Bulszit! Im więcej czytasz, tym mniej błędów popełniasz! Byle to co czytasz było poprawne!
kirk
A mi to rybka, gramatyka i ortografia polska jest bezsensowna i powinno się ją tępić tongue.gif
Kempa
a ja właśnie uważam że nie bo to jest nasz narodowy skarb....a co tam w końcu j.polski jest 3 pod względem najtrudniejszych języków na świecie laugh.gif podobno kraczary są prostsze...
kirk
Nie mamy sie czym szczycić, znam panne co sie rok uczyła polskiego i hmmm swoje imie tylko dobrze wymawia i pisze, ale tylko w jednym przypadku kto, co XXXXXXX... nie wiem jaką trzeba mieć motywacje aby się w miare nauczyc dobrze polskiego i ile na to czasu trzeba ehhh powinni tego zabronić tongue.gif
trepcia
Bulszit! Im więcej czytasz, tym mniej błędów popełniasz! Byle to co czytasz było poprawne!

Co jest Elker??Tylko mi nie mów, że wziąłeś to na poważnie bo chyba zaraz pęcne ze śmiechu laugh.gif laugh.gif laugh.gif I masz świętą rację Elker, im więcej się czyta tym mniej popełnia się błędów, teoretycznie tak, ale jak czytasz niektóre posty na forum to sam powiedz, czy nie robi Ci się mętlik w głowie?? tongue.gif
karia
jezyk to język skoro mieszkamy w Polsce powinniśmy posługiwać się polskim -> to nasz, za przeproszeniem, psi obowiązek, z szacunku dla kraju w którym mieszkamy i jego historii...
Michmiel
obowiązek obowiązkiem... ale ja nie lubię tego języka i nie jest powiedziane że trzeba go lubić. Bo to wolny kraj. Nie dość że bez sensu są te ,,ż" ,,rz" ,,h" ,,ch" itp to jakieś powalone odmiany. Wcale się nie dziwie że ludzie którzy uczą się polskiego mają problemy. O wiele bardziej podoba mi się język Angielski ktoś może powiedzieć że 3 razy tyle tam czasów niż u nas to fakt ale nie musze się martwić przez jakie ż, rz napisze wyraz. A co do szacunku to w tej chwili nie mam do tego kraju żadnego szacunku przez wzgląd na rządzących. Historyczne czasy ja najbardzije choć też nie wszystkie.
Oldker
Nie wziąłem. No sam popatrz na składnię tamtej wypowiedzi. Bla bla bla słowa prosto ze słownika. Heh.
Ale coś tam racji może i w tym jest. Ale jakiś 1%.: P
trepcia
To nie były słowa ze słownika Elker ale z głowy.Czasami jak jest nudno i mi się chce to tak rozmawiam z kolegami i robi się całkiem wesoło tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB