Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mushkiny 2x2GB XP2-8000 nie działają nawet na 1000Mhz
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Pamięci RAM i pamięci flash
kolo.x
Kupiłem dzisiaj w Sirius'ie Mushkiny 2x2GB XP2-8000 i okazało się, że nie chcą działać poprawnie nawet na standardowych ustawieniach - 1000Mhz 5-5-5-15 na 2.1 V. arge.gif Na 1000Mhz komp nawet nie chce się uruchomić, a na 960 przy tych timingach w Memtescie i Orthos'ie robią się błędy. Ustawiałem 2.2V i dalej to samo. Zmieniłem te pamięci po tym jak padły moje Patrioty 800Mhz LLK co już było dla mnie szokiem unsure.gif (tuż przed "śmiercią" były ustawione na 960Mhz 4-4-4-12 2.3 V). Czy to możliwe żeby to była wina czegoś innego niż pamięci (płyta główna, zasilacz)?? Bo zaskoczyło mnie to, że taka dobra firma puściła taki bubel. Nie wiem teraz czy zwrócić te pamięci do sklepu?
ns5
Chodzi o TE pamieci ? Sproboj pobawic sie w przekladanie miedzy slotami i daj im 2.3V do testow ).gif oglnie najlepsze pamieci 2 GB/szt. robia 1200 MHz wiec zeby 1000 osiagnac to juz jest cos tongue.gif ( z tego co wiem oc tongue.gif )
kolo.x
Chodzi właśnie o te pamięci. W zamianę slotów się bawiłem, dawałem też różne napięcia (max 2.2V), spróbuje jeszcze sprawdzić na 2.3V. Tyle, że one powinny bez problemu działać z 2.1V na 1000 Mhz (to są ustawienia referencyjne wg Mushkin'a).
Rav85
podnieś napięcie n mostki mobo
harnasm
poczekaj az Ci Ren napisze recke ).gif
kolo.x
Sprawdziłem na 2.3 - nie wstaje komp.
ns5
Sproboj sposob RAV'a
kolo.x
Zwiększyłem NB Core Voltage z 1.33 na 1.50

reszty, tj SB 1.05V Voltage- 1.070V i SB Core/CPU PLL Voltage -1.55, nie zmieniałem bo nie wiem na ile sobie mogę pozwolić. W każdym razie przy ustawieniach standardowych dla tych pamięci komp nie chce się uruchomić. Teoretycznie gorsze Patrioty nie miały z tym problemu...
ns5
Pamieci 1GB/szt. kreca sie lepiej niz pamieci 2GB/szt. jak narazie nie ma pamieci 2 GB ktore dorownuja oc koscia 1GB ).gif Pogadaj z Ostrym on sie bawi Pamieciami ).gif
BigBen
Kolega wycisnął na nich 1125Mhz 5-5-5-15 2.35V. Zamontował tylko dmuchawkę blisko pamięci i śmiga.
kolo.x
Chyba się nie zrozumieliśmy - ja ich nie podkręcam. Próbuję je uruchomić na standardowych ustawieniach.

Strona producenta. Nawet nie próbowałem przekroczyć 1000Mhz przy 5-5-5-15

Zresztą te RAMy powinny się nawet dobrze kręcić. TEST

kleskus
moze sie z plyta gryza ph34r.gif
kolo.x
Znalazłem przyczynę problemów z tymi Mushkinami ;].gif

@Kleskus
Miałeś po części rację, bo chodziło o ustawienie w biosie tRFC, które na tej płycie domyślnie ustawione jest na AUTO co odpowiada wartości 42, a te pamięci wymagają tRFC=52.

Teraz wszystko już jest w porządku, problem rozwiązany spoko.gif
AdamD
Miałem ten sam problem z Mushkin 4x2048MB XP2-8000 RedLine (dwa zestawy 2x2048MB z tej samej serii). Mam zestaw taki jak w sygnaturze. Po przestawieniu tRFC na 52 ruszyły na 500MHz (1000) 5-5-5-12 przy napięciu 1.9V. Ale przy FSB 400MHz nie udało mi się ich wykręcić stabilnie na 1066MHz z napięciem 2.150V (Orthos wywalał błędy już po kilku minutach, czasami po niecałej minucie). Przypuszczam, że to wina SPD bo na Gigabyte X48-DQ6 ruszyły stabilnie na 1070MHz 5-5-5-15 przy 2.1V. Na DFI UT LanParty X48-T2R te pamięci zachowują się całkowicie inaczej. Ale jednak dziwne jest to, że przy 1000MHz 5-5-5-12 chodzą przy 1.9V a fabrycznie mają mieć 2.050V wg zaleceń producenta, a przy 1066MHz i 2.150V nie są stabilne. Luźne timingi i przekładanie kości nic nie dało. Jeszcze nadzieja w złym SPD. Znalazłem kilka testów tych pamięci ze stycznia 2008 (na płycie ASUSa) ale po ustawieniu ich tak samo dalej były niestabilne. Z kolei mam informację od właściciela sklepu DDR2, że teraz mało które Mushkiny z serii RedLine XP2-8000 2x2048MB robią więcej niż 1050MHz.
szuja3
ja ze swoich wycisnąłem 1078Mhz i nawet działały laugh.gif
Bari
Polecam przeczytać
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3208&p=6
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB