Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem w wyborze pamięci RAM do PC
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Pamięci RAM i pamięci flash
Next_Gen_1987
Witam. W tej chwili mam taki oto sprzęt: AMD64 X2 5600+@3.3GHZ, 2x1GB DDR2 800MHZ,ASUS AM2 M2N32SLIDELUXE, 8800GTS640MB, VISTA X86 (32BIT), pamięci aktualnie pracują w Dual'u, chcem dołożyć ramu, ale nie wiem ile będzie najlepiej, czy dołożyć 1GB, czy może 2GB tej samej pamięci, ale czy vista32 wykorzysta tyle ramu...? Proszę o jakieś odpowiedzi. A oto co chem dołożyć do mojej pamięci http://www.agito.pl/product/324196?bid=40 i czy ona będzie kompatybilna z moją obecną? (też mam goodram C.L.5.0), wtedy było by 4GB w dual'u czy jak..? Proszę o pomoc.
ns5
Vista 32 wykorzysta max 3584MB ale to jeszcze zależne od płyty jest czy uda się tyle uzyskać ).gif jeżeli masz pamięci Goodrama to nie powinno być problemu po dokupieniu teraz takich samych ).gif
Next_Gen_1987
W tej chwili wykrywa mi już mniej z 2048MB wykrywa 2045MB:/ Jest sens kupować te 2x1GB jeszcze.... jak będzie wydajniej, czy dodać tylko 1GB....chyba zamówie 2x1 bo i tak sie opłaca, a jak się przesiąde na x64bit to będzie git:) Tylko czy moje 2x1GB DDR2 goodram 800mhz będą kompatybilne z tymi - http://www.agito.pl/product/324196?bid=40 ??
PaVLo
skoro masz Goodram 800 a te też są Goodram 800 to nie widzę problemu ze złym działaniem, gdybyś wrzucał jakieś Geile czy OCZ, to mogły by być jakieś problemy, ale pamietaj, że zanim dorzucisz te 2x1GB to zwiększ napięcie w biosie do 2.0-2.1V na pamięciach
ns5
Niedawno miałem jedna koche 1GB 800MHz Cl5 (oc goodrama) i przy 2.1V to już błędy były wiec ja bym radził max 1.9 -D.gif
Next_Gen_1987
WIELKIE dzięki PaVlo! Nie pomyślałem, aby trzeba było dawać większe napięcia, no chyba że chodzi o OC, pamięci już zamówiłem dojadą do wtorku, aha, czy potrzebne będzie formatowanie dysku po dołożeniu Ram'u?
P.S. Problemów z pamięcią nie mam nawet po OC i napięciu na 2.3v, zobaczymy jak będzie z 4x1GB. Dzięki wszystkim, pozdrawiam.
wojtek_blekitny
Nie, dysku nie będziesz musiał formatować.
PS. MIałem dokładnie taki sam problem wczoraj z GRami 800 2x2GB CL5 <jak opisał NS>. Powyżej 2.1V komp w ogóle nie wstawał laugh.gif
Next_Gen_1987
Hmn... A czy będę musiał zainstalować ponownie system? No i ciekawe ile Vista32bit wykryje mi tego Ram'u...sad.gif
MattES
Nie niec nie bedziesz musial robic... ;P.gif Poprosu wkladasz pamiec w slot i koniec. I tak jak pisal juz ns5 to vista wykryje ci 3584MB
Next_Gen_1987
Dziękuje wszystkim za wyczerpujące wypowiedzi, i na koniec, czy to prawda, że wykrycie np. przez viste32 ilości pamięci jest uzależnione od innych pamięci np. V-RAM'u itd.?
wojtek_blekitny
Nie ma to nic wspólnego. Po prostu wykrywa ~~3.25GB i tyle
ns5
QUOTE(wojtek_blekitny @ 20.07.2008 17:10) *

Nie, dysku nie będziesz musiał formatować.
PS. MIałem dokładnie taki sam problem wczoraj z GRami 800 2x2GB CL5 <jak opisał NS>. Powyżej 2.1V komp w ogóle nie wstawał laugh.gif

Troszkę je miałem to się bawiłem ;P.gif max to było 2.05V na CL5 888 stabilne ale wiem ze to nie ich koniec był jeszcze z 5 Mhz by było na 900 już nie wstały tongue.gif co do wykrywania to jest wiele czynników czasem wykryje 2.5GB czasem 3.5GB ale po przesiadce na 64Bit już będzie ok tongue.gif
Next_Gen_1987
Witam ponownie. A więc podpiołem dzisiaj te GoodRam'y i muszę powiedzieć, że jest okay, komp pracuje poprawnie zarówno na 1.8v jak i nawet na 2.3v, w tej chwili pracują tak : 4x1GB 850mhz 5-5-5-17-23, 1.9v. a Vista32 wykrywa mi 3,2GB ale płyta widzi poprawnie 4096MB:/ Więc gdy mi zabraknie ramu, to przesiadka na x64:D:P Pozdrawiam.
kleskus
QUOTE(wojtek_blekitny @ 20.07.2008 19:40) *

Nie ma to nic wspólnego. Po prostu wykrywa ~~3.25GB i tyle

Ma chyba tongue.gif Mi wykrywalo 2.9GB jak mailem 4 GB pamieci, a jak 3 GB mialem i wsadzilem 9600GT to 2.5 GB wykrywa xD
Wielkie G
Jak już pisałem w innym temacie, system wykrywa mniej RAMu, bo górna część fizycznej przestrzeni adresowej zajmują urządzenia PCI (np. karta graficzna). A jako że na 32-bit systemach standardowo przestrzeń adresowa ma 4GB, to zasłania to fizyczny RAM. Z drugiej strony powyżej 4GB powinno już nie być problemu, więc przy 8GB powinno wykryć 7,25 (jeśli przy 4 wykrywa 3,25), ale nie wiem czy kernel NT jest na tyle sprytny by mapować ten RAM w trybie PAE tongue.gif (nie sprawdzałem w praktyce).
sTreamx
Tryb PAE jest automatycznie włączany od Service Packa 2 w górę. Musi jednak być obsługiwany przez kontroler pamięci oraz procesor. System możliwe, że nie pokaże takiej ilości RAMu ale będzie z niej korzystać, tylko że z pewnym zastrzeżeniem: maksymalnie 4GB(a dokładnie te 3,25GB lub ile tam wykrywa) na jedną aplikację. Czyli jeden program może mieć 4GB drugi też ale jeden program nie może wykorzystać całych 8GB ).gif
Wielkie G
Niestety, jedna aplikacja na windowsie może mieć tylko 2GB... 3GB na linuksie wychodzi max tongue.gif

A co do obsługi trybu PAE to obsługuje go każdy procesor od Pentium Pro... No i na pewno wszystkie chipsety 64-bit.
sTreamx
Aplikacja może mieć 4GB jeśli damy jej odpowiednią flagę(istnieje np. plik .exe do gothica3 z takową flagą, dlatego może jak ktoś przechodzi z 2GB na 4GB nie widzi różnicy w gothicu, trzeba wgrać ten plik). Np. programy graficzne typu Corel/PS/3DS/Maya itp. mają taką flagę od razu+inne usprawnienia no ale w takich aplikacjach to już konieczność ).gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB