Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pendrive USB 1.1 - gdzie znaleźć?
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Pamięci RAM i pamięci flash
nigro
witam
pilnie poszukuję pendriva
wiadomo, o jak największej pojemności, tyle że koniecznie pod USB 1.1
chodzę po różnych sklepach, po necie, dział "pendrivy" na Allegro znam juz chyba na pamięć i nigdzie nie mogę znaleźć wszędzie tylko USB 2.0.
ktoś mógłby mnie poratować?????

dzięki za każdy post ;].gif
Jamal
Przecież USB 1.1 jest zgodny z 2.0. Pendrive`y USB 2.0 będą działały jeżeli masz w kompie port 1.1 ;].gif
nigro
No, oczywiście masz rację, ale inaczej rzecz się ma gdy porty sa poblokowane. W takiej sytuacji z nowszym pendrivem nie masz co próbować, dlatego szukam czegoś starszego ;].gif
Jamal
A co to znaczy, że są po blokowane, bo się z tym jeszcze nie spotkałem...
NCdeIgnis
czescia specyfikacji USB 2.0 jest to, ze jest zgodna wstecz z poprzednikiem.
Pendrive USB 2.0 MUSI dzialac z USB 1.1(nawet moj stary ibook G3 z 2000 roku obsugiwal pendriva usb 2.0)
poprostu transfer bedzie mniejszy...
lukaszalbert
np przed administratora komputera(niewiem w jaki sposób, czy wyłączył zasilanie na portach czy coś w biosie/systemie). Ja mam tak u siebie w pracy. Zabezpieczenie przed kopiowaniem danych laugh.gif
Żylak
hmm a sprawdzałeś na tym "poblokowanym" kompie jakiegoś pentka który jest na usb 2,0 czy sam sobie to wymyśliłeś?
nigro
No to opiszę mniej więcej jak to u mnie wygląda.
Załóżmy że mamy kilka kompów podpięte pod jedną sieć. Do żadnego nie mam pełnego dostępu. Każdy komputer został zablokowany przez administratora: nie mogę nic instalować na dysku głównym [C:], pełny dostep mam tylko do dysków sieciowych. Do tego zblokowany także jest dostęp do internetu. No i oczywiście porty USB, tyle że nie całkowicie (myszki i klawiatury chodza pod USB), działają tylko niektóre pendrivy, właśnie te starsze, zazwyczaj mają 1 GB pojemności, z rzadka 2 GB. Gdy pod port podepnę 4 GB, albo 16 GB (oczywiście 2.0) czy na przykład komórkę z kartą micro SD, wyskakuje że wystapił błąd ponieważ nie można zainstalować sterowników (a instalować na [C:] nie mogę przecież nic). Niektórzy mówią mi tu, że nie działają te urządzenia które pobierają poprzez USB za duże napięcie, co by się teoretycznie zgadzało.
Rozwiązaniem mógłby być rónież pendrive 2.0, ale ze strasznie wolnym transferem danych unsure.gif
sTreamx
"Microsoft w dodatku Windows XP Service Pack 2 dodał możliwość blokowania zapisu na urządzeniach przenośnych podłączanych do portu USB. Aby tego dokonać należy przejść w rejestrze do klucza:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies
i zmienić wartość pola WriteProtect (DWORD) na 1.
Po tej operacji użytkownik nie będzie mógł zapisywać danych na przenośnych dyskach USB."

Może "odwrócenie" tego pozwoli na zapis? (czyli dajesz wartość 0)
Jamal
Tylko jak ma konto z ograniczeniami to jak się dobierze do rejestru? ;P.gif
Mecromon
Z tego co wiem, to ten fragment rejestru jest raczej dla kolegi szukajacego pomocy access denied ).gif
Zapoznaj sie lepiej ze systemem zabezpieczen na poziomie kontrolera domeny a pozniej sie wypowiadaj ).gif
sTreamx
Liczyłem, że może ma wuższe uprawnienia. Zresztą zawsze można poprosić szefa żeby zalogował się na admina bo niby to do czegoś na chwilę potrzebne i wtedy szybko odpalić już przygotowany plik .reg szczerbaty.gif
nigro
najlepszym rozwiązaniem byłby oczywiście odpowiedni pendrive, ale ostatecznie mógłbym pogrzebać trochę w systemie (tyle że to dotyczy jednego kompa, a nie całej sieci), na niektórych jednostkach udaje się mi zalogować w trybie awaryjnym bez i z obsługą sieci, moze to w czymś pomoże (na części komputerach jest standardowo XP, ale na większości windows 2000) wacko.gif
Wigash
a co ty chcesz ukraść z firmowego kompa, że tak ci zależy?
Wy mu pomagacie a on pracuje w waszym banku i kopiuje wasze dane do konta.... chytry.gif
sTreamx
Eee tam tongue.gif u mnie w szkole też poblokowali zapis, to ładnie poprosiłem(bo nie mogę obrazka z wikipedii zapisać powiedziałem) i teraz bitorrent pracuje szczerbaty.gif
nigro
wyobraź sobie Wigash: Siedzisz w robocie, jest niedziela właśnie taka jak dzisiaj.
W grafiku są ze dwie osoby, góra trzy, wszystko spoko, tyle że przyszło nas siedmiu. Roboty jest za mało dla jednego, a co dopiero dla maszej siódemki???
U mnie, żeby zarobić nie trzeba wcale zasówać, wystarczy tylko przyjść i się zalogować. Tyle że po trzech godzinach bezproduktywnego siedzenia nie jest wcale wesoło, po pięciu strasznie się nudzi a gdzie tu do końca??? unsure.gif Nie można przecież przez całe osiem godzin rozmawiać z kumplami, podrywanie lasek na dziale też odpada (chociaż starczyłoby dla wszystkich i to nie tylko na te osiem godzin).
Zostaje jedno rozwiązanie, pamięć flash. Ktoś przyniesie grę, przykładowo CS'a, czy to coś ciekawego we flashu, inny ziomek skombinuje jakiś film, ja przyniosę trochę muzy i w robocie nawet gdy nie ma co robić jest ciekawie. Trzeba posiadać tylko odpowiedni pendrive, który współpracuje z tym w co nas zaopatrzyli. A tu im starsze tym lepsze.
Niektórym działają KINGSTONY data traveler 1 GB USB 2.0, tyle że nie te czarne, ale te wcześniejsze biało brązowe, biało zielone.
można by pomysleć nawet o wymianie jeśli jeszcze ktoś takie cudo posiada, bo u mnie ciężko coś takiego dostać. ;].gif
Thomsonicus
też tak mam w robicie. trzeba kupić zwykły pendrive, taki który NIE wspiera technologii U3. Z U3 na komputerze pendrive chce się zaintalować jako napęd cdrom a następnie przekształcić w medium wymienne, co na XP na koncie z ograniczeniami nie jest możliwe. Zwykły pendrive jest rozpoznawany jako pamięć masowa, a nie wymienne medium danch i powinno działać. Spróbuj wziąć od kogoś najtańszą MP3 i powinno działać jako pendrive; jeśli tak to potwierdza się to co napisałem powyżej.
Pendrive pod USB 1.1 nie znajdziesz bo w tamtych latach (1998-2000, kiedy to weszło usb 2.0) po prostu nie robiono jeszcze pendrive'ów ze względu na wysokie koszta pamięci flash i ich małą pojemność. Wszysztko co jest na rynku to usb 2.0 oznaczane jako High-Speed (480 Mbit). Full-Speed i Low-Speed to USB 1.1 oraz 1.0 - 15 Mbit i 1.5Mbit odpowiednio.
nigro
yhm, to by się zgadzało, tańsze (starsze) mp3 równiez działają, tyle że mają w większości 512 MB pojemności.
Poszukam czegoś z pendrivów pod 2.0, gdzieś w końcu przecież znajdę odpowiedni sprzęt. chytry.gif
Thomsonicus
:-)
No właśnie, a Windows to na pewno Professional, bo na Home tego się nie da "zabezpieczyć" aż tak (chyba). Kup obojętnie co, aby nie miało bajerów to będzie działać. Na Windowsie masz po prostu zablokowaną możliwość instalowania nowego sprzętu, a te nowe pendrajwy to sprzęt ;].gif to samo się tyczy telefonu; ale jakbyś kartę z tel wsadził przez jakiś (najtańszy! bo się nie instalują) czytnik kart to by pewnie działało
sTreamx
W sumie już wiem do czego się to pewnie sprowadza, mój kingston 2GB instaluje się jako "Kingsotn Data Traveller +" a jakiś pqi, którego mam jako dodatkowy jest od razu jako "dysk wymienny"...czyli szukaj po prostu jak najtańszego najlepiej nie markowego.
nigro
no właśnie takiego szukam, w końcu coś przecież znajdę. A z tym czytnikiem też dobry pomysł, nie wpadłem na to, a jakiś prosty czytnik na SD mam przecież, zaraz jutro wypróbuję. No i jeszcze ten system, to na pewno profesional, bo to przecież duża firma, tyle że na niektórych kompach jest jeszcze windows 2000, nie mam pojęcia czemu tego nie przeinstalowują. Nie da się praktycznie na tym pracować. wacko.gif
Thomsonicus
u mnie też pełno z Win2000, ale narzekać na nie nie mogę, funkcjonalność XP, szybkość działania Win98, no i na nich każdy pendrive działa
Wigash

lol2.gif laugh.gif no to już rozumiem ).gif

wydaje mi się, że czytniki też się instalują
kurde jak coś takiego starego znajdę to ci wyślę bo ujęła mnie twoja historia szczerbaty.gif
ale wydaje mi się, że mp3 albo jakiś aparat foto w trybie massdrive powinien wystarczyć.
ueh nie ma to jak cienki klient, u nas zabiliśmy ten pomysł w zarodku, jak zaczęli testować. Nic nam nie działało chytry.gif
Thomsonicus
QUOTE(Wigash @ 12.11.2008 23:09) *

lol2.gif laugh.gif no to już rozumiem ).gif

ueh nie ma to jak cienki klient, u nas zabiliśmy ten pomysł w zarodku, jak zaczęli testować. Nic nam nie działało chytry.gif

nie czaję, o co ci biega?
Wigash
w cienkim kliencie nie ma dysku, wszystko pobierane jest z zasobów sieciowych, miałbym wtedy podobny problem co nigro ).gif
no teraz nie mam takiego problemu bo mam uprawnienia admna i od cholery roboty więc się nie nudze ).gif

to taki lekki oftop był laugh.gif chytry.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB