Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Procesor a karta graficzna
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Karty graficzne
Maras_21
Otoz mam athlona 2700+ i mam zamiar kupic karte ati 3850 na agp i powiedzcie mi czy procesor nie bedzie blokowal wydajnosci tej karty??
ns5
Moim Zdaniem Troszkę Będzie ).gif a jaka kartę teraz masz ? -D.gif
Maras_21
Teraz mam gf 6600 gt a duzo bym stracil?? bo jak nie wiele to moze kupie ta karte a w przyszlosci kupie jakigos mocniejszego bartona
MateuszWilegosz
Maras_21< Będzie blo0kować i to mocno!

A zakup mocniejszego Bartona w przyszłości to bezsens. Dlaczego? Kosztuje takie kosmiczne sumy, że za to rpawie nowa platformę kupi.

domyślam się że HD3850 AGP też jest bardzo droga....

Podaj jaki masz fundusz, to prędzej się złoży jakaś nowszą platformę!
Maras_21
Generalnie nowego kompa to ja nie chce skladac chcialem sobie poprostu kupic jakas karte zeby od czasu do czasu w cos pograc np Grid czy Undercover, generalnie ta karte na allegro mozna lyknac za 350 zl ale skoro mowisz ze duzo procek mi ograniczy to musze sie nad tym zastanowic ewentualnie skusic sie na x1950 a co do bartona to ceny nie sa az tak kosmiczne za ponad 100 zl mozna lyknac przy odrobine szczescia czyli reasumujac za niecale 500 zl mialbym sprzet na ktorym wiekszosc gier w jakie czasami pykam mi pojdzie spokojnie a w nowa platforme musialbym przynajmniej 1500 zl wlozyc
ns5
Max pod tego proca to 6800 lub 7600 ).gif
MateuszWilegosz
Maras_21<
1. Nie popykasz komfortowo bo procek bedzie ostro ograniczał.
2. To czy abrton 2 czy 2.2Ghz i tak bedzie zamalo, wymiana na mocniejszego bez sensu
3. 1500zł na nową platformę? Żartujesz?....

Podaj całą konfigurację swego kompa.

Tak na szybkiego
Procesor AMD Athlon 64 X2 5000+ BOX 65W 212zł
Płyta Asus M2N-CM mATX VGA DVI 166zł
Pamięć DDR2 1GB PC6400 800MHz Goodram CL5 GR800D264L5/1G 36zł
Razem 414zł

Narazie w tym masz integrę. Potem sprzedajesz swojego procka, płytę główną ram i grafike i za to + tyle co ejszcze możesz dorzucasz i masz nową grafikę. Będzie to DUŻO lepsze od tego co planujesz....
Maras_21
QUOTE(MateuszWilegosz @ 29.11.2008 15:24) *

Podaj całą konfigurację swego kompa.

Mam plyte gigabyta kt400, procek athlon 2700+, 1,5gb ram kingston ddr oraz gf 6600 gt i do tego zasilacz huntkey 400 lub 440 W

Co do tego co napisales to wszystko ladnie ale powiedz mi czy w przyszlosci na tej platformie co napisales mozna by bylo jakas dwurdzeinowke zapodac??
Mat48
Procesor, który został podany jest dwurdzeniowy. Do tego zestawu nawet 4850 można wrzucić, jakąś zasilkę normalną i ramu dołożyć, zmieścisz się w budżecie.
MateuszWilegosz
Maras_21<
Zasilacz mogłbyś podać dokładny model Ale jeżeli to Huntkey 400AP to luuzem starczy!
Procek podany to 2 rdzenie!
Później pod tego procka to później można by i HD4850 wrzucać, X2 przy 2.6Ghz nie jest takim słabiakiem już, choć żeby wykorzystać w pelni potencjał karty takiej i tak trzeba by go podkręcić o 400-600Mhz

Za sprzedaż swoich części wykręcisz juz całkiem ładna sumkę - Płyta 30zł, ram ze 100zł, Graficzna 80zł, procek z 60zł - razem to 270zł + z 80zł z tamtego co zostało do 5 stow, czyli razem z 3.5 stowy. Za to kupisz:
HD3870 lub 9600GT

Inaczej mowiac, inwestując taką samą kasę, będziesz miał Dużo lepszego kompa.
Maras_21
A mozesz podac mi roznice pomiedzy dwurdzeniowkami od amd a od intela?? bo gdybym mial juz zmieniac platforme to juz chcialbym zainwestowac w wydajnosc tutaj juz nie chodziloby o ograniczenie jesli chodzi o budzet a niedlugo wkoncu swieta ).gif

Bo w takim badz razie zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem:

Intel Dual-Core E2180 2.0 GHz s. 775 Box 229zł
asus p5k se 195zł
pamieci 2x 1giga kingstone hyper x 100

Teraqz zobaczylem w zasilacz i jest to niestety huntkey ap 350 sad.gif ale koles na tym zasilaczu odpalil calkiem dobrego kompa
Kanek
Chyba te 350W to nie starczy, to LINK by wystarczyło do HD3870/9800GT, mój kumpel ma i nie narzeka

Na takich samych częstotliwościach intel wypada lepiej niż amd, na dodatek intela daję bardzo mocno wykręcić

Tydzień temu spalił mi się zasilacz i serwis dał mi zastępczy ModeCom FEEL 400W i ten sprzet z sygny chodzi bardzo stabilnie.
Sam się dziwie szczerbaty.gif
MateuszWilegosz
Kanek< Mylisz się Huntkey 350AP to wyjątkowo udana konstrukcja. I myślę, że nawet po wrzuceniu mocniejszej grafiki da radę. Wcale nieduzo gorsza od Amacroxa który ma 400W(450 jedynie w chwilowym mocniejszym obciążeniu)

Maras_21< Zasilacza narazie nie musisz kupować.

Zaś jeżeli chcesz intela, to musisz wydać sporo więcej niż na AMD. Dlaczego?
1. Procesor. Owszem po O/C E2180 będzie trochę lepszy od X2 5000+ po O/C(obydwa procki maja praktycznie taki sam potencjał O/C, z tym, ze zegar w zegar Pentium DC jest trochę szybszy, choć nie tak bardzo jak Core 2 duo), ale przed O/C spoooro słabszy jest.
Żeby rzeczywiście odczuć zysk Intel vs AMD to minimum to E5200, wykręca więcej niż X2, a do tego jest sporo wydajniejszy zegar w zegar już.
2. Płyta główna. Zakup P5K Se bezsensu, totalny kastrat. Albo kup pełnego Asusa P5B(starszy, ale pełny i ma lepsze O/C) Albo już P5K EPU
3. Po co wydawać na ram 2x więcej niż za tyle samo goodrama praktycznie, skoro przy O/C tego procka nie trzeba szybkiego ramu, zaś samo O/C ramu daje mały zysk w stodunku do ceny....
4. Musisz kołować jakąs grafike na rpzetrzymanie, zanim sprzedasz to co masz i kupisz mocniejsza, bo mobo nie ma integry

Jeżeli chcesz Intela to:
E5200
Asus P5B/P5K EPU
1GB/2x1GB Goodram 800MHz CL5

Zaś dlaczego polecałem AMD?
Dałem płytkę z AM2+. Za miesiąc-dwa max premiera Phenomów II a potem także Athlonów X4. Procki zapowiadają się na sensowną konkurencję Intela w 45nm, w wydajności a także O/C przy czym ceną AMD może powalczyć ).gif
Maras_21
A powiedzcie mi bo znalazlem kupca ktory moglby dac mi za moj sprzet okolo 800 zl bez monitora ale z buda i pytanie czy sie oplaca??
Kanek
Hmm...

DVD 50zł
Dyski 200zł

Czyli zostanie ci tylko 550 zeta na zakup podzespołów

Myślę, że się opłaca spoko.gif
MateuszWilegosz
Maras_21< Hmm. Muszę powiedzieć, ze chyba tak.

Te 5 stów co masz + 8 stow które dostaniesz na całą jednostkę=1300zł
Procesor AMD Athlon 64 X2 5000+ BOX 65W 212zł
Płyta Asus M2N-CM mATX VGA DVI 166zł
Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz Goodram CL5 GR800D264L5/2GDC 77zł
Seagate Barracuda 7200.11 320GB 16MB ST3320613AS 185zł
Pentagram 460W Silent Force PSF-460-P12S 169zł(www.esc.pl)
Obudowa CoolerMaster Elite 331 black-silver RC-331 b/z 125zł
Nagrywarka DVD NEC AD-7201S OEM Black 75zł
Palit Radeon HD4670 512MB DDR3 /128bit/ DVI HDMI DisplayPort 295zł(www.esc.pl)
wszystko poza tymi 2 częsciami www.apollo.pl
Maras_21
Mateusz mam jeszcze takie pytania bo nie ukrywam ze zaczyna mnie twoja opcja przekonywac sluchaj czy na ta plyte w przyszlosci bede mogl wlozyc lepszy procek? bo nie ukrywam modernizacji w przyszlosci a po drugie te ceny co podales w tym sklepie to jak jest z dowozem czesci ile kosztuje transport kurierski czy czasami nie wyjdzie mi kilka stowek wiecej??
MateuszWilegosz
Maras_21< Transport wyjdzie Cie może ze 40zł, ja tam brałem to kurier ze 23 mnie kosztował, ale mniejsza paczka była. ).gif

Jeżeli chodzi o płytę główną, ma obsługę AM2+, więc w przyszłości będziesz mógł na pewno kupić Phenom X3/X4, są wspierane oficjalnie.
Zaś jeżeli miałbyś chrapkę na nowe Phenomy II, to wtedy musiałbyś trochę dołożyć i kupić Płyta Asus M2N68 (ok 30zl dokładki), bo ona ma oficjalny support nowych procków AMD w 45nm.
Bavar
nie wiem czy dobrze pamiętam ale są gry które nie współpracują z kartami AGP dry.gif wiec nie warto inwestować w dno muliste
Mecromon
Nie cytujemy posta, pod ktorym bezposrednio odpowiadamy...
Aż oplułem monitor ze śmiechu, większej bzdury nie słyszałem lol.gif
lol2.gif
Lolek007
to prędzej by chodziło o obsługe DX'a (Pixel i Vertex shader)
asamer
Są takie gry, przykładem może być chociażby Assassin's Creed, w którego oficjalnych wymaganiach jest wyraźnie zaznaczone, aby karta graficzna była na PCI-E. Jak się to ma w praktyce nie wiem, trzeba by spróbować.
Bavar
no i dla tego wstrzymajcie się z pluciem na monitor specjaliści od siedmiu boleści. Piszę co pamiętam z latania po necie. Jak ktoś zauważył gra moze wymagać zunifikowanych szaderów(dx10), a zdaje się że jedyną karta na AGP będzie coś z serii HD3000, albo po prostu chodzi o jakieś adresowanie. Zieloni skończyli na serii 7 .
Narestel
Nie ma narazie gier wymagających dx10 (jak się mylę to mnie poprawcie) a co do AGP to trzeba pamiętać jeszcze o tym że karty pod AGP są droższe od odpowiedników PCI-E więc może właśnie warto zastanowić się nad zmianą płyty?
Mecromon
Na AGP już się nie opłaca produkowac kart, ponieważ procki montowane na płytach z agp nie wykorzystały by w pełni możliwosci takiego Radeona 4850 czy Gefroce GTX 260, a co za tym idzie, nikt by nie kupował high endowych kart na agp.
Zresztą AGP odpowiada wydajnością portu PCI-Ex8 i każda gra która korzysta z DX który to jest znowu obsługiwany przez chipset karty graficznej, będzie chodziła bez żadnych problemów ( jeśli w Assassin's Creed w info piszą że karty pod AGP not supported to lol, bo u mnie jakoś gra działała ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB