Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zakup nowej karty, a wydajność reszty podzespołów
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Karty graficzne
teddy
Witam.

Mam zamiar w najbliższych 2-3 tygodniach zakupić nową karte graficzną do mojego komputerka. (w okolicach max 350zł)

Problem polega na tym, że nie jestem w stanie ocenić czy najpierw kupić grafe czy trzebaby wymienić pozostałe podzespoły.

Może napisze co mam aktualnie i co chce za grafe kupić to będziecie mi w stanie powiedzieć czy wydajność w grach jest ograniczana przez grafike czy może przez reszte sprzętu.

MAM:

Athlon 64 3000+ 1,8Ghz Venice s.939
Asrock dual vsata
2x512 ddr 3200 (400 Mhz)
Ati Radeon x1300pro 256Mbit PCI-E
Samsung 320gb SataII
DVD-RW LiteOn
Zasilacz 400W

ZAKUPY:

GF 8800GS 384MB 192bit PCI-E DDR3
GF 9600GT 512MB 256bit PCI-E DDR3
RADEON HD4670 512MB 128bit PCI-E

Oczywiście jeżeli macie jakieś inne pomysły na podwyższenie wydajności 3D to z miłą chęcią się z nimi zapoznam.
kirk
Z tych trzech 9600, ale ja bym sie nie pchal ;].gif
teddy
Nie cytujemy posta, pod ktorym bezposrednio odpowiadamy...

A coś więcej? bo jakoś prawie nic nie wnosisz do tematu ).gif Czemu byś się nie pchał?
kirk
Odpowiedz masz w swoim pierwszym poscie, zaczalbym od proca, mobo ramu, a nie grafy, a raczej wszystko na raz...
wojtek_blekitny
Najlepszym wyjściem jest sprzedaż obecnej płyty głównej, karty graficznej, procesora i pamięci.
Później przesiadka na Core +Asus P5B+2GB Goodram 800 CL5 + karta graficzna, np. taka jak z mojego podpisu <oczywiście to zależy jaki wtedy będzie fundusz>.
Jeżeli do obecnego zestawu wpakujesz kartę pokroju tych, które podałeś, to będzie ona blokowana i nie będziesz mógł wykorzystać jej w pełni.
Większy zysk odczułbyś zmieniając platformę na to, co podałem +karta z mojego podpisu niż obecny athlon +np. 9600GT.
Oczywiście 9600GSO to odgrzana 8800GS, 9600GT jest nieznacznie szybsza, natomiast 4670, zależnie od testu, ale raczej wolniejsza.
teddy
niestety nie stac mnie w sumie na calego nowego kompa bo tak by to wyszło.

chcialem niewielkim kosztem podniesc wydajnosc w grach, zebym nie musial np w NFS UNDERCOVER grac w 800x600 i min detalach -D.gif

ale jak zakup nowej grafy nic nie da to zostaje przy tym co mam.

chyba ze jest jakas tansza opcja co pozwoli mi troche podniesc wydajność w grach? moze gf 8600 lub rad hd2400/2600?

czy ta grafa co mam to jest max co sie da jakos normalnie polaczyc z reszta kompa zeby nie byla blokowana przez niego?
GergG
Nie cytujemy posta, pod ktorym bezposrednio odpowiadamy...

Podkręć ten procek ... Na tej płycie co masz z 2,4 zrobi ;].gif [ przy fuksie i vmodzie z 2,7 ).gif ]

Kartę dokup najlepiej 9600GT 512MB DDR3 , nawet najtańszy Palit może być ).gif [ nawet w nim regulacje obrotów lepiej dobrali niż w mojej 9800GT ] ;].gif
Nie kupuj 128 bitowych wynalazków... Teraz 8600GT stoi koło 250 , a za ok 90 zł więcej można mieć kartę ponad 2 x szybszą ).gif

Trochę sie naszukałem , ale mam ;].gif =>

http://www.techpowerup.com/articles//overc.../voltmods/130/2
Blade1984
Podkręć procesor i kup 9600gt .
Bartek26
Mój stary AMD 64 4000+ (2,6GHz nie pamiętam na jakim rdzeniu) ograniczał Asusa 7900GS TOP więc 9600 GT będzie tym bardziej duszony. Skłaniam się do rady Kirka i Wojtka, cała platforma do wymiany, jeśli nie stać Cię teraz na zmianę, dozbieraj kasę, lepiej na tym wyjdziesz.
robson124
a tanio ci sprzedam moją karte z sygnaturki pograsz i nic c nie ograniczy i tanio oddam , ja w cod 4 gram na full detalach ).gif
teddy
GergG podkręcanie, a tym bardzie lutowanie i zmiany napięcia nie wchodzą w gre. nie mam czasu na takie zabawy a tym bardziej kasy jak coś zepsuje.

Ale tak czy inaczej widze, że są różne opinie.
Jedni piszą, że nic nie da się zrobić, inni, żebym procka podkręcił.

A ja dalej jestem w kropce. Może jednak się znajdzie jakaś mocniejsza karta, do której nie musiałbym zmieniać całej platformy?
Przecież chyba jest coś mocniejszego od x1300pro które pojdzie pod moim sprzętem?
Nie wymagam rodziałki 1600x1200 -D.gif ani bóg wie jakich efektów. Nie gram w CRYSIS ani w inne masakrycznie wymagające i wyciskające ze sprzętu ostatnie poty gry. ).gif
Bari
Może oprócz Oc procka jako kartę mogłbyś rozważyć coś ze starszych radków, nie masz kasy na super sprzęt a chcesz coś ulepszyć a niewątpliwie karta jest najsłąbsza
http://allegro.pl/item500775024_asus_radeo...12_mb_vivo.html
Do wyrwania poniżej 200zeta (jest ich sporo na allegro) wydajnościowo o wiele lepsze od GF8600 (512 Mb ramu i 256 bit szyna).
Nie sądzę, zebyś na kompie z 512 ramu miał vistę więc DX10 cię nie obchodzi. Zgodzę się z kolegami - stanowczo za słaby komp na GF 88/96.
Moja kartę miałem wcześniej na athlonie X2@2.8GHz i dusiła się na maxa

PS DOKUP RAMU!!!!
Głodzilla O_o

Ja mam Athlona X2 4400+ 2,3 GHz na rdzeń nie podkręconego nawet o o 3 MHz i nic mi się na 8800GT nie dusi ani nie krztusi chytry.gif , ale może dlatego, że nie gram w dużych rozdziałkach.

teddy -> jak nie planujesz zmienić procka i mobo to kup jakąś używkę 7800/7900 lub X1800/X1900 + 1 GB ramu, bo po prostu najekonomiczniej wyjdzie i powinieneś tą zmianę bardzo pozytywnie odczuć. Jeśli nie grasz w dużych rozdziałkach to jakakolwiek 8800/9600 da bardzo dużo a po zmianie platformy rozwinie skrzydła, ale ta opcja to raczej jak byś chciał zmieniać całą platformę w późniejszym czasie. Tak mi się wydaje...
Bartek26
Teddy jeśli koniecznie chcesz upchnąć kasę w kompa to powalcz o tego GF-a EVGA 7900 GS za niecałe 150 zł i dokup przynajmniej 512 MB RAM. W starsze tytuły pograsz spokojnie a i poczujesz odczuwalnego kopa.
teddy
Mam 1gb ramu: 2x512 w dualu. Nie sugerujcie się sygnaturką. ).gif
(syga już zmieniona, zapomniałem o niej już dawno temu)

I zgadza się mam u siebie XP i jakoś nie ciągnie mnie do Visty i DX10.

Ciekawie wygląda ten radek x1900xt, tylko te 200zł hmm... więc może troche zacisnąć pasa i kupić np jakiegoś nowego GF a potem zacząć wymiane sprzętu? No i druga jeszcze sprawa. Zasilacz nie ma wyjścia osobnego na zasilanie PCI-E placze.gif
Bartek26
Teddy opisz dokładnie jaki masz zasilacz, to raz, dwa, poradziłbym Ci jednak kupno karty (na przeczekanie) maksymalnie do tych 2 stów a każdą dodatkową kasę odkładać już na nowy sprzęt. Po prostu w ten sposób utopisz najmniej PLN ;].gif . Bo jeśli teraz zaszalejesz i kupisz np GF 9600GT za, powiedzmy 400zł, a po kilku miesiącach złożysz sobie nowego kompa może okazać się że graficzka średnio ciągnie. A kupując kartę razem z pozostałymi bebechami w tej cenie miałbyś na przykład HD 4850 itd.
Tym bardziej że w okresie przedświątecznym ceny podzespołów idą w górę nieadekwatnie do ich wydajności ph34r.gif
Bari
@Glodzilla a czego sie spodziewales kasłania z obudowy? zrob sobie marka na karcie z 600/1800 i 500/1400 wyniki bede podobne. Zreszta popatrz po orbach na wyniki 88GT z porzadnym C2D i prockami K9.
Co do wyboru karty ten radek pojdzie ponizej 200 a jest ich kilka a zaden 7900 nie ma szans z R x1900.
200 to duzo? przeciez przed chwila chciales kupic karty 2x drozsze?
Mecromon
Wciągnij sobie Radeona X1950pro, sam mam i do mojego proca w sam raz ).gif
Nezlego kopa odczulem po wymianie, bo wczesniej mialem GeForce 6800 GS ).gif
Jak wymienisz tego X1300 na X1950 pro to zobaczysz kosmiczna roznice ).gif
irondick
Podkręcenie procka to nie jest taka straszna robota poczytaj troche na forum o procesorach.
Jako kartę mogę ci polecić Radeona X1900XTX/512MB do twojego konfigu, tylko trudno go upolować. Na tej karcie nawet po zmianie sprzętu na nowszy spokojnie pograsz nawet w CRYSIS. Dodatkowo karty te wspierają akcelerację materiału HD znacznie lepiej niż GF i oferują też wejście sygnału Video wraz z wspomaganiem jego obróbki.
RedFalcon
Powinieneś też podać markę zasilacza bo być może masz coś ważniejszego do wymiany niż tylko grafika wink.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB