Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Autostrady w pl...
Forum NVISION > Różne > NNT - Nie Na Temat
kirk
W piatek wybieram sie na maly urlop do pl szczerbaty.gif pierwszy raz samochodem i o ile do granicy polskiej sprawa jest raczej klarowna, czyli autobany caly czas ;].gif o tyle w pl sytuacja sie zmienia dry.gif bede jechal z gps i wedlug niego przejade granice w gorlitz (jade do rzeszowa), wedlug mappy rowniez, jakie sa od tego miejsca autostrady i przedewszystkim ile to kosztuje w € ?? i ile teraz litr ropy stoi? i czy od krakowa do rzeszowa nadal trzeba jechac 5 godzin lol.gif czy moze przez to euro2012 sie cos zmienilo? do tej pory jedzilem autokarem, bo bylo i jest najtaniej i w sumie wsiadalem na miejscu i wysiadalem w rzeszowie wiec bylo spoko, problem w tym ze od kiedy weszlismy do ue sie troche pozmienialo, przeworza nas jak smieci dry.gif wczesniej dawali kawke zarcie itd. teraz nic jak chcesz kawe to glowami kreca ph34r.gif
sTreamx
Czemu nie samolot?
Ale tak: autostrady w pl rotfl.gif robią coś w związku z euro? lol.gif
Cena ropy: koło 3,8zł
Nie wiem ile się jedzie ale nie sądzę żeby coś się mogło zmienić tongue.gif

I weź auto z wysokim zawieszeniem jak nie chcesz kupować nowej fury szczerbaty.gif Najlepiej monster trucka czy coś rotfl.gif
tarind
Wiec tak
Z gorlitz masz autostrade A4 na ktora musisz wbic i jechac ciagle nia az do katowic (tam sie konczy) -jest bezplatna dalej musisz odbic na autostrade do krakowa i dalej jedziec (ona juz platna ) i sa na niej korki lol.gif REMONT -D.gif
A tam dalej trzeba gdzies odbic na rzeszow jednak dalej nie wiem bo tam nie jezdzilem ja krakow a pozniej w gory tylko:P
Co do paliwa ropa 3.5 benzyna do 4 zl szczerbaty.gif

A wlasnie w gerlic na granicy po stronie pl dobre zarcie jest rotfl.gif xD
kirk
Samolotem to trzeba z paryza do wawy leciec, ok 800€ by mie to kosztowalo w obydwie strony, wole samochodem ;P.gif
Rav85
tak jak napisał ktoś wyżej, weź coś wysokiego bo u nas koleiny takie ze jak się wbijesz to nawet kierownicy nie trzeba trzymać jedzie się jak pociągiem albo tramwajem szczerbaty.gif
kirk
Nie mam wyboru, peugeot 206, albo bmw 320 ale wole 206 bo jak bemke rozpierdziele to nie mam po co wracac szczerbaty.gif
wojtek_blekitny
Ja myślę, że nazwa tematu powinna brzmieć: "Drogi w PL".
Autostrady to komplement, określenie dróg raczej z innej strony globu.
Tak czy inaczej z Navi przejedziesz bez problemu po tych "główniejszych" <zrezygnuj z opcji najkrótsza>.
sTreamx
Dokładnie, opcja "najkrótsza" wepcha Cię na "zawieszenio łamacze", wybierz opcję "najszybsza", będzie Ci wybierać drogi z największymi ograniczeniami prędkości czyli te w najlepszym stanie de facto...
KoniQ
W Polsce nie ma autostrad, sa tylko wyroby autostradopodobne.
Nolf
Rzeszów - Krakow - droga caly czas remontowana, postaraj sie nie wladowac na ten odcinek w godzinach poludniowych/popludniowych bo sie wsciekniesz. Moze moglbys jakos obliczyc trase aby przejechac noca wtedy bez porownania jazda przyjemniejsza i o wieeeeeeeeeeele czasu mniej stracisz.
88MrMaTuTa88
Najlepiej zrobić tak, żeby jazdę w Polsce zostawic sobie na pory nocne. Wjechać do PL około 20.00 i jechać nocą. W dzień można kierownicę ze złości pokrzywić czasem jak się stoi w tych pieprzonych korkach
Polarny
kirk - może ja pomogę, bo często zdarza mi się pokonywać trasę Wrocław -> Rzeszów, czyli tą, która Cię najbardziej interesuje.

Więc tak. Z Wrocławia do Krakowa masz autostradę i jakieś 2 godziny drogi. Skończy się obwodnica Krakowa i są dwie opcje:
1. jedziesz w godzinach 21:00 - 7:00
2. jedziesz w godzinach 7:00 - 21:00

(w obu momentach np. 21:00 to moment w której wyskakujesz już do Wieliczki)

W opcji 1 jedziesz jakieś 2.5h do 3h. W opcji drugiej jedziesz jakieś 3.5h - 9h (chociaż mój rekord na te trasie to 11h).

Dlaczego? Ponieważ po pierwsze na trasie Kraków -> Tarnów masz kilka świateł, które to mają tworzyć skrzyżowania bezkolizycje (tak się u nas nazywa miejsca, w których sztucznie generuje się korek, w którym wszyscy ślimaczą się 5km/h). W nocy te światła albo nie działają, albo też nie generują korku.

Następnie masz trasę Tarnów -> Rzeszów. Na odcinku 40 km masz ciągłe roboty drogowe i przez 39.9km masz zakaz wyprzedzania (linia ciągła z powodu robotów). Roboty kończą się jak wjeżdżasz wlotówką do Rzeszowa.

Moja rada jest taka - nie opłaca się wyjeżdżać wcześniej niż koło godziny 18:00 z Wrocławia. Jak wyjadę o 18:00, to w Rzeszowie będę na godzinę 23:00, a jak wyjadę np. o 15:00, to w Rzeszowie będę na ... 22:00. To ciekawe zjawisko, ale nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć.

Na szczęście nie jest to wina drogi, tylko odległość z niewiadomych przyczyn zwiększa się (odległość Wrocław -> Rzeszów). Dowód?

Przed powstaniem autostrady Katowice -> Wrocław, przed remontami, jadąc wolniej i gorszym autem pokonywałem trasę Wrocław -> Rzeszów w 4.5 godzin. Pociągiem pośpiesznym ta sama trasa zajmowała 6:20 (nie pamiętam jak wyglądała kombinacja expresu do Krakowa i pośpiechy do Rzeszowa). Warto zauważyć, że było to także PRZED remontami torów (w tym słynnych torów Wrocław -> Opole, gdzie pociąg teraz śmiga 160km/h).

Po remontach, powstaniu odcinka Wrocław -> Katowice, powstaniu obwodnicy Krakowa (i jej remoncie, bo już zdążyli ją wyremontować) i innych remontów, ta sama droga zajmuje minimum 5h, a w praktyce często nawet i 6h. Szybszym i lepszym autem.
Natomiast pociągi jeżdżą teraz w czasie 7:09h do 7:42h.

Gwoli ścisłości dodam, że kilometrowo trasa zajmuje ciągle tyle samo (nawet na bilecie pkp kilometry się zgadzają). Kiedyś stwierdziłem, że to jakaś paranoja, ale jak to mówią - miasta coraz bardziej oddalają się od siebie. I ot to chyba rozwiązanie mojego problemu!
sTreamx
Zgubiłeś się sam wink.gif W opcji 1 jedziesz do 11h a w drugiej do 3h tongue.gif Spójrz jeszcze raz na przedziały.
A z powodu robotów to kiedyś wymrze ludzkość tongue.gif A linia jest ciągła z powodu ROBÓT drogowych ;P.gif
Polarny
Hehehe, już poprawiłem przedziały czasowe (-:

Mnie ciekawi jedno - jaki jest sens zamykania odcinka na długości 30km? Czy nie lepiej robić coś mniejszymi odcinkami? Rozumiem, że wygodniej jest robić pewien etap na dłuższym odcinku, bo wtedy zamawia się większe ilości i jest taniej. Ale koszt jaki ponoszą kierowcy jest niewspółmierny.
kirk
Wiec tak, planuje wyjechac w piatek przed poludniem dajmy na to o 11h30, po poludniu zaraz na pierwszej autostradzie przed lille bede korki, po polodniu nawet nie ma sie co wybierac ;].gif po trasie wykalkulowanej przez mappy po 40min jestem w belgii, po 2,5 godzinach juz w hollandii, a po 3h15minutach juz w niemczech, na granicy polskiej bede niby po niecalych 11 godzinach jadac bez przerwy, wiec we wrocku bede ok 23h00 biorac pod uwage kilka postoi na wysiusianie sie, wypicie jakiejs kawki to ok polnocy, wiec wynika ze przez polske jade noca, na miejscu powinienem byc przed osma, postaram sie przejechac te 17godzin bez wiekszej przerwy, czteropack redbulla i ogien devil2.gif

Rozmumiem ze na tej platnej autostradzie czy jak wy to tam nazywacie drodze ;P.gif pomiedzy wrockiem a krakowem mozna placyic w €? paliwo na stacjach tez?
Polarny
Na autostradzie płatnej oczywiście możesz płacić w EURO, ale kurs jaki tam jest zabija wszystkich. Ja często pytam się czy po tym kursie można kupić od nich EURO. Nigdy się jeszcze w okienku nie zgodził. Wymień po prostu nieco grosza na granicy i po sprawie. Tam masz kantory.
Jednocześnie mała podpowiedź - od Wrocka do Katowic nie masz przy drodze żadnej stacji. Jeżeli będziesz miał potrzebę zatankować, to musisz zjechać z trasy. Na dodatek w Katowicach zjechanie na stacje BP jaka tam jest nie jest proste, gdyż trzeba już zjechać na prawe pasy jakieś 700 metrów przed stacją - inaczej natrafisz na barierkę, która odgrodzi Cię od stacji i znowu nie będzie gdzie zatankować. W najgorszym więc przypadku dopiero 5 km po zjeździe na płatną A4 w kierunku Krakowa masz Orlen (odradzam tam tankować jednak - to oczywiście moje prywatne zdanie).

Jak z Wrocka będziesz startował koło północy, to licz śmiało 5 (może 6, bo będziesz już po trasie) godzin jazdy. Dłużej nie sądzę.
88MrMaTuTa88
lepiej się dobrze wyśpij wink.gif Już po 10 godzinach jazdy będziesz odczuwać duże zmęczenie... Poza redbullem, zaopatrz się też w magnez, pomoże Ci się skoncentrować w takcie jazdy. A jak wiadomo, redbull zawiera kofeinę która wytrąca magnez z organizmu więc możesz być trochę rozkojarzony po większej ilosci tego napoju, przydałoby się wtedy właśnie uzupełniać poziom magnezu ).gif
deejay
chciałbym zyc w kraju gdzie jest asfalt sad.gif
sTreamx
To jedź do Afryki.

szczerbaty.gif
Dredu
Dla tych którzy myślą że w polsce nic się nie buduje

OBRAZEK
(czerwone w budowie, patrzcie legendę na dole)

zródło
banano
Ale narzekacie. Jaki kraj taki kraj. Ja już się zdążyłem przyzwyczaić. Jak się komuś nie podoba to niech jedzie na emigrację -D.gif
Polarny
Dredu - wszystko OK, ale z tego co ja wiem, to jako kierowca jeżdżę po drodze, a nie po planach. Zresztą polecam Ci przejechać się poruszoną powyżej trasą Tarnów <-> Rzeszów. Najlepiej około godziny 13:00.
Plany wyglądają w sumie całkiem dobrze. Pojawią się połączenia, których brakuje od kilku lat.

Mnie osobiście cieszy fakt powstawania obwodnicy Wrocławia. Liczę, że miasto zostanie odciążone znacząco wtedy. Oby jeszcze dokonali kilku remontów ulic, ale co najważniejszy poprawili synchronizację świateł. Na tą chwilę dojazd gdziekolwiek we Wrocławiu to gwarancja stania na 75% świateł które się mija. I to niezależnie od tego czy jest ruch, czy go nie ma! Po prostu jakiś mądry tak je ustawił (nie nazywam tego zsynchronizował), że nie da się normalnie przejechać. Próbowałem różnymi prędkościami, poczynając od 40km/h po 90km/h. Jakbym nie jechał i tak będę stał. Są światła, gdzie nawet bardzo dynamiczne ruszenie i rozpędzanie się jak najszybciej nie zagwarantuje przejazdu. Próba doczołgania się też nie działa. Próbowałem nawet na kilku światłach jechać 30km/h i nie pomogło. Pewnie dopiero 15-20 km/h by coś dało, ale to przecież prędkość rowerowa, a nie samochodowa!
reXio
Tak to przeczytalem i widze ze z 75% w temacie ma prawko albo od tygodnia albo podchodzi do n-tego egzaminu z koleji i dalej teoretyzuje szczerbaty.gif

kirk -> Dasz rade! Niemcy to generalnie bajka, wal przez Zgorzelec - fajny tunel, zarcie jest faktycznie ok po PL stronie - potwierdzam -D.gif Od "granicy" DE - PL masz jakies 50 km walenia sie po wiochach, pozniej dobijasz do A4 i lecisz az do Katowic - odcinek WROCLAW - GLIWICE jest czesto przeze mnie uczeszczany i uwazam iz droga jest na przyzwoitym poziomie! Bez dziur, dosc bezpieczna, jedyny minus to ZERO stacji benzynowych - tankuj we Wrocku jak cos! ).gif Potem wbijasz sie w Katowice i lecisz na KRAKOW platna A$ ktora ma non stop remont ale nie ma tragedii.

Polar jak widac ma doswiadczenie w trasie jaka chcesz obrac wiec sie nie wtracam bo w Rzeszowie jeszcze nie bylem -D.gif

kirk -> Ja uwielbiam jezdzic autem i kazdy daleki wyjazd traktuje jako wielka radoche ale zwracam uwage ze cos slabo szukales polaczen lotniczych do pl - jest KRK, KTW - obsluguja tanie linie wink.gif
kirk
Spoko reXio spoko.gif ja juz od tygodnia w fr jestem ;P.gif dalem rade, przejechalem w tam ta strone w 26h w tym 4 godziny snu i 3,5 u kuzyna w kraku sie zatrzymalem ;].gif w ta strone przejechalem w 17h w tym 3h na spanko spoko.gif nie jest tak zle, najgorzej to odcinek rzeszow krakow, katastrofa szczerbaty.gif pozniej to juz bajka, tylko dozo "robotow" w niemczech, szczegolnie zachodnich mad.gif i tylko 1 radar unsure.gif mozliwe to?
Nolf
Nie chce mi sie wierzyc, ale 1 prawdziwy czy 1 nie zaslepiony? szczerbaty.gif W drodze Przemysl - Rzeszów (80km) naliczysz spokojnie z 8 - tych prawdziwych i tych "lewych".
kirk
1 pokazal mi tomtom, pozatym widzialem znak "radar" gdzie indziej ale radaru nie widzialem wacko.gif

Rzeszow-Przemysl to wiem, bo jechalem pod granice prawie, do chrzesnicy ;].gif polowe tomtom pokazal, ale mam radary z tamtego roku, a nawalili ich pelno, nawet nie wiem czy nie zrobilo mi fotki, ale na obcych numerach ponoc nic nie robia, szczegolnie ze auto firmowe, a ponoc w pl jest tak ze musi byc zidentyfikowany kierowca; a ja tak naprawde to nie istnieje szczerbaty.gif bot jestem lol.gif
Nolf
a ponoc w pl jest tak ze musi byc zidentyfikowany kierowca

Z tego co ja sie orientuje to nie, mandat idzie na osobe na ktora zarejestrowany jest pojazd. Ale nic sobie nie dam uciac za to info.
sTreamx
Tak ma być, obecnie trzeba wskazać kto prowadził, jak się taka osoba nie znajdzie wtedy płaci właściciel wozu.
kirk
Odkopie temat ;].gif

Czy w koncu autostrada za zgorzelcem jest otwarta czy dalej trzeba przez wiochy sie szwedac? bo za miecha na tydzien do domku sie wybieram szczerbaty.gif
reXio
Otwarta. Przynajmniej tak sie chwalili jakis miesiac temu w mediach. Przydlaoby sie. Wtedy bym praktycznie spod domu do Niemiec mial eldorado -D.gif

Fakt, odcinek do granicy byl TRAGICZNY!!! arge.gif
Szejk Jasim
kirk / polar w jakim celu zmierzacie do Rzeszowa? i dlaczego mnie jeszcze nie odwiedziliscie?! chytry.gif arge.gif
reXio
Jezdza do Twojej laski szczerbaty.gif lol2.gif
kirk
lol.gif

Szejk... do rodziny ;P.gif a polar tak sie sklada ze mieszkal niedaleko, jego blok z okna widzialem ;].gif jade tylko na tydzien z jakas panna, mam zamiar sie w krakowie zatrzymac i zrobic pare fotek, co polecacie poza wawelem? bo nie bede mial czasu na szukanie? myslalem tez o wieliczce, zakopane... najgordze jest to ze wydaje 31 pazdziernika, czyli przez polske bede jechal 1 listopada dry.gif ale niestety ona ma tylko tydzien urlopu akurat w tym okresie wacko.gif
PaVLo
http://www.osowka.pl/miasto.html

znajomy z pracy tam był, mówił, że było niesamowicie spoko.gif
kirk
Kolo Walbrzycha? 500km w jedna strone, troche daleko, szczegolnie ze nie bedzie nam sie zabardzo chcialo smigac daleko samochodem po przejechaniu 1600km wiedzac ze za niedlugo trzeba wracac i zrobic drugie 1600 ;].gif ale dzieki spoko.gif
balrog
Ja słyszałem kiedyś, że we wrześniu mają otwierać króciutki (20km- ale jednak) odcinek autostrady Kraków- Szarów więc teoretycznie mógłbyś się już załapać jadąc do Rzeszowa... będąc niedawno do krk widziałem, że ustawili już znaki drogowe choć jeszcze nic nie jeździło. Z kolei słyszałem plotki, że jednak roboty wykończeniowe itp. mogą spowodować, że pojedzie się tam dopiero w grudniu... dry.gif
przemn2
Wczoraj jechałem "autostradą" z Wrześni do Nowego Tomyśla.
Przed Nowym Tomyślem roboty takie,ze jechałem na pierwszym biegu lub stałem w korku masakra.
Szkoda słów na te nasze drogi.
22zł zapłaciłem za dwie bramki.Spieszyło mi się jak cholera i pewnie w tym samym czasie dojechał bym jakimiś chynchłami nie płacąc za nie.
Szejk Jasim
QUOTE(reXio @ 30.09.2009 9:36) *

Jezdza do Twojej laski szczerbaty.gif lol2.gif

pudło, mieszka w Sosnowcu szczerbaty.gif
reXio
laugh.gif
QUOTE(Szejk Jasim @ 30.09.2009 21:14) *

pudło, mieszka w Sosnowcu szczerbaty.gif

Te, to ja mam do Niej jakies 30 km szczerbaty.gif Dasz adres?? laugh.gif
Szejk Jasim
jestem teraz u niej, możesz wpadać, OIOM dziła tu 24 szczerbaty.gif
kirk
Na wiki pisze ze jest niby od nie dawna bo od 14 VIII 2009 autobana pomiedzy Jędrzychowicami, a Krzyżowa, ktos moze potwierdzic? platne to jest? pewnie jeszcze gps nie lapie, wiec chcialbym byc pewny zjezdzajac ze ona istnieje (-;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB