Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Graficzna do 600 zł
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Karty graficzne
kocur
Witam. Szukam graficznej do 600 zł na wymianę.
Głównie chodzi mi o NFS:Shift żeby działał ale wolę kupić już lepszą na zapas. I żeby było wyjście HDMI...
Pozostały sprzęt tak jak w opisie na dole.

Jeżeli podacie jakiś sprzęt to napiszcie dlaczego akurat taki żebym miał jakieś porównanie.
ROBAK13
Celuj w HD4890 lub trochę tańsza opcja GTX260 216SP. Sygnaturki jakoś nie widzę wacko.gif
kocur
Juz jest sygnaturka. A co z resztą kompa? DOdam tylko że RAM będzie łącznie 4GB i HDD SATA
Bartek26
Co masz na myśli, pytając o resztę kompa?? Powiem tylko że jeśli masz nie kręconego procka to będzie ogromnie ograniczał grafikę.
ROBAK13
Jak podkręcisz proca na max (3-3.2GHz) to może na styk będzie ok, ale przydało by się mimo wszystko coś mocniejszego devil2.gif
Kemal
Z tego co zdążyłem zaobserwować w testach to c2d e6700 @ 3,3 jeszcze ogranicza 4870, a co dopiero 4890 przy E2160...

Ale jeśli karta ma być na zapas to w sumie w niczym to nie przeszkadza bo zostanie kocurowi przy zmianie konfigu, a 4890 posłuży jeszcze przez dłuuugi czas ).gif.

A tak poza tym to nowy 4890 nie mieści się w przedziale do 600zł. Przynajmniej jak widziałem go najtaniej za 630zł + przesyłka.
ROBAK13
Może i nie, ale pozostaje tańsza opcja ;].gif W sumie to blisko byłem bo ostatnio jak sprawdzałem cenę tej karty to oscylowała w granicach 850zł i teraz strzelałem bo nie chciało mi się sprawdzać, a wypadłem trochę z obiegu (nie mam czasu wacko.gif )
kocur
No właśnie chodziło mi głównie o procka. Próbowałem go kręcić ale coś nie poszło i zostawiłem, ale widze że muszę się do tego solidniej zabrać. Jest jeszcze opcja, że zamiast RAM (dokupione 2GB) dołożę i kupię nowy proc. Jaki polecacie ok 300,-

Grafikę już wybrałem GTX260 klasyka (bez Core 216)
Bavar
karta spoko, wydajność na poziomie 4870 512 MB. Na zapas to ona nie jest ale do przyszłych wakacji starczy szczerbaty.gif Lepiej podkręć lub wymień proca bo zmiana karty dużo nie pomoże w nowych tytułach.
kocur
No właśnie chyba nie GF tylko ATI 4870 1GB. Czytałem w testach, że GF słabo wypada w NFS a mi głównie o to chodzi. W sumie to nie mam czasu na granie w najnowsze gry interesuje mnie tylko ta seria, i mam nadzieje, że jeszcze z 3 odsłony na niej przejade a za 3 lata pomyślimy wink.gif

http://www.allegro.pl/item746781795_vapor_x_sapphire_radeon_hd4870_1024mb_ddr5_hdmi.html
irondick
To powiem tak:
Ustaw w BIOSie napięcie procesora na 1,385V, mnożnik na stałe chyba ma 9 i powyłączaj mu opcje oszczędzania energii, pamięci 2.1V FSB 533MHz, timmingi tryb AUTO i kręć tego E2160 samym FSB około 333MHz uzyskasz 3GHz na procku.
Powinieneś spokojnie dojść do 3,2- 3,3GHz. Na lepszych pamięciach i chłodzeniu można dojść do 3,7- 3,9GHz.
kocur
Próbowałem wszystkiego. Jako, że nie znam się na OC sięgałem porad expertów czyli poradniki, testy, fora i nic to nie dało. Robiłem wszystko tak jak kazali, na kilka sposobów i po 2-3 restartach wszystko wracało na default mad.gif

Ale na dniach będe miał E8400 więc może tutaj się uda chociaż na 99% jest to wada MB a nie CPU. Zobaczymy
Bartek26
Nawet jeżeli nie podkręcisz tego 8400 to i tak jego stock-owe 3GHz dają radę i karta nie będzie mocno ograniczona.
Wracając do tematu OC Twojego PDC wrzuć opis tego co robiłeś do odpowiedniego działu, być może gdzieś popełniłeś jakiś drobny błąd i dlatego komp nie działa stabilnie.
ROBAK13
irondick- Nie interesowałem się jakoś specjalnie C2D w 65nm, ale 3.9 GHz na E2180 to nie przesada czasem? szczerbaty.gif Selekty E6xxx robiły te 3.6 czy nawet 3.7 GHz, ale coś mi się wydaje, że E2xxx mają po to niższy numer by się min. gorzej kręciły?

E8400 kręcić, kręcić laugh.gif
kocur
QUOTE(Bartek26 @ 28.09.2009 8:28) *

Nawet jeżeli nie podkręcisz tego 8400 to i tak jego stock-owe 3GHz dają radę i karta nie będzie mocno ograniczona.
Wracając do tematu OC Twojego PDC wrzuć opis tego co robiłeś do odpowiedniego działu, być może gdzieś popełniłeś jakiś drobny błąd i dlatego komp nie działa stabilnie.

Pisałem na bieżąco na forum co się dzieje, żadne rozwiązania nie pomagały niestety. Miałem tak, że po podkręceniu komp się uruchamiał normalnie, robiłem testy i wszystko było ok. I przy 3-4 włączeniu kompa kasowały się ustawienia. Nie wiem co może być skopane, ale teraz to bez znaczenia nie będę robił OT bez sensu. Za góra 2 dni będzie nowy piec wtedy się pobawię. Napewno będę potrzebował pomocy więc będę pisał.
C_A_T
Jezu jak kupujesz grafe pod jedną gre to sory ale lol2.gif U kup sobie X360 wyjdzie ci taniej i będzie ci śmigać, pewnie i tak lepiej bo u ciebie to pół kompa jest do wymiany (proc ram grafa)
kocur
Heh akurat wymieniłem wszystko co dla ciebie znaczy "pół kompa" nie doczytałeś zdarza się a jakbyś przeczytał od początku to wiedziałbyś kolego sympatyczny, że grafikę kupiłem trochę na zapas po to aby jak będę zmieniał za rok kompa grafy tej nie tykać wink.gif

sorry ale lol2.gif
radziuwilk
Widze kocur zaczales od wymiany grafy, a skonczylo sie na calym i to niezlym konfigu hehe. spoko.gif
kocur
No fakt miała być grafa za 600 zł a 2,7k uciekło sprzed nosa w ciągu 2 dni... zawsze tak jest. A BTW co do podkręcania, bo przedmówcy bardzo chwalili OC E8400... Podkręca się idealnie. A płyte GB oddałem na gwarancję niech robią z nią co chcą i w ten sam dzień nabyłem P5Q-E i nie narzekam wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB