Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Radeon HD + GeForce 9 jako PhysX
Forum NVISION > Sprzęt i oprogramowanie > Karty graficzne
GergG
W bliskiej przyszłości zagości w moim PC Radek HD5850 i zostanie mi jeszcze- obecny- GF 9600GSO którego chciałbym zostawić jako kartę PhysX.
Tutaj rodzi się moje pytanie - czy da rady odpalić poprawnie taki "tandem" pod Windows Vista 64 bit = bo z tego co naszybca czytam Nvidia blokuje w nowych sterownikach możliwość użycia 2 karty jako akceleratora PhysX po wykryciu karty Radeon.
Do Windows XP i 7 32bit -znalazłem jakieś info. na egiełdzie i link do modyfikowanych sterowników...
Czy na MS Win Vista 64bit istnieje coś takiego [ modyfikowane świeże stery Nvidii ] ? Może ktoś ma takie połączenie , to proszę podać jakieś porady , linki , itp ...
P.S. A tak na marginesie , czy nie jest nielegalnym [ ze strony Nvidii ] blokowanie PhysX , gdy mam Radka i 2 kartę GeForce 8/9 itp. - przecież za nią kur.. zapłaciłem [ z nieba mi nie spadł ten Geforce ] lol2.gif
Wiem , że można się rozwodzić na temat ochrony zaimplementowanej technologi w GeForce i jej "ochroną" , ale jeśli nie miałbym tej karty nie miałbym PhysX [ w ten sposób- częściowo -Nvidia blokuje sobie sprzedaż niższego segmentu kart serii 8/9 dla lekkich "maniaków" PC ... ;P.gif
Rav85
nie da nvidia chroni ten patent i stery po wykryciu radka blokują funkcje physx

Na sieci
zagrzmiało. Na nVidię z różnych stron posypały się gromy po tym, jak amerykański producent elektroniki zakomunikował (tak podaje DriverHeaven), iż posiadacze kart graficznych Ati, nie będą mogli używać GeForceów (od serii 8 w górę) do liczenia fizyki. Jak to często w takich sytuacjach bywa, producent zasłania się dbaniem o dobro użytkownika. nVidia tłumaczy się, iż dotarły do niej słuchy, iż taki mezalians powoduje więcej problemów niż korzyści. Ponoć posiadacze obydwu kart żalili się, że nie działa
to tak jak powinno. W związku z czym, aby chronić swoich klientów przed nawet uszkodzeniem sprzętu, od sterowników o numerze 186, PhysX jest blokowany w momencie wykrycia kart konkurencji w komputerze. Oczywiście na wielu forach zagranicznych jak i polskich znaleźć można wiele komentarzy nieprzychylnych gigantowi. Co więcej osoby zajmujące przerabianiem/modowaniem sterowników już zapowiedziały, iż będą odblokowywać PhysX tak aby również posiadacze GPU od ATI mogli cieszyć się fizyką liczoną przez procesor graficzny nVidii.
Przy okazji powstaje pytanie o „legalność” takiego postępowania. Czy Komisja Europejska, która wielokrotnie nakładała milionowe a nawet miliardowe karty np. za monopolistyczne zagrywki Microsoftu w tym integrację Internet Explorera z instalatorem, również tym razem postanowi rozpatrzeć tę sprawę. Czy może protest użytkowników
wpłynie na nVidię? Oraz czy producent będzie zwracał pieniądze
osobom, które już kupiły karty z logiem PhysX na pudełku. W końcu nigdzie (póki co) nie jest zaznaczone, iż karty działają jedynie z produktami nVidii. A może wygra przeświadczenie, iż skoro jest to standard zamknięty, zakupiony legalnie, to nVidia ma prawo robić z nim co mu się żywnie podoba. A może winowajcą są nowe Radeony, które zbyt ciepło zostały przyjęte przez rynek?
Jak na razie pozostaje jedynie czekać na rozwój sytuacji

egielda

ns5
http://laptopvideo2go.com/ na tej stronie były czasem modyfikowane pliki ini z tego co pamiętam posiadając Geforca nie wiem jak teraz ).gif ale warto popatrzeć wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
NVISION.pl 2000-2010, powered by IPB